Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Gereksiz antibiyotik kullanımı sağlık için ciddi bir risk’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cem Özuğuz, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç (AMR) Haftası kapsamında antibiyotiklerin virüsler, mantarlar veya diğer mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkili olmadığını ve bu ilaçların doğru kullanımının önemini vurguladı.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)- 

Gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine yol açarak, bu bakterilerin daha zor tedavi edilmesine ve enfeksiyonların yayılmasına neden olabileceğinin altını çizen Medicana Kadıköy Hastanesi'nden Uzm. Dr. Ahmet Cem Özuğuz, gereksiz antibiyotik kullanımının potansiyel zararlarını şu şekilde sıraladı:

“Antibiyotik direnci: Antibiyotiklerin sık ve yanlış kullanımı, bakterilerin bu ilaçlara karşı direnç geliştirmesine neden olabilir. Bu durum tedavi edilmesi zor enfeksiyonların artmasına yol açar.

Bağışıklık sistemi zayıflaması: Sürekli antibiyotik kullanımı, vücudun doğal bağışıklık savunmalarını zayıflatabilir. Sonuç olarak vücut daha savunmasız hale gelir ve enfeksiyonlara karşı direnci azalır.

Mikrobiyota dengesizliği: Antibiyotikler, bağırsaklardaki yararlı bakterileri de etkileyebilir. Bu durum, sindirim sistemi sağlığını bozar ve zararlı mikropların çoğalmasına neden olabilir. Sonuç olarak ishal gibi sindirim problemleri ortaya çıkabilir.

Yüksek maliyet: Gereksiz antibiyotik kullanımı, sağlık sistemine ek yük getirebilir. Hem bireyler hem de toplumlar için sağlık hizmetleri maliyetlerinin artmasına neden olur.

Yan etkiler: Antibiyotiklerin yan etkileri arasında mide-bağırsak sorunları, alerjik reaksiyonlar ve daha ciddi karaciğer veya böbrek problemleri yer alabilir. İlaçların gereksiz kullanımı bu yan etkilerin ortaya çıkma riskini artırır.”

‘DOKTORUN TALİMATLARINA HARFİYEN UYULMALI’

“Antibiyotikler yalnızca bir doktorun önerisiyle, doğru bir bakteriyel enfeksiyon durumunda kullanılmalıdır. Doktorun talimatlarına harfiyen uyulmalı ve herhangi bir yan etki görüldüğünde derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diyen Uzm. Dr. Ahmet Cem Özuğuz, konu hakkında bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının da büyük önem taşıdığını belirtti.

Diğer Haberler

  1. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  2. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  3. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  4. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  5. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı
  6. Uzmanı açıkladı: Sarı nokta hastalığının sonunda körlüğe giden durumlar oluşuyor
  7. Başkent Üniversitesi'nin yapay zeka projesine büyük ödül
  8. 'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'
  9. Sağlık-Sen, ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu’nu yayımladı
  10. 'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’

© Copyright 2024

DHA