Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Çocuk yaşta karaciğer sirozlarını görmeye başladık' 

Gastroentroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğanay, çocuklarda hareketsizlikten kaynaklanan karaciğer yağlanmalarına çok rastlandığını belirterek, "Çocuk yaşta karaciğer sirozlarının görülmeye başladığını, çocuk gastroenteroloji uzmanı arkadaşlarımızın verilerinden gördük. Bu maalesef ülkemizde artacak bir sorun olmaya devam edecek gözüküyor" dedi.

ABONE OL
Elif ER-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)-

Bahçeşehir Üniversitesi Pendik Medical Park Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğanay, Türkiye'de karaciğer kanserlerinin çok fazla artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Artmasının en önemli sebeplerinden biri; değişen yaşam tarzımız. Değişen hayat şartlarıyla beraber çok kötü beslenme tarzına adapte oluyoruz ve az hareket etmemiz karaciğer yağlanmasına, karaciğer yağlanmasına bağlı karaciğer kanserlerinin artışına sebep oluyor" dedi.

'HALSİZLİK, KARACİĞER KANSERİ HABERCİSİ'

Obezitenin de karaciğer yağlanması problemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Doğanay, "Karaciğer kanseri; gözlerde sararma, halsizlik, yorgunluk onun dışında sağ kadran ağrısı, sağ yan ağrısı şeklinde bulgularla gelebiliyor. Karında şişlik, karında su birikmiş, sıvı birikmesi şikayetleri olabiliyor. Maalesef bunlar olmaya başladığı zaman aslında önemli derecede karaciğer hasarı oluşmuş oluyor. Önceki yıllarda Türkiye'deki karaciğer kanserlerinin sebebi yüzde 50'lerin üzerinde hepatit B iken; son dönemde yağlı karaciğer hastalığının karaciğer kanserine sebep olma oranı yüzde 15, yüzde 20'lere doğru yükselmekte ve yükseliş trendi olacak. Çocuk hastalardaki kötü beslenme ve hareketsizliğe bağlı olarak karaciğer yağlanması oranlarının çok yükseldiğini, çocukluk yaşta karaciğer sirozlarının görünmeye başladığını, çocuk gastroentoloji uzmanları arkadaşlarımızın verilerinden gördük. Bu maalesef ülkemizde artacak bir sorun olmaya devam edecek gözüküyor" diye konuştu.

'KARACİĞER YAĞLANMASI KANSERE YOL AÇIYOR'

Prof. Dr. Doğanay, erişkin nüfusta ise karaciğer yağlanmasının yüzde 40 ila yüzde 50 arasında görülmeye başlandığını söyleyerek, "Bunlar, çok ciddi rakamlar. Bunların içerisinde bir grup insanda ileride karaciğer kanseri gelişme riski olacak. Bunu engellemek için birinci yapmamız gereken şey; hayat tarzımızı değiştirmemiz gerekiyor. Şu an ne yapıyoruz? Kapıdan kapıya arabamızla gidiyoruz. Hiç dışarı çıkmıyoruz. Çocuklarımız dışarıda oynamıyorlar; evin içerisinde, bir televizyonun karşısında, abur cuburla besleniyorlar. Böyle bir hayat tarzına doğru evriliyoruz. Bu pek çok organı ve kalp damar sistemini etkilediği gibi, bu tarz yaşam şekli bizim karaciğerimizi de etkiliyor. Harcamadığımız kaloriyi aldığımız zaman; o nasıl vücudumuzda değişik yerlerimizde yağ olarak birikiyorsa, aynı şekilde organizmanın metabolizmasını yöneten organ olan karaciğerde de birikiyor. Bu yağ birikimi belli bir dönem içinde sanki alkol alıyormuşuz gibi karaciğere hasar vermeye başlıyor. Bu hasar, yıllar içerisinde karaciğer kanserine de yol açıyor" dedi.

TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ

Daha az besin tüketip daha fazla hareket etmenin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğanay, karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için ise Türk kahvesi önerisinde bulundu. Doğanay, "Dünya Sağlık Örgütü'nün kanserojen ürünler listesine baktığımız zaman işlenmiş et, paketli olarak satın aldığımız et ürünlerinin kanserojen olduğunu görebiliriz. Daha doğal, daha taze, daha yeşil sebze, meyve ağırlıklı beslenmemiz gerekiyor ve kaloriyi düşürmemiz gerekiyor. Kahvenin de özellikle Türk kahvesinin karaciğer yağlanmasından koruyucu, karaciğer kanserinden koruyucu etkileri olduğunu az önce tartıştık. Şimdi birkaç bardak, birkaç fincan Türk kahvesi içmek karaciğerimize iyi gelecek şeylerden biri. Şekersiz olmak şartıyla" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Op. Dr. Ali Çetinkaya: Doğru müdahalelerle ilerleyen yaşlardaki cilt sorunları ortadan kaldırılabilir
  2. ‘Nörolojik hastalıklar insan hayatını tehdit ediyor’
  3. ‘Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri fonksiyonel problemlere yol açabilir’
  4. ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
  5. Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir
  6. Uzmanı uyardı: Her 10 yılda bir taramaya girin
  7. Sağlık-Sen Başkanı Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’yi ziyaret etti
  8. ROMATEM Sağlık Grubu, Otel & Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açtığını duyurdu
  9. Nadir kanser türüne yakalanan Devrim, iyileşip çok sevdiği hayvanları beslemek istiyor
  10. Sağlık turizminde Türkiye'ye 2 milyon ziyaret

© Copyright 2024

DHA