Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uzmanından 'inatçı öksürük' uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" dedi.

ABONE OL
Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON, (DHA)-

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş hastalarda geçmeyen öksürüğün alerjik reaksiyonların bir işareti olabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonlarının ardından birçok hastanın geçmeyen ve tekrarlayan öksürük şikayeti ile hastaneye başvurduğunu belirterek, "Son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında büyük bir artış var. Buna bağlı olarak pek çok hastam öksürük şikayeti ile bana geliyor. 'Hocam, hastalık geçirdim ama öksürüğüm devam ediyor. Acaba bu alerjik bir öksürük mü yoksa enfeksiyona bağlı bir öksürük mü?' diyorlar. Bizler de hasta ile karşılaştığımızda bu sorunun cevabını araştırıyoruz. Enfeksiyon ile ilgili öksürükler genellikle 3-5 gün içerisinde iyileşir. Semptomlarla beraber ateşiniz düştüğünde, boğaz ağrınız geçtiğinde, hapşırmanız, kırıklığınız ve halsizliğiniz düzeldiğinde öksürüğün de geçmesi gerekir" diye konuştu.

'UYGUN TEDAVİ YAPILMALI'

Prof. Dr. Özlü, uzun süreli ve tekrarlayan öksürüğün alerjik bir duruma işaret edebileceğini kaydederek, "Öksürük özellikle iyileştikten sonra tekrar bir atak şeklinde başlıyorsa, hava yollarınızda aşırı bir duyarlılık ve enfeksiyonun o duyarlılığı tetiklemesiyle ortaya çıkan inatçı öksürük söz konusudur. Bu uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Uzayan ya da ikincil atak şeklinde ortaya çıkan öksürükler solunum yollarındaki alerjik duyarlılık, atopi (alerjiye yatkınlık), solunum yolu alerjisi, alerjik nezle, astım ya da alerjik bronşit gibi durumlar söz konusu olabilir. Araştırılması ve ona uygun tedavilerin yapılması gerekiyor. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır. Bu ayrımı yapmak önem arz ediyor" dedi. (DHA)


Diğer Haberler

  1. Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' uyarısı: Ölümle sonuçlanabilir
  2. ‘Skolyoz erken teşhis edilmezse tedavisi zorlaşabilir’
  3. Prof. Dr. Hakan Mersin: Taranabilen kanserleri erken dönemde yakalamak mümkün
  4. ‘Yüksek sese maruz kalmak işitme kaybının en temel nedeni’
  5. Yurt dışında kalp krizi geçirdi; 6 gün sonra Türkiye'de tedavi oldu
  6. 'Testis kanseri erken tanı kiti geliştirildi'
  7. Şekerden parmağı kesilen Türkmenoğlu; ‘Biraz daha geç kalsaydım ayağımı kaybedecektim’
  8. İHH’dan Türkiye’de 800 bin kişiye ramazan yardımı
  9. Bakanlıktan 2,5 milyon çocuğa otizm taraması
  10. Alerjisi olanlara 'polen' uyarısı: Çiçekli alanda bulunmayın, pencere açmayın

© Copyright 2025

DHA