Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Doğuştan olmayan vajinası karın zarından yapıldı

Antalya'da, 'Müllerian Agenezi' hastalığı nedeniyle doğuştan cinsel organı olmayan D.Y.'ye (22), karın zarından vajina yapıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, "Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık" dedi.

ABONE OL
Semih ERSÖZLER/ANTALYA, (DHA)

Kentte yaşayan D.Y., ergenlik döneminde regl görmeyince doktora başvurdu. Yapılan kontrollerde D.Y.'nin dış genital organlarının normal geliştiği, iç genital organlarının olmadığı, Müllerian Agenezi hastası olduğu belirlendi. 5 bin kişide 1 görünen hastalık nedeniyle yaklaşık 4 yıl farklı doktorlara başvuran, ancak ameliyat olamayacağı söylenen D.Y., son olarak Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’ne başvurdu. D.Y.'nin kontrollerini yapan Doç. Dr. Ömer Ünal, hastasına ameliyatı yapabileceğini söyledi. Doç. Dr. Ünal ve ekibinin, kapalı yöntemle yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdiği ameliyatta, hastaya karın zarından vajina yapıldı. Bir hafta içinde sağlığına kavuşan D.Y., taburcu edildi.

'ÇOK NADİR YAPILAN CİNSEL ORGANI OLUŞTURMA AMELİYATI'

Doç. Dr. Ömer Ünal, hastalığa dair bilgi vererek, "Bu operasyon ülkemizde çok nadir yapılan, cinsel organı oluşturma ameliyatıdır. Bu hastalık 5 binde 1 görülen, kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıkıyor. Hastalık tip-1 ve tip-2 olarak gözüküyor. Tip-2'de bazı iskelet anormallikleri, sağırlık, böbrek yokluğu gibi sorunlarla seyreden bir sendromdur. Biz bu sendromu yaşayan hastalarda sağlıklı bir cinsel hayatı sağlamak adına yeniden cinsel organ oluşturmaktayız" dedi.

Hastalığın kolay anlaşılmadığını belirten Doç. Dr. Ünal, "Hastamız 4 ya da 5 yıl önce tanı almış, birçok hastaneye başvurmuş ancak sonuç alamamış. Yapılan muayenelerde hastanın vajina ve rahminin olmadığı, Müllerian Agenezi hastalığı olduğunu tespit ettik. Ameliyatı planladık ve kapalı olarak yaklaşık 3 saatte gerçekleştirdik. Karın zarından vajina duvarı oluşturabilmek için flep denilen dokuları kaydırdık" diye konuştu.

Hastanın doğum yapma şansı olmadığını söyleyen Doç. Dr. Ünal, "Bu sendromda vajina ve rahim birlikte olmuyor. Rahmi yeniden yapma şansımız yok. Ancak ülkemizde daha önce denenmiş, rahim nakliyle çocuk sahibi olabilir" dedi.

Diğer Haberler

  1. Kasımpaşa Oya Kayacık ÇES Gastronomi Atölyesi açıldı
  2. HIV’de artış; 15-24 yaş grubunda daha fazla
  3. ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’
  4. ‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’
  5. Anne adayları Bursa Şehir Hastanesi Gebe Okulu ile doğuma bilinçli hazırlanıyor
  6. Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i ailesel
  7. Bakan Memişoğlu: Bütüncül sağlık hizmeti mevzuatı üzerinde çalışıyoruz
  8. 'Bazı kalp hastalıkları sporda kendini gösterebilir'
  9. Uzmanı vücut direncini artırmanın doğal yöntemleri sıraladı
  10. Dr. Özmen: Cinsiyet değişikliği için kullanılan hormon ilaçları yaşamsal sorun oluşturabilir

© Copyright 2024

DHA