Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Yeni yıla sağlıklı başlamak için beslenme önerileri

Normal zamanlara kıyasla yeni yıl sofralarında daha fazla çeşit yemek, içecek, tatlı, tuzlu ve kuruyemiş bulunduğunu hatırlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Börkü Uysal, “Aşırı yiyecek ve içecek tüketimi gastrit, ülser ve reflü hastalıklarına sebep olabilir. Yılbaşı sofraları gibi görkemli sofralarda kontrol kaybedildiğinde kronik mide rahatsızlığı olmasa bile yeni hastalıklar gelişebilmektedir" dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Yeni yıl akşamları insanların aileleri, arkadaşları ve dostları ile vakit geçirebilmek için fırsat olarak gördükleri zamanlardır. Kurulan güzel sofralarda geçirilecek güzel zamana eşlik eden olmazsa olmazlardandır. Normal zamanlara kıyasla yeni yıl sofralarında daha fazla çeşit yemek, içecek, tatlı, tuzlu ve kuruyemiş bulunur. Medicana Ataköy Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Börkü Uysal, yeni yıl akşamları özellikle de kronik hastalıkları olanların daha da dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek  “Gastrit, ülser ve reflü hastalıkları olan hastalarda, özellikle asitli gıdaların yoğun alımı ve midenin aşırı doldurulması sonucunda; hazımsızlık, mide ağrısı, karın ağrısı ve reflü şikâyetlerinde artışlar görülür. Yılbaşı sofraları gibi görkemli sofralarda kontrol kaybedildiğinde kronik mide rahatsızlığı olmasa bile yeni hastalıklar gelişebilmektedir" diye konuştu.

DİYABET HASTALARINDA KARBONHİDRAT KONTROLÜ ŞART

Diyabet hastalığında kan şekeri kontrolünün çok önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Uysal, “Yeni yıl sofralarında tüketilen hamur işleri, tatlılar ve içecekler kan şekerinde dalgalanmalara yol açar. Kan şekerinin aşırı yükselmesine bağlı olarak hastalarda basit kan şekeri yüksekliğinden, şeker komasına kadar gidebilen sorunlar ortaya çıkabilir" açıklamasında bulundu.

KALP-DAMAR HASTALIKLARINI TETİKLEMEYİN

Yeni yıl sofralarında aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınmak gerektiğini hatırlatan Dr. Uysal, “Aşırı tuzlu gıdalar tansiyonu yükselterek ani hipertansiyon ataklara neden olabilir. Aşırı yağlı gıdalar ise, kardiyovasküler hastalığı olanlarda damar tıkanıklığı ve kalp krizine davetiye çıkarabilir" dedi.

GUT ATAKLARI GELİŞEBİLİR

Gut hastalığının aşırı protein ve karbonhidrat tüketimi ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Uysal, “Yeni yıl sofraları gibi et türü aşırı proteinli gıdaların ve alkolün bol miktarda tüketildiği sofralardan sonra gut atakları tetiklenebilir" diye konuştu.

 

Diğer Haberler

  1. Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Taleplerimize bütçe görüşmelerinde öncelik verilmesini istiyoruz
  2. Metabolizma hızını artırmak için 8 beslenme alışkanlığı
  3. Uzmanı uyardı: Yüzünüzü soğuktan koruyun
  4. ‘Gereksiz antibiyotik kullanımı sağlık için ciddi bir risk’
  5. KOAH’ın tanı ve tedavisinde çarpıcı değişikler var’
  6. ‘Böbrek tümörleri ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada’
  7. Bahçelievler Belediye Spor Kulübü voleybol takımına sponsor desteği
  8. ‘Her 10 yetişkinden biri KOAH hastası’
  9. ‘Yetersiz protein alımı, vitamin ve mineral eksikleri saç dökülmesini hızlandırıyor’
  10. 'Akıllı lensler, görme bozukluklari için kalıcı çözüm sunabilir'

© Copyright 2024

DHA