Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Gıda güvenliği için onaylanmamış hiçbir ürünü kullanmayın'

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, salça üretimine ilişkin sosyal medyada paylaşılan tariflerde, bu ve benzer ürünlere 'salisilik asit' konulması gerektiği yönünde bilgiler olduğuna dikkat çekip, "Eczanede satılan ve domates ilacı olarak bilinen 'salisilik asit' hem insan hem hayvanlarda cilt başta olmak üzere birtakım hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılıyor. Bunun gıda ürünlerinde kullanımı onaylanmamıştır. Hem evde hem sanayide salça, domates konserve veya turşu üretenleri, onaylanmamış hiçbir ürünü kullanmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

ABONE OL
Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)

Sonbahar mevsimi ile evlerde ve gıda sanayinde salça yapımına başlandı. Salça üretimine ilişkin sosyal medyada paylaşılan tariflerde, bu ve benzer ürünlere 'salisilik asit' konulması gerektiği yönünde bilgiler olduğunu söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, onaylanmamış ürünlerin tehlike yaratabileceğine dikkat çekti.

'GÜVENLİ GIDA KONUSUNDA UYARIYORUZ'

Toprak, "Sonbaharın yaklaşmasıyla salça, turşu ve domatesin konserve türevlerinin hem sanayide hem evde yapımı hızlandı. Tarımsal ürünlerin israf olmaması için bu tür ürünleri kadim ürünler olarak tanımlarız. Bunların üretiminde, katkı maddesi kullanılmaz. Çünkü tuz ve asit oranı yüksek ürünlerdir. Bu nedenle ayrıca bir katkı maddesine de gerek duyulmaz. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada 'domates ilacı' diye tabir edilen ürünlerin kullanımı yönünde paylaşımlar görüyoruz. Bunları sıkça duyar olduk. Gıda Mühendisleri Odası olarak vatandaşlarımızı güvenli gıda konusunda uyarıyoruz. Eczanede satılan ve domates ilacı olarak bilinen 'salisilik asit' hem insan hem hayvanlarda cilt başta olmak üzere birtakım hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılıyor. Aspirin ve ecopirin gibi ürünlerin içinde bulunan bir asit. Bunun gıda ürünlerinde kullanımı onaylanmamıştır" dedi.

'SAĞLIK RİSKİ YARATMAYIN'

Gıda güvenliği açısından sosyal medyadan yapılan paylaşımlara rağbet edilmemesi gerektiğini belirten Uğur Toprak, "Yurttaşları uyarmamız gereken konu ise doğru bilgiyi doğru kaynaktan öğrenmeleri. Bu ürünün gıdayla teması ile ne gibi sonuçlar doğuracağı yönünde bir bilgi yoktur. Bu ürünleri kullanmamalıyız. Doğru sıcaklıkta, uygun koşullarla ve doğru ekipmanlarla üretim yapmalıyız. Önerilen 'salisilik asit'in gıda zehirlenmesi yaratıp yaratmayacağı da belli değil. Hem evde hem sanayide salça, domates konserve veya turşu üretenleri, onaylanmamış hiçbir ürünü kullanmamaları konusunda uyarıyoruz. Bu şekilde gıda güvenliğinden oluşacak sağlık riski yaratmayın" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Horlama ve uyku apnesine aparey çözümü
  2. ‘Kalsiyum eksikliği, ileride kalp ritim sorunlarına yol açabilir’
  3. 'Yaşamaz' denilen bebekti, doktor oldu; çocukların hayata sarılmasını sağlıyor
  4. Ağız ve Diş Sağlığı Festivali’nde 'diş sağlığı' multidisipliner yönleriyle ele alındı
  5. İnme ve beyin hasarı sonrası yeni bir yaşama adım attılar
  6. Hekim Birliği Sendikası’ndan Diş Hekimliği Günü nedeniyle açıklama
  7. Sağlık çalışanı olmak isten Fatma Sude’nin organları 4 kişiye umut oldu
  8. Orhangazi Belediyesi, TİDER ve Cargill iş birliğinde Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi kuruyor
  9. 'Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor'
  10. ‘Zeytin yaprağı enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor’

© Copyright 2024

DHA