Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Uzmanı uyardı: Deprem stresi vertigoyu tetikledi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından baş dönmesi şikayetiyle hastanelere başvuranların sayısında da artış yaşandığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Öztürk, “Deprem sonrası vertigo baş dönmesi şikayetlerinde son iki haftadır yoğun bir şekilde başvuran hastalarımız var. Baş dönmesi veya daha önce baş dönme hikayeleri vardı, deprem sonrası aktifleşti veya arttı şeklinde gelen hastalarımız oldu” dedi. Prof. Dr. Öztürk, psikolojik nedenlerle ve stres etkisiyle baş dönmesi ya da salınım sonrası aktifleşen vertigo artışları olabileceğini kaydetti. 

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Medicana Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Öztürk, deprem sonrası artan baş dönmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Depremden sonra yaşanan en büyük sorunlardan biri de sürekli deprem oluyormuş gibi hissetmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kayhan Öztürk, “Artçı depremler de bu deneyimi beyine devamlı hatırlatır. Uygun koşullarda uyumama, gece çok uyanma, stres bozuklukları da baş dönmesinin oluşmasını ve şiddetini değiştirebilir” ifadelerini kullandı. 

SÜREKLİ DEPREM OLUYOR HİSSİ 

Depremler sonrası yaşanan stres ve endişe hislerinin birçok sağlık sorununa sebep olabileceğini belirten Öztürk, “Vatandaşlar sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissettiklerini belirtiyor. Bu durumun en büyük nedenleri arasında vertigo hastalığı bulunuyor. Tıpta baş dönmesinin genel adı vertigodur. Vertigo etraftaki cisimler dönüyor olması, boşlukta kendini güvensizlik hissi, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması hissi, bütün cisimler hareket ediyor, etrafında dönüyor hissi, deprem oluyor gibi hissetmek olarak tarif edilir” açıklamasında bulundu. 

İYİLEŞMELERİ DAHA UZUN SÜREBİLİR 

Tanı ve tedavi yöntemlerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Öztürk, “Tedavisinde muayeneye göre etkilenen yarım daire kanalı tespit edilerek uygun olan manevra tekniği seçilir ve uygulanır. Önceki depremlerden elde edilen verilere göre bu hastaların daha çok manevra ihtiyacı vardır ve iyileşmeleri daha uzun sürmektedir. Tanısı çok basit bir manevrayla (başa yapılan birtakım hareketler) konur ve tedavisinde yine çok basit manevralarla yapılır (manevralar iç kulakta hasta olan yarım daire kanalına göre değişir). Bu manevralara ilaveten, birtakım ilaçlarla hasta şikayetlerinden tamamen kurtulabilir” diye konuştu.  

Deprem sonrası baş dönmesi sendromu olarak da isimlendirilen bu bozukluğun normalleşme sürecini uzattığını belirten Medicana Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Öztürk, “Sürekli olarak deprem oluyormuş hissine sahipseniz mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız” dedi.

Diğer Haberler

  1. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  2. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  3. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  4. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  5. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı
  6. Uzmanı açıkladı: Sarı nokta hastalığının sonunda körlüğe giden durumlar oluşuyor
  7. Başkent Üniversitesi'nin yapay zeka projesine büyük ödül
  8. 'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'
  9. Sağlık-Sen, ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu’nu yayımladı
  10. 'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’

© Copyright 2024

DHA