Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bilim Kurulu üyesi: Koronavirüs hastalarında aspirin kullanıyoruz

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ABD'de hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarında düzenli kullanıldığında ölüm riskini yüzde 47 düşürdüğü ortaya çıkan aspirinin, Türkiye'de salgının en başından bu yana hastalarda kullanıldığını söyledi.

ABONE OL
Pelin ÜZEK KILIÇ- Fatih ERDOĞAN/ANKARA, (DHA)

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin önemli bir sebebinin vücuttaki bütün damarların iç yüzeyini döşeyen hücrelerin, virüsten etkilenerek görevini yapamaz hale gelip, kanın pıhtılaşması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Azap, "Kan pıhtıları oluşup küçük damarları, ince kılcal damarları tıkamaya başlıyor. Bu damarlar tıkandığı zaman organlar beslenemiyor. Akciğer yetmezliği, solunum yetmezliği şeklinde karşımıza çıkıyor. Beyinde felçlere sebep olan pıhtılara sebep olabiliyor. Kalp krizi olabiliyor" dedi.

'BAŞTAN BERİ HASTALARIMIZDA KULLANIYORUZ'

Bunun salgının erken dönemlerinden itibaren bildikleri bir konu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Azap, "Aslında pek çok enfeksiyon hastalığında böyle olur. 'Septik şok' dediğimiz 'sepsis' dediğimiz tablo ortaya çıkar. Vücudun pıhtılaşma sistemi bozulur, kanın akışkanlığı bozulur, bu pıhtılar nedeniyle organ yetmezliği ve ölümler gerçekleşir. Amerikalı bilim insanlarının yaptığı şey de bu kan sulandırıcı ilaçların gerçekten bunu ne kadar önlediğini gösteren bir çalışma, aspirinin yüzde 50 oranında bunları önlediğini gösterdiler. En baştan beri böyle bir durum olduğunu bildiğimiz için Türkiye'de zaten kan sulandırıcı 'aspirin' olabilir 'heparin' gibi başka bazı daha farklı ilaçlar olabilir, baştan beri hastalarımızda kullanıyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Gizli salgın 'lenfödem'e karşı daha az yağlı besin, daha fazla egzersiz
  2. 'Et ve tavuk iyice pişirilmeli, hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı'
  3. ‘Erken dönemde tedavi edilen alerjik hastalıklar, ciddi sağlık sorunlarını önlüyor’
  4. Prof. Dr. Güzel: Prostat kanseri 60 yaş üstü erkekleri tehdit ediyor
  5. Kanser hastaları en çok psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor
  6. Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
  7. Aşırı düşünme ile başa çıkmak için öneriler
  8. ‘Çocuklarda bahar alerjisi soğuk algınlığı ile karıştırılıyor’
  9. Elle muayenede memesinde kitle olduğunu öğrendi; tedaviyle kanseri yendi
  10. 'Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor'

© Copyright 2025

DHA