Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Prof. Dr. Arman: Endoskopik yöntemle aşırı terlemeden kurtulabilirsiniz

Özellikle yaz aylarında herkeste görülen terlemenin günlük hayatı kabusa çevirdiğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, “Bazı bireylerde olması gerekenden daha fazla terleme görülebilir. Bu aşırı terleme olayına hiperhidrozi denir. Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi (ETS) ameliyatı ile aşırı terlemeden kurtulabilirsiniz” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Medicana Kadıköy Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman terlemenin insan hayatına etkilerini anlatarak tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi. Aşırı terlemenin hastalar için çok zor olduğunu ve hayat kalitelerini kötü etkilediğini belirten Prof. Dr. Arman, aşırı terlemenin çözümünün mümkün olduğunu dile getirdi.

Aşırı terlemenin bazı krem ya da ilaçlarla hafiflese de tamamen ortadan kalkmayabileceğini aktaran Prof. Dr. Arman, “Aşırı terleme ikincil yani sekonder olan kişilerde, altta yatan hastalık tedavi edildiğinde aşırı terleme sorunu ortadan kalkabilir. Primer terlemesi olan bireylerde ise ailelerinde en az bir kişide daha aşırı terleme mevcuttur. Primer terlemesi bulunan bireylerde antiperspirant tedavisi uygulanabilir. Ayrıca antiperspirant kullanımı hafif terlemesi olan kişilerde etkili olabilir. Ancak aşırı terlemesi olan bireylerde bu tarz tedavilerin işe yarama oranı çok düşük, kesin çözüm Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi (ETS) adı verilen ameliyattır” diye konuştu.

AMELİYAT YARIM SAAT SÜRÜYOR

Botoks gibi bazı geçici yöntemlerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Arman bunların kalıcı çözüm olmadığını; kalıcı tek çözümün Endoskopik Torakoskopik Sempatektomi yani ETS ameliyatı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Arman, “Bu ameliyat el avuç içleri, ayak tabanı ve yüz bölgelerinde aşırı terlemesi olan ve primer kaynaklı terlemelerde kullanılmaktadır. Endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatı genel anestezi altında koltuk altından açılan küçük bir kesiden endoskopik olarak yapılmaktadır. Bu kapalı yapılan ameliyat koltuk altından açılan küçük delikten terlemeye neden olan sinirlerin klipslenmesidir. Bu sebeple klipsli ETS ameliyatı olarak da bilinmektedir. Aşırı terlemenin olduğu bölgeye göre klips uygulanan sinirler de değişmektedir. Sağ ve sol taraftan sinirler aynı anda bloke edilebilir. Ameliyat yarım saat kadar sürüyor. Endoskopik torakoskopik sempatektomi ameliyatının başarı oranı yüksek. Hastaların aynı gün eve dönerek birkaç gün içinde normal hayatlarına devam edebilir” ifadelerini kullandı.

Bazı durumlarda ameliyat sonrası hastaların bazı bölgelerinde terleme görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Arman, “Düşük de olsa gerçekleşebileceğini, bu tarz durumlarda ikinci bir operasyonun gerekebilir. Her ameliyatta görülebileceği gibi bu ameliyatta da ağrı, enfeksiyon ve kanama riski görülebilmektedir” dedi.

 

 

Diğer Haberler

  1. ‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’
  2. 'Ezbere kullanılan antibiyotiğin başarıya ulaşma şansı yok'
  3. 'KOAH hastalığında sigarayı bırakmak, tedavinin en önemli adımıdır'
  4. Doç. Dr. Ocak: Doğumsal problemlerden açık ara en sık görüleni işitme kaybı
  5. Şişli Belediyesi’nden diyabetli çocuklara sensör desteği
  6. ‘Diyabet 21’inci yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri’
  7. ‘Ani soğuk dalgası KOAH hastalarını tehdit ediyor’
  8. ‘Kalın bağırsak kanserini yüzde 90 oranında önlemek mümkün’
  9. 'Sabahları yataktan çıkamamanın sebebi fibromiyalji olabilir’
  10. Ümraniye'de Dünya Di̇yabet Günü dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Atölyesi düzenlendi

© Copyright 2024

DHA