Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Kolon kanseri riskine karşı egzersizle günlük en az 150 kalori yakın”

Kolon kanserinden korunmak için fiziksel aktivitenin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ozan Akıncı, “Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan bireylerde, kalın bağırsak kanseri dahil birçok kanserin gelişme riskinin azaldığını göstermiştir. Haftada 5 gün, 30-60 dakika arasında orta şiddette veya günlük en az 150 kalori harcanarak yapılan egzersizler koruyucudur. Egzersizin yanında fazla kilodan kurtulmak da önem taşımaktadır” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) –

Kolon kanserinin, kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada geldiğini ifade eden Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Ozan Akıncı, obezitenin, düşük fiziksel aktivitenin, işlenmiş kırmızı et ve karbonhidrattan zengin beslenme alışkanlığının, sigara ve alkolün kolon kanserlerini artırdığını ifade ederken, “İleri yaş, ailede kolon kanseri veya kolon polip öyküsü, iltihabi bağırsak hastalığı ve Tip 2 diyabet de kolon kanseri için değiştirilemeyen risk faktörlerindendir. Buna karşın, lifli gıdalarla beslenmek, A, C, D, E vitaminleri ise koruyucu etkileri ile kolon kanseri gelişimini azaltmaktadır” diye konuştu.

“AİLEDE KOLON KANSERİ OLAN BİREYLERDE TARAMA ZAMANI DAHA ERKEN YAŞLARA ÇEKİLEBİLİR”

“Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi altında uzun bir süreç sonucu gelişen kolon kanserlerinin daha erken evrelerde tespit edilmesi hem tedavi hem de hastalığın seyri açısından çok daha olumlu sonuçlara zemin hazırlaması açısından kritiktir” diyen Doç. Dr. Akıncı, “Ülkemizde ortalama riske sahip bireylerde 50 yaşından itibaren 2 yılda bir dışkıda kan testi ve 50 yaşında kolonoskopi yapılmasını gerekmektedir. Ailede kolon kanseri olan veya diğer risk faktörlerini taşıyan bireylerde ise tarama zamanı daha erken yaşlara çekilebilir. Bu ayrıntılı planlamaya tıbbi öyküyü değerlendiren genel cerrahi uzmanı karar verecektir” ifadelerini kullandı.

ALKOL DE KOLON KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Sigara kullanımının kolon kanseri riskini artırdığına değinen Doç. Dr. Akıncı, “Sigaranın yanı sıra yapılan çalışmalar alkolün kolon kanser riskini artırdığını göstermiştir. Erkeklerin günde iki bardak kadınların ise günde bir bardaktan fazla alkol tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca tam olarak kanıtlanmamış olsa da kolorektal kanserden korunmada, diyetin belirgin bir rol oynadığına dair bazı kanıtlar vardır. Bilindiği kadarıyla posadan, liften (fiberden) zengin, yağdan fakir diyet, kolorektal kanserden korunmaya yardımcı tek diyet şeklidir” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  2. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  3. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  4. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  5. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı
  6. Uzmanı açıkladı: Sarı nokta hastalığının sonunda körlüğe giden durumlar oluşuyor
  7. Başkent Üniversitesi'nin yapay zeka projesine büyük ödül
  8. 'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'
  9. Sağlık-Sen, ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu’nu yayımladı
  10. 'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’

© Copyright 2024

DHA