Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Kronik hastalığı olanlarda risk yüksek

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19’un toplumsal tehdit olmaktan çıktığını belirterek, "Tehlike bizler için azaldı, normalleşti, sıradanlaştı ama 65 yaş üzeri için kronik hastalığı olanlar ve özellikle bağışıklığı baskılayan hastalığı olanlar için yine de risk yüksek" dedi.

ABONE OL
Selçuk BAŞAR- Aleyna KESKİN/ TRABZON, (DHA)

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün tehdit olmaktan çıktığını belirterek, rakamlarla da bunun görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Özlü, "Artık tedbirler büyük oranda tümüyle kalkmış durumda. Sadece bizde değil dünyada da pek çok ülkede durum bu şekilde. Tehlike bizler için azaldı, normalleşti, sıradanlaştı ama 65 yaş üzeri için kronik hastalığı olanlar için ve özellikle bağışıklığı baskılayan bir hastalığı olanlar için yine de risk yüksek. Çünkü bu kişiler hastalandıklarında hastalıkları ağır seyredebiliyor, ölümcül olabiliyor. O bakımdan risk grubu kişilerin kendilerini korumalarına çok dikkat etmelerini tavsiye ederim. Kalabalık, kapalı dar mekanlara çok girmemeye çalışmalılar. Eğer girmek zorundalarsa maskelerini takmalılar ve kısa zamanda işlerini görüp oradan çıkmadılar. Kendilerini korumalarında fayda var. Eğer evinizde böyle bir riskli kişi varsa evdeki diğer kişilerinde onlara bulaştırmamak açısından kendilerini korumaları gerekiyor” diye konuştu.

Soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerde maske kullanımın önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, “Sadece koronavirüs için değil nezle grip için de geçerli eğer hastaysak yani semptomlarımız varsa öksürük, ateş, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, takatsizlik halsizlik, kırgınlık gibi yakınmalar varsa bu tür solunumsal enfeksiyon bulguları olan kişilerin mümkünse topluma 1 hafta, 10 gün çıkmaması gerekiyor. Eğer çıkması gerekiyorsa da maskesini takması diğer insanları korumak açısından bu enfeksiyonların toplumda yayılmaması açısından önemli. Bu çok işe yarayan bir tedbir ama onun dışında sıradan, sağlıklı, risk grubu olmayan kişilerin artık normal yaşamına tümüyle geri döndüğünü görüyoruz. Umarım tekrar bir sorun olmaz” dedi.

Diğer Haberler

  1. Doç. Dr. Ocak: Doğumsal problemlerden açık ara en sık görüleni işitme kaybı
  2. Şişli Belediyesi’nden diyabetli çocuklara sensör desteği
  3. ‘Diyabet 21’inci yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri’
  4. ‘Ani soğuk dalgası KOAH hastalarını tehdit ediyor’
  5. ‘Kalın bağırsak kanserini yüzde 90 oranında önlemek mümkün’
  6. 'Sabahları yataktan çıkamamanın sebebi fibromiyalji olabilir’
  7. Ümraniye'de Dünya Di̇yabet Günü dolayısıyla Sağlıklı Yaşam Atölyesi düzenlendi
  8. 'Diyabetli her 2 kişiden 1’i hastalığı taşıdığından habersiz'
  9. ‘Yaşam tarzı değişiklikleri ile diyabet riski yüzde 50 azaltılabilir’
  10. ‘Doğrudan kan dolaşımına vitamin vermek hızlı ve etkili destek sağlıyor’

© Copyright 2024

DHA