Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kalp nakli ile hayata tutundu

Ankara'da Bilkent Şehir Hastanesi'nde 2 yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören Burhan Y. (24), Adana'da ateşli silahla yaralanıp tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan kalbinin nakledilmesiyle hayata tutundu.

ABONE OL
Ruken KADIOĞLU- Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)-

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki bir spor mağazasında çalışan Burhan Y., 2 yıl önce kalp rahatsızlığı şikayetiyle Bilkent Şehir Hastanesi'ne başvurdu. Burada Burhan Y.'ye 'kalp yetmezliği' teşhisi konuldu ve geçen yıl hastanenin 'Acil Kalp Nakli Listesi'ne alındı. Ardından 7 Haziran'da Burhan Y. için uyumlu kalp bulundu. Adana'da ateşli silahlı yaralanma sonucunda beyin ölümü gerçekleşen 42 yaşındaki hastanın kalbi, ailesinin bağışta bulunması üzerine Ankara'ya getirilerek 4 saat süren operasyonla Burhan Y.'ye nakledildi. 20 günlük tedavisinin ardından sağlığına kavuşan Burhan Y., taburcu olmayı bekliyor.

'KALP, SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN JETLERİYLE GELDİ'

Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Ümit Kervan, kalp yetmezliği teşhisinde genellikle hastaları bir süre ilaçlarla tedavi edebildiklerini belirterek, "Son dönemde, Burhan'ın hastalığı çok hızlı ilerledi. İlaçlarla artık yönetemiyorduk, zorlanıyorduk. Şükürler olsun ki gönlü büyük bir aile tarafından organ bağışı yapıldı. Yani kalbin çıktığı dönem tam da Burhan'ın ihtiyacı olduğu döneme denk geldi. Şanslı ki süreçleri sağlıklı bir şekilde atlatabildik. Bu kalp Adana'dan geldi, bizim Sağlık Bakanlığı'mızın jetleriyle geldi. Süreç çok kısıtlı olduğu için transferi, uçaklar ve jetlerle yapıyoruz. Bazen helikopterlerle, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin helikopterleriyle yaptığımız oluyor. Tüm süreç ilk 4 saatte bitmiş oldu. Fakat süreç tümüyle 24 saati geçiyor. Çünkü hazırlık süreci ve değerlendirme süreci oluyor. Organın bağışta bulunan kişinin organlarının değerlendirilmesi süreci oluyor. Bizim alıcıya uygun mu değil mi testlerimiz var, onları yapıyoruz. Tüm sürecin her şeyiyle birlikte bazen 20-24 saati geçtiği de oluyor. 24 saati geçen bir sürede hiç uyumadan, dinlenmeden bütün ekipler o süreci sağlıklı bir şekilde bitirmek için uğraşıyor. Bu dönemde tamamen o organın sağlıkla nakil yapılması için uğraşıyoruz" dedi.

'AMELİYATIN 4 SAAT İÇİNDE BİTMESİ GEREKİYOR'

Adana'dan organ bağışı haberi geldikten sonra Ankara'da da hızla operasyona başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Kervan, "Aynı anda iki farklı yerde iki ameliyat birden başlatıldı. Çünkü bizim kalp naklinde süre çok kısıtlı. 4 saat içinde ameliyatın bitmesi gerekiyor. Bunun için de çok iyi bir organizasyona ihtiyaç var ve büyük ekiplere ihtiyaç var. Ülkemiz bu organizasyonda çok iyi durumda. Nitekim Burhan'ın ameliyatı da 4 saatten daha kısa sürede sağlıkla bitirilebildi. Yoğun bakım süreçleri de gayet iyi geçti. Şimdi serviste; umarım inşallah önümüzdeki hafta da taburcu etmeyi planlıyoruz. Burhan'ı solunum cihazından ayırdığımızda ve ilk uyandığında önce Galatasaray’ı sordu. Çünkü o fanatik Galatasaraylı. Hayattan hiçbir zaman kopmadı. Bir an evvel Kahramankazan'a dönmek istiyor ve orayı çok seviyor. Oraya dönüp tekrardan çalışmak istiyor" diye konuştu.

'ORGAN BAĞIŞINI HERKES EVİNDE KONUŞSUN'

Organ naklinin Türkiye'de ve dünyada son dönemde organ yetersizliği olan hastalar için tek çare ve son çare olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kervan, "Ülkemizde ne yazık ki ailelerin, organ bağışı konusundaki kabulleri yeterince yüksek seviyede değil. Bugün beyin ölümü tespiti yaptığımız ailelerin ancak 4'te biri organ bağışını kabul ediyorlar. Umarız önümüzdeki yıllarda bu konuda farkındalıklar artar. Çünkü bir gün hepimizin buna ihtiyacı olabilir. Burhan 2 yıl öncesine kadar sağlıklıydı. Ama hastalıkların ne zaman bizleri bulacağı belli olmaz. Bizlerin de bir ihtiyacı olabilir. Yakınlarımızın ihtiyacı olabilir. Lütfen bu konuda bütün ülkedeki herkese organ bağışını; evinde çocukları, aileleri ile konuşabilme çağrısında bulunuyorum. Çünkü bir gün başımıza bir şey geldiğinde, bu konuda karar vermek zorunda kaldığımızda yakınlarımızın bu konudaki fikrini bilirsek karar verme konusu da çok daha kolay olur" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Depresyonla mücadele için ‘Hayata Varım’ projesi başladı
  2. ‘Çocuklarda miyopi görülme oranı iki kat arttı’
  3. ‘Lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90’lara ulaştı’
  4. İnsani yardım gemisi Lübnan'a ulaştı
  5. 'Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarında gelişigüzel antibiyotik kullanılmamalı'
  6. Minik bedenleri yaşatabilmek için kendi hayatlarını unutuyorlar
  7. Prof. Dr. Bayezid: Pandemi bağış oranlarını olumsuz etkiledi
  8. 'Sanal kumar bağımlılığı giderek yayılıyor'
  9. Bakanlıktan 'kuş gribi' açıklaması
  10. ‘Çocuk kanserlerinde lösemi oranı yüzde 30’

© Copyright 2024

DHA