Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

"HIV enfeksiyonuna yakalananların sayısı artıyor"

HIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.  

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

AIDS'in artık etkili tedavilerle kontrol altına alınabildiğini söyleyen Medicana Ataköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, "HIV enfeksiyonunu taşıyan kişiye HIV pozitif birey denir. HIV virüsü başlıca CD4+ T hücrelerini etkileyerek vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması verem, çeşitli enfeksiyonlar ve kanserler gibi hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. HIV enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanmaktadır. Ancak artık etkin tedavilerle sorun kontrol altına alınabilmektedir" diye konuştu.

HIV enfeksiyonunun ilk olarak 1981 yılında Amerika'da saptandığına dikkat çeken Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Ülkemizde ilk olgu 1985 yılında tespit edilmiştir. HIV enfeksiyonu nedeniyle günümüze kadar dünya genelinde yaklaşık 40 milyon insan hayatını kaybetti. Dünya genelinde yaklaşık 39 milyon HIV pozitif kişi yaşamakta ve bunların çoğunluğu (üçte ikisi) Afrika kıtasında. 2022 yılında, dünya genelinde 630 bin kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. Ülkemizde ise maalesef HIV pozitif birey sayısı giderek artmaktadır. Ülkemizde şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edilmiştir" açıklamasında bulundu. 

ETKİLİ TEDAVİLERLE HASTALIK KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR 

HIV virüsünün cinsel ilişki, emzirme ve kan verme ile bulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Hamilelikte virüs anneden bebeğine geçebilir. Virüs öpme, sarılma, aynı tabaktan yemek yeme, banyo ve tuvalet gibi sosyal temas gerektiren durumlarda bulaşmaz. Bu nedenle HIV pozitif bireylerin dışlanmaması, işlerinden uzaklaştırılmaması, yurt gibi toplu alanlarda kalmasının engellenmemesi gereklidir. HIV enfeksiyonu günümüzde etkili ilaçların varlığı ile ölümcül olmaktan çıkmış kronik bir hastalık halini almıştır. Antiretroviral therapy (ART) olarak bilinen etkili tedaviler ile virüs tamamen yok edilemese de, enfeksiyon etkili bir şekilde kontrol altına alınmakta ve AIDS gelişmesi engellenebilmektedir. Tedavinin aksatılmaması ve ömür boyu kullanılması tedavinin etkinliği için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİ UYGULANMAYAN HIV ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ DEĞİŞEBİLİYOR

Tedavi uygulanmayan HIV enfeksiyonunun belirtilerinin hastalığın safhasına göre değiştiğinin altını çizen Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Enfeksiyonun ilk dönemlerinde hastalarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Bir kısmında ise ateş, cilt döküntüsü, boğaz ağrısı ve baş ağrısı gibi şikâyetler görülebilir. Zaman ilerledikçe enfeksiyon bağışıklık sistemini zayıflatır ve bazı belirtiler ortaya çıkar. Bunların başlıcaları; bezelerde büyüme (boyun, koltuk altı, kasıkta), kilo kaybı, ateş, ishal ve öksürük. Hastalık daha da ilerlediğinde AIDS safhası meydana gelir ve ölümcül fırsatçı enfeksiyonlar, kanserler görülür" dedi.

Antiretroviral ilaçların kullanılması ile HIV enfeksiyonu ölümcül bir hastalık olmaktan çıkmış ve kronik bir hastalık halini aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Tedavi ile sağlıklı ve uzun bir yaşam sağlandığı gibi, cinsel yolla bulaşmayı da engeller. Tedavi ile virüs tamamen kontrol altına alındığı takdirde (kanda virüs yükü sıfırlanınca) korunmasız cinsel ilişki ile virüs bulaşmaz" dedi.

HIV ENFEKSİYONUNUN TANISI ÇOK KOLAY

HIV enfeksiyonunun tanısının çok kolay olduğunu belirten Prof. Dr. Şerefhanoğlu, “Basit bir kan testi ile birkaç saat içinde sonuç alınır. Bu testler ile virüse ait yapılara ve vücudun ürettiği antikorlara bakılır. Günümüzdeki testlerde enfeksiyonun vücuda girmesinden sonra 10'uncu günden itibaren virüs tespit edilebilmektedir. Ancak şüpheli bir durum halinde 3-6 ay sonra testin tekrar edilmesi önerilir. Enfeksiyonun bulaşmasının engellenmesi için çok eşlilikten kaçınılması, cinsel ilişkide prezervatif kullanılması gereklidir" diye konuştu.

 

Diğer Haberler

  1. ‘Okul başarısızlığın nedeni ‘DEHB’ olabilir’
  2. ‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’
  3. '2050 yılında, dünya nüfusunun yarısı miyopi olacak diye tahmin ediyoruz'
  4. 'Bazı travmalar, katarakt nedeni olabilir'
  5. ‘Türkiye’deki her 6 kişiden 1’i migren hastası’
  6. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  7. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  8. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  9. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  10. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı

© Copyright 2024

DHA