Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kurban etini öğle saatlerinde tüketin

Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmenin yollarını açıklayan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sindirim açısından kırmızı et öğle saatlerinde yenmelidir. Et iyi bir protein kaynağıdır fakat ekstra olarak yağ ve kolesterol de içerir. Bu yüzden kendi yağında pişirmeye özen gösterilmelidir. Ete ekstra yağ eklenmemelidir. Et ile birlikte C vitamininden zengin salata tüketmek demir emilimini artırır. Bol su içilmeli, gazlı içecek yerine soda, ayran ve bitki çayları tercih edilmelidir" dedi.  

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği Kurban Bayramı'nda hazımsızlık yaşamamak için dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Prof. Dr. Korkut, Kurban Bayramı'nda hem fazla miktarda et tüketimi hem de yağlı ve şekerli besinlerin fazlaca yenmesi sonucunda gaz sıkışması, hazımsızlık, kabızlık ve şişkinlik şikayetlerinin arttığını belirterek “İlk olarak kurban eti kesildikten hemen sonra tüketiliyor olsa da et yumuşaması için 24 saat buzdolabında dinlendirilmeli. Dinlendirilmiş et hem daha lezzetli olur hem de sindirimi kolaylaşır. Taze et buzdolabında en fazla 1 gün saklanmalıdır. Uzun süre saklanacak ise yenecek miktar kadar ayrılıp diğer kısmı küçük parçalar halinde derin dondurucuda saklanmalıdır. Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmelidir. Çözdürülen etler ise hemen kullanılmalı, asla tekrar dondurulmamalıdır. Bayramlarda sofralarımız zengin olmakla birlikte sindirim sistemimizi zorlamamak için tek bir öğüne çok yüklenmek yerine, azar azar ve kısa aralıklarla et yemeye çalışılmalıdır" diye konuştu.

KAVURMA TÜKETİMİ SİNDİRİMİ ZORLAŞTIRABİLİR

Kırmızı etin geç saatlerde tüketildiğinde sindiriminin daha zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Korkut şöyle devam etti:

Sindirim açısından kırmızı et öğle saatlerinde yenmelidir. Gün içinde birden fazla kez et tüketmek sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğinden ortalama bir insanın günlük 50-100 gram arasında et tüketmesi, beraberinde bol sebze veya tahıl ile yenmesi genel sağlığın korunması açısından önemlidir. Et tüketilirken yanında sebze ve salata tüketimi hem lezzet hem de sağlık açısından fayda sağlar. Kırmızı et demir yönünden çok zengin bir besindir. Et ile birlikte C vitamininden zengin salata tüketmek etteki demir emiliminin artmasını sağlar. Etleri kavurma veya kızartma olarak tüketmek etin hem sindirimini zorlaştırır hem de vitamin ve mineral kaybına neden olabilir. Etleri fırınlanmış, ızgara ve haşlama olarak tüketmeye özen göstermek uygundur. Ayrıca yine vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından etler hızlı değil, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca süre pişirilmelidir."

ET KENDİ YAĞINDA PİŞİRİLMELİ

Prof. Dr. Korkut, tavsiyelerini şu şekilde sürdürdü:

"Et iyi bir protein kaynağıdır fakat ekstra olarak yağ ve kolesterol de içerir. Bu yüzden kendi yağında pişirmeye özen gösterilmelidir. Ete ekstra yağ eklenmemelidir. Eğer mangal yapılacaksa et yakılmadan pişirilmelidir. Kömürün yanmasıyla ortaya çıkan maddelerin ete yapışmasına engel olmak ve ette bulunan yağların yanarak kanserojen maddeye dönüşmesini engellemek için etler kömürden 15 cm uzakta pişirilmelidir. Sakatatlar kolesterol içeriği açısından yüksek olduğundan dolayı sakatat tüketimi hiçbir zaman abartılmamalıdır. Etin sindirimi ile açığa çıkan artık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için bolca su içmeye dikkat edilmeli. Su tercih edilmesi gereken en sağlıklı sıvı olup ortalama 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Öğünlerde çok fazla su tüketimi reflüyü arttırabileceğinden, yemekten 2 saat sonra sıvı tüketimi mutlaka artırılmalıdır. Sindirimi kolaylaştıracak en güzel içecekler su, soda, ayran ve bitki çaylarıdır. Gazlı içeceklerse, sindirim sistemini daha da zorlaştıracağı için önerilmemektedir."

Diğer Haberler

  1. ‘Okul başarısızlığın nedeni ‘DEHB’ olabilir’
  2. ‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’
  3. '2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz'
  4. 'Bazı travmalar, katarakt nedeni olabilir'
  5. ‘Türkiye’deki her 6 kişiden 1’i migren hastası’
  6. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  7. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  8. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  9. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  10. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı

© Copyright 2024

DHA