Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Prof. Dr. Mungan: Nadir hastalıklar Yenidoğan Tarama Programı'na alınmalı

Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, dünyada 450 milyondan fazla kişiyi etkileyen nadir hastalıkların, tanısının bazen 30 yılı bulabildiğini ve bu süreçte kişide zaman, yeti, beceri kayıplarının yaşandığına vurgu yaparak, "Nadir hastalıklar Yenidoğan Tarama Programı ve çift tarama programına alınmalıdır" dedi.

ABONE OL
Gülşah ÖZGEN- Eser PAZARBAŞI/ADANA, (DHA)

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, Dünya Nadir Hastalıklar Günü kapsamında çocuklarla birlikte hastane bahçesinde çeşitli farkındalık etkinlikleri yapıp, açıklamalarda bulundu. Tek tek bakıldıklarında sayıları az gibi görünen bu hastalıkların, global olarak değerlendirildiklerinde dünyada 450 milyondan fazla kişiyi etkilediğine dikkat çeken Mungan, "Bu sayı Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük 3’üncü ülkesi kadardır. Türkiye'de de çoğunluğu çocuk 8 milyondan fazla kişiyi etkilediği düşünülmektedir" dedi.

YÜZDE 80'İ GENETİK

Bu hastaların tanı almalarının 30 yılı bulabildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, "Bilinenin aksine, sadece çocukları değil, her yaştaki insanı etkileyen nadir hastalıklar, sıklıkla ilerleyici ve geriye dönüşümsüz zararlara neden olabildiklerinde akraba evliliğinin yoğun olduğu ülkemizin öncelikli sorunu olarak kabul edilmelidir. Çünkü bu hastalıkların yaklaşık yüzde 80'i genetik kökenlidir. Çok fazla sistemi tutan hastalıklardır. Beyinden cilde, tırnağa, karaciğere, kalbe, solunum sistemine, kemiklere kadar her yeri tutabilen hastalıklardır. Çoğu hekimin ve sağlık çalışanının konuyla ilgili bilgisi yeterli olmadığı için tanı almaları 25-30 yıl gibi uzun süreleri bulabiliyor. Her iki hastadan biri yanlış tanı nedeniyle başka tanılarla izlenip zaman, yeti, beceri kayıpları yaşamaktadır. Tümü nadir hastalık kapsamında olan ve güncel sayısı 1700'ü aşan kalıtsal metabolik hastalıkların hepsi bu başlık altında yer almaktadır" diye konuştu.


'ÖNLEMEK TEDAVİ ETMEKTEN DAHA EKONOMİK'

Önleyici sağlık sistemi kapsamında bu hastalıkların yenidoğan ve çift tarama programlarına alınması gerektiğine vurgu yapan Mungan, şöyle konuştu:

"Ülkemizde sadece 3 tane nadir hastalığı kapsayan Yenidoğan Tarama Programı’nın genişletilmesi, evlilik öncesi 2 tane kan hastalığı ve bir SMA için verilen çift tarama işlemlerinin daha kapsamlı hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ülkemizdeki nadir hastalıkların düzenli kaydının tutulması lazım. Bunun için de nadir hastalıklarla ilgili referans merkezlerinin olması, buranın hem genetik hem laboratuvar açısından donanımının sağlanması ve hasta kaydının düzenli tutulmasının ardından Yenidoğan Tarama Programı’na, giderek artan sayıda bu hastalıkların eklenmesi gereklidir. Önlemek tedavi etmekten çok daha ekonomiktir. Nadir hastalıklar sorun değil sorumluluktur. Farklılaştırmadan fark edin."

Diğer Haberler

  1. Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini Bakan Işıkhan’a ilettik
  2. HEP-SEN Kosta Rika'da Küresel Hemşireler Birliği (GNU) ara toplantısına katıldı
  3. Uyku apnesi tedavisinde robotik cerrahinin sunduğu avantajlar
  4. Prof. Dr. Akçay: Elektronik sigara kullanımı 11-13 yaşa kadar düştü
  5. ‘Ablasyon tedavisinde başarı oranımız yüzde 99’
  6. ‘Kadınlarda koroner kalp hastalığı erkeklerlere göre daha tipik belirtiler göstermiyor’
  7. ‘Her 6 saniyede 1 kişi, diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor’
  8. Sağlık-Sen Başkanı Doğan: Hekimimizin hakkını korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz
  9. 'Tiroid ameliyatları sonrası kilo almanın mekanizması aydınlatıldı'
  10. Kar kapıda...'65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalar grip aşılarını ihmal etmesin' uyarısı

© Copyright 2024

DHA