Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türk hekimleri Dünya MS Günü’ne özel MS’te doğru bilinen yanlışları anlattı

Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü kapsamında 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen basın toplantısında; Türkiye MS Derneği Onursal Başkan Prof. Dr. Aksel Siva, Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü ve Türkiye MS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan Demir bir araya geldi. Farkındalık yaratmayı amaçlayan hekimler; MS hastalığını, yenilikçi tedavi yöntemlerini ve doğru bilinen yanlışları anlattı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Dünya MS Günü kapsamında Türkiye MS Derneği ve Novartis ev sahipliğinde bir araya gelen hekimler hem MS hastalığıyla ilgili yenilikçi tedavi yöntemlerini ve doğru bilinen yanlışları hem de Yol ArkadaşıMSın platformu altında MS’le ilgili kamuoyu farkındalığını artırmaya katkı sunan projeleri konuştu. Yekta Kopan’ın sunuculuğunda gerçekleşen toplantıda MS hastalığıyla ilgili farkındalık filminin ve ‘MS hayata engel değildir’ mottosuyla hastalara ilham veren GülüMSe 2 şarkısının gösterimi yapıldı. Ayrıca toplantıda; MS’in ne olduğu, belirtilerinin nasıl seyrettiği, tedavi aşamaları ve hastaların dikkat etmesi gereken konular hekimler tarafından tek tek anlatıldı.

“HER 10 AİLEDEN BİRİNDE MS VAR”

MS hastalığının dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 70 bin kişiyi etkilediğini ve tahminlere göre Türkiye’de her 10 aileden birinde MS'li bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksel Siva, MS’le ve belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“MS, bağışıklık sisteminin şaşkınlığı sonucu ortaya çıkan bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilikten oluşurken bu hastalığa bağlı gelişen doku hasarının beynin ve omuriliğin birden çok yerinde görülmesinden dolayı multiple, yani çoklu; hasar gören yerlerde sert doku oluşmasından dolayı da skleroz, yani sertleşme adı veriliyor. MS’te merkezi sinir sistemindeki yapıların hasarlanması sonucunda beynin ve omuriliğin, görme, konuşma ve yürüme gibi vücut fonksiyonları üzerindeki kontrol kabiliyeti olumsuz etkilenebiliyor. Hastalık görme bozukluğu, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları gibi belirtilerle de ortaya çıkabiliyor.”

EN ÇOK 20-40 YAŞLARI ARASINDA ORTAYA ÇIKAN MS, KADINLARDA 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

Her belirtiye sahip olmanın muhakkak MS anlamına da gelmeyeceğini vurgulayan Dr. Aksel Siva, “Toplumda MS, en sık 20-40 yaşlarında ortaya çıkıyor ve kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Çoğu kişide ataklarla, hastaların küçük bir kısmında ise ilerleyici seyredebiliyor. MS kişiden kişiye değişik özellikler gösterdiği için ataklar, belirtiler ve hastalığın seyri farklı gözükebiliyor. MS konusunda bilinçli olmak, zamanında tanı ve tedaviyle düzenli takip MS hastalarının uzun ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlıyor” dedi.

“HASTANIN DURUMUNA GÖRE AYRI TEDAVİ AŞAMALARI VAR”

MS tedavisi ile ilgili konuşan Doç. Dr. Melih Tütüncü, “Türkiye’de tedavide kullanan 10’un üzerinde ilaç var. İki türlü tedavi uygulanmaktadır. Birincisi basamaklı tedavidir. İkincisi de indüksiyon denilen tedavi. Basamaklı tedavide; birinci, ikinci, üçüncü basamak tedaviler mevcut. Etkinlik ise her basamakta daha da artmakta. Hastalık MS’li kişilere özel de agresif seyredebiliyor. Bunun ipuçlarını hastalık zaten veriyor. Biz de bu tür hastalarda, erkenden basamaklı olmadan indüksiyon tedavisi uyguluyoruz” açıklamasını yaptı.

“HASTALARA BESLENME VE EGZERSİZ ÖNERİLERİ”

Son olarak MS’li kişilere önerilerde bulunan Doç. Dr. Melih Tütüncü şunları söyledi:

“MS tanısı konan kişiler sigara içiyorlarsa mutlaka bırakmalarını, spor, yoga ve egzersiz yapmalarını, yüzmelerini ve sık sık yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Dengeli ve saatli beslenmeleri de çok önemli. Fazla tuzlu yememeli, hayvansal yağları çok fazla tüketmemeliler. Yeşilliğin, beyaz etin fazla olduğu, kırmızı etin yağsızının tercih edildiği beslenme tarzını öneriyoruz. Bunun yanında düzenli uyku, alkol tüketimini azaltma ve kilo kontrolünü öneriyoruz.”

MS HASTASI RAPÇİ GÜLÜMSE ŞARKISIYLA MS’E DİKKAT ÇEKİYOR

MS hastalarına hayata tutunma ve pes etmeme motivasyonu sağlamak amacıyla yazılan GülüMSe şarkısının hayata geçirilmesine destek olan Doç. Dr. Serkan Demir, GülüMSe projesi ve MS’le ilgili toplumda doğru bilinen yanlışlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“MS hastalığıyla ilgili toplumda çok fazla bilgi kirliliği var. MS’in ölümcül olduğu, evliliğe, çalışmaya, spor yapmaya engel olduğu, sadece erkeklerde görüldüğü gibi çeşitli yanlış bilgiler mevcut. Hastalığın sebebi hala tam olarak bilinmiyor ancak tedavisini başarılı şekilde sürdüren hastalar çok kaliteli şekilde hayatlarına devam edebiliyor. Bu noktada toplumda farkındalık yaratmak, doğru bilinen yanlışları açıklığa kavuşturmak ve doğru bilgiye doğru kaynaktan ulaşmak çok kıymetli. Yol ArkadaşıMSın platformu da tam bu sebeple kuruldu. Ben de tüm bu çalışmalar kapsamında ‘GülüMSe’ şarkısından bahsetmek istiyorum. 2016 yılında MS hakkında farkındalık yaratmak için müzik, MS hastası ve doktor ilişkisini içinde barındıran farklı bir projeye imza atıldı. Türkiye’de ilk kez, MS hastası olan rapçi Mehmethan Kurtuluş, rap sanatçısı kardeşi Tunahan Kurtuluş (Elleran Elvis) MS’e dikkat çekmek için ‘GülüMSe’ isimli bir şarkı yaptı. Bu yıl farklı sözlerle yeniden seslendirilen ‘GülüMSe 2’ şarkısının tüm MS’lilere ilham olmasını diliyoruz.”

Diğer Haberler

  1. ‘Erken teşhis ve tedavi görme engelini büyük oranda önlüyor’
  2. Yutulabilir mide balonları, yasaklandı
  3. ‘Çocuk epilepsi hastaları yüzme, dağcılık ve tırmanma gibi sporları yapmamalı’
  4. Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de
  5. Sağlık Bakanlığı’ndan ‘mide balonu sistemi’ açıklaması
  6. Sağlık Bakanlığı: Estetik uygulamaları gerçekleştiren kuruluşların kapsamı genişletildi
  7. ‘Verem aşısının 6 yaşından sonra koruyuculuğu yok’
  8. İHH, Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımlarına devam ediyor
  9. ‘Rahim ağzı kanseri yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı görülüyor’
  10. Uzman açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerli

© Copyright 2025

DHA