Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Sağlık Bakanlığı'ndan yüzme alanlarında 'hijyen' denetimi

Sağlık Bakanlığı, yüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından 15 günde bir numune alınarak Halk Sağlığı laboratuvarlarında analiz edildiğini açıkladı. 2022'de yapılan denetimlerde yüzme alanlarının yüzde 79'unun 'mükemmel', yüzde 11'inin 'iyi', yüzde 6'sının 'yeterli' ve yüzde 4'ünün ise zayıf sınıfında yer aldığı belirtildi.

ABONE OL
Elif ER/ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'de yüzme suyu kalitesi izleme çalışmaları ve havuz hijyeni denetimlerinin hassasiyetle yürütüldüğü belirtilerek, "Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen titiz çalışmalarla Türkiye, yüzme suyu kalitesini Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu bir şekilde izliyor ve yüzme havuzlarının hijyenik şartlarını denetleyerek vatandaşların güvenli yüzme deneyimleri sağlanıyor. Türkiye genelinde 35 ilde deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmaları düzenleniyor. Yüzme alanlarında belirlenen izleme noktalarından 15 günde bir il sağlık müdürlükleri tarafından numuneler alınıyor ve Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Halk Sağlığı laboratuvarlarında titizlikle analiz ediliyor. Tüm izleme süreçleri Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri üzerinden takip edilerek veriler anlık olarak güncelleniyor. Ayrıca; Bakanlık, halkın etkileşimini artırmak amacıyla yüzme sularına yönelik tüm verileri 'yuzme.saglik.gov.tr' web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıyor" denildi.

'2022'DE 17 BİN 28 NUMUNE ALINDI'

2022 yüzme sezonunda gerçekleştirilen izleme çalışmalarında, toplam 17 bin 28 numune sonucu yüzme alanlarının 'mükemmel', 'iyi', 'yeterli' ve 'zayıf' olarak sınıflandırıldığı kaydedilerek, "Değerlendirilen 1445 izleme noktasından 1140 tanesi 'mükemmel' sınıfa (yüzde 79) girdi. 'İyi' sınıfında 165 izleme noktası (yüzde 11) yer alırken; 'yeterli' sınıfında 86 izleme noktası (yüzde 6) bulunuyor. 'Zayıf' sınıfında ise 54 izleme noktası (yüzde 4) tespit edildi. Bu sonuçlar, halka açık web portalı üzerinden kamuoyuyla paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı, ülkemizdeki yüzme havuzlarının hijyenik şartlara uygunluğu ve su kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi konusunda da titizlikle çalışmalar yürütüyor. Ülke genelinde faaliyet gösteren 5 bin 743 aktif işletme ve 13 bin 943 yüzme havuzunun sağlık standartlarına uygunluğu yine Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemi Havuz Suları Modülü kullanılarak takip ediliyor. Tesislerin sağlık ve güvenlik açısından düzenli bir şekilde denetlenmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlükleri tarafından havuzlardan su numuneleri alınıyor ve analizleri Bakanlığa bağlı Halk Sağlığı laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor" ifadeleri kullanıldı. 

'MAVİ BAYRAK SAYISI 551'E YÜKSELTİLDİ'

İzleme çalışmalarının, Türkiye'nin turizmi için büyük önem taşıyan 'Uluslararası Mavi Bayrak' programına da katkı sağladığı aktarılan açıklamada, "2022 yılında 531 yüzme alanı 'Mavi Bayrak' ödülüne sahipken; 2023 yılında bu sayı 551'e yükseldi. Ülkemiz, dünya genelinde 'Mavi Bayrak' ödülüne sahip yüzme alanları bakımından 3'üncü sıraya yerleşti. Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü yüzme suyu kalitesi izleme çalışmaları ve havuz hijyeni denetimleri; halkın sağlığını korumak ve güvenilir yüzme alanları oluşturmak adına gösterdiği özenle ön plana çıkıyor. Kamuoyu da bu verilere kolaylıkla erişerek bilinçli tercihler yapabiliyor" denildi.

Diğer Haberler

  1. Diş Hekimliği Günü’nde ortak basın toplantısı yapıldı
  2. İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner: Korumak tedavi etmekten çok daha kolay
  3. 17 yıl sonra organ nakliyle sağlığına kavuşan Hatice: Çantam her an hazır, umutla bekledim
  4. Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü'nden, ağız diş sağlığı önerileri
  5. Dahiliye Uzmanları Derneği: Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor
  6. ‘Adrenal kitleler hormon üretebilir ve büyüyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’
  7. Elif Nur’un böbreği, 3 çocuk annesini hayata bağladı
  8. ‘Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir’
  9. Horlama ve uyku apnesine aparey çözümü
  10. ‘Kalsiyum eksikliği, ileride kalp ritim sorunlarına yol açabilir’

© Copyright 2024

DHA