Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘Böbrek tümörleri ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada’

BÖBREK tümörlerinin ürolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, erken teşhisin tedavi sürecindeki kritik önemini anlattı. Dr. Ersöz, sigara, obezite ve hipertansiyon gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Böbrek tümörlerinin genellikle başka sağlık sorunları için yapılan tetkikler sırasında tespit edildiğini belirten Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, “Hastaların yüzde 60’ında böbrek tümörleri rastlantısal olarak erken evrede saptanıyor. Bu da hastaların böbrek tümöründen kurtulmasında büyük bir avantaj sağlıyor” dedi. Modern cerrahi yöntemlerle, böbrek tümörlerinin büyük çoğunluğunun böbrek dokusunu koruyarak çıkarılabildiğini ifade eden Dr. Ersöz, tedavi sürecinde minimal invaziv cerrahinin hastalara sunduğu konfor ve hızlı iyileşme avantajlarından bahsetti.

RİSK FAKTÖRLERİ VE BELİRTİLER

Dr. Ersöz, böbrek kanserinin başlıca nedenleri arasında sigara, obezite ve hipertansiyonun yer aldığını söyledi. “Böbrek kanseri tanısı alan hastaların yüzde 50’si sigara içicisidir. Vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması ve yüksek tansiyon da diğer önemli risk faktörleridir” diyen Dr. Ersöz, fiziksel aktivitenin artırılması ve sigaranın bırakılmasının hastalığın önlenmesinde önemli olduğunu belirtti. Hastalığın erken evrelerinde genellikle belirgin bir şikayet olmadığını ifade ederek, “İleri evrede ise karında ele gelen kitle, idrarda kanama veya yan ağrısıyla kendini gösterebilir” dedi.

TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİ

Böbrek kanserleri için düzenli tarama yapılmadığını belirten Dr. Ersöz, “Tanı genellikle başka sebeplerle yapılan ultrason veya tomografi tetkikleri sırasında konuyor. Görüntüleme yöntemleri, böbrek tümörlerinin tespitinde kritik bir rol oynuyor. Erken evrede yakalanan tümörlerin cerrahi başarı oranı çok daha yüksektir” dedi. Tedavi yöntemleri arasında laparoskopik ve robotik cerrahinin öne çıktığını dile getiren Dr. Ersöz, bu yöntemlerin küçük kesilerle yapılması sayesinde hastaların ameliyat sonrası daha kısa sürede iyileştiğini aktardı.

‘BÖBREK KORUYUCU CERRAHİ TEDAVİ UYGULUYORUZ’

Erken evrede yakalanan böbrek tümörlerinde genellikle böbrek dokusunu koruyarak müdahale edilebildiğini söyleyen Dr. Ersöz, “10 santimetreye kadar olan tümörlerde, böbreğin işlevini koruyacak şekilde cerrahi tedavi uyguluyoruz. Ancak kalan böbrek dokusunun işlevsel olmadığı durumlarda ise hastalıklı böbreği alıyoruz. Bu sayede hastaların büyük çoğunluğunun hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor” dedi.

 

Diğer Haberler

  1. Op. Dr. Ali Çetinkaya: Doğru müdahalelerle ilerleyen yaşlardaki cilt sorunları ortadan kaldırılabilir
  2. ‘Nörolojik hastalıklar insan hayatını tehdit ediyor’
  3. ‘Doğuştan ya da sonradan gelişen kemik deformiteleri fonksiyonel problemlere yol açabilir’
  4. ‘Panik Bozukluk’ kadınlarda daha sık görülüyor
  5. Uzmanı uyardı: Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir
  6. Uzmanı uyardı: Her 10 yılda bir taramaya girin
  7. Sağlık-Sen Başkanı Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci’yi ziyaret etti
  8. ROMATEM Sağlık Grubu, Otel & Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açtığını duyurdu
  9. Nadir kanser türüne yakalanan Devrim, iyileşip çok sevdiği hayvanları beslemek istiyor
  10. Sağlık turizminde Türkiye'ye 2 milyon ziyaret

© Copyright 2024

DHA