Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Memişoğlu: Koruyucu sağlık sistemini daha etkili hale getirmeye çalışacağız

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Daha iyi bir sağlık sistemimiz, daha iyi bir hizmet sunumumuz olacak. En büyük amacımız önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti ve hastalanmadan insanların sağlığını koruyacak bir sistemi daha etkili bir hale getirmeye çalışacağız" dedi.

ABONE OL
Kaan ULU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)

Bakan Kemal Memişoğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplanan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'na katıldı. Bakan Memişoğlu, komisyon üyelerine sunum yaparak, "Sağlık dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de en önemli hizmet sektörlerinden bir tanesi. Malumunuz Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kanunlarından bir tanesi Sağlık Bakanlığı Kanunu. Geçmişimize baktığımız zaman sağlığa bu toplumun ne kadar değer verdiğini, bu medeniyetin ne kadar değer verdiğini hepiniz biliyorsunuz. Özellikle son 20 yılda sağlıkta çok büyük bir değişim ve gelişim süreci yaşadık. Esasında bunun da meyvesini ve imtihanını Covid-19 sürecinde hep birlikte gördük. Bugün baktığınız zaman sağlık hizmet sunumunda en çok ulaşılabilen ve her yere ulaşan bir sağlık sistemimiz var. Tabii ki bazı sorunlarımız var, her zaman olacağı gibi. Bu sorunların da hep birlikte üstesinden geleceğiz. Ama Covid-19'daki başarı, daha sonraki depremde büyük bir özveriyle verilen hizmet, dünyaya da sağlık anlamında Türkiye'nin çok iyi yerlerde olduğunu gösterdi. Bu bize yetmez, daha da iyisini yapacağız" diye konuştu.

'DAHA İYİ BİR SAĞLIK SİSTEMİMİZ OLACAK'

Sadece hizmet anlamında değil, bilgisini, bilimini ve teknolojisini üreten bir sağlık sektörünü Türkiye'nin lokomotif sektörü haline getirmek istediklerini kaydeden Bakan Memişoğlu, "Ama şunu da ifade etmek istiyorum ki; bizler en iyisini yapmaya çalışırken hep beraber istişare ile ortak akılla hareket etmek istiyoruz. Sorunlarımızı hep birlikte çözmek istiyoruz. Ne yaptığını sorgulayan bir bakanlık olacağız. Onun için her zaman sizin fikirlerinize, sizin görüşlerinize ihtiyacımız olacak. Toplumun en uç kademesindeki insanların da fikirlerini, görüşlerini alacağız. Daha iyi bir sağlık sistemimiz olacak. Daha iyi bir hizmet sunumumuz olacak. Özellikle en büyük amacımız; önce hasta memnuniyeti, sonra çalışan memnuniyeti ve hastalanmadan insanların sağlığını koruyacak bir sistemi daha etkili bir hale getirmeye çalışacağız. Onun için beni misafir ettiğiniz için, böyle bir mutfak diyelim, Meclis'in mutfağında olmaktan çok memnunum. Her türlü olumlu eleştiriye ve yapıcı fikirlere açığız. Bunu ifade etmek istiyorum. İnşallah bu konuda Allah bizi, devletimize, milletimize, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve güvenenlere mahcup etmez. 'Hoş bulduk' diyorum" ifadelerini kullandı.

'ÖNCELİĞİMİZ, TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Memişoğlu, birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönelik soru ve eleştirilere cevap vererek, "Önceliğimiz; birinci basamak, temel sağlık hizmetleri. Bunun planlamalarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Birkaç hafta içerisinde eylem planlarımızı ortaya koyacağız" dedi. Toplumla beraber sağlık sektörü çalışanlarının memnuniyetini sağlamanın önemine vurgu yapan Memişoğlu, koruyucu hekimliğin de öncelikleri olacağını ifade etti.

'TÜRK HEKİMİ, BAŞARILI BİR HEKİMDİR'

Memişoğlu, sağlıkta performans sistemine ilişkin, "Performansın Fransızca kökenli bir kelime olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Performans demek, başarı demek. Bu performans kelimesine, herkes alerji duyuyor. Performansa Dayalı Ödeme Sistemi'ni kullandık geçmişte; başarıya dayalı ödeme. Performansın kaldırılmaması lazım. Performans, başarı demektir Fransızca, Türkçe karşılığı da başarıdır. Ama başarının ölçüm parametrelerini iyi koymazsanız, öyle tepki alırsınız veya işte eleştirilirsiniz. Onun için bunu özellikle ifade etmek istiyorum, yoksa hekim her zaman başarılıdır. Türk hekimi, bir daha söylüyorum, başarılı bir hekimdir. Bunu tartışmak istemiyorum çünkü performans kelimesinin alerji yarattığını, herkes tarafından sevilmediğini bildiğim için yalnızca ifade etmekle yetineyim. Çünkü bizim yönetici olarak en önemli işimiz; adalet, hakkaniyet, çalışanla çalışmayanın ayrılmasını sağlatmak. Hekim de hemşire de sağlık çalışanı da memur da olsa özel sektörde de olsa bizim hakkaniyetli, adaletli yönetmemiz gerek" diye konuştu. Memişoğlu, üniversitelerle çok daha iş birliği içerisinde olacaklarını, karşılıklı güveni artırmak, yaşanan sorunlarını çözümünü sağlamak için çalışacaklarını söyledi.

'TOPLUMA DA BİLİME DE ZARAR VERİYOR'

Memişoğlu, DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz'un, bir öğretim üyesinin öne sürdüğü Türk ışın tedavi yönteminin 2020 yılında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bazı hastalar üzerinde denendiği ve bu tedavinin hiçbir bilimsel testten geçirilmeden Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığı iddiasını hatırlatması üzerine, "İddia boyutundaki bazı hususların topluma gerçekmiş gibi algılatılması, ehil kişilerin bu yönde açıklamalar yapması topluma da bilime de zarar veriyor. Dünya Tıp Birliği'nin 1981'deki Helsinki Bildirgesi'nde insanlar üzerinde bilimsel çalışmaların, ilaç araştırmalarının, deneylerin nasıl yapılacağı, faz aşamalarının nasıl ilerleyeceği belirlendi. Bu hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Türkiye ve diğer ülkeler tarafından denetleniyor. Ülkemizde bilimsel çalışma standartları vardır, nasıl olacağı ortaya konulmuştur. Bunun her taraftan kontrolü, denetlemesi yapılır. O dosyaya bu iddialardan sonra özellikle baktım; bu çok merkezli bir çalışmadır" dedi.

'MECBURİ HİZMETE İHTİYACIMIZ VAR'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, komisyonda bir milletvekilinin ‘Doktorların mecburi hizmeti kaldırılmalı’ yönündeki görüşü üzerine herkese sağlık hizmetinin ulaştırılmasının önemine değinerek, şu an bu ihtiyacın devam ettiğine vurgu yaptı. Memişoğlu, "İnsan hakları bağlamında, eğer bir yerde sağlık hizmetine ihtiyaç varsa, devletin sosyal politikası kapsamında biz bu insanları orada hizmet vermekle mesul kılarız. Bu konuda eğer böyle sağlık hizmeti ihtiyacı kalmazsa mecburi hizmeti öncelikli kaldırmak isteriz; ama şu anda ihtiyacımız var, bu ihtiyacın bittiği durumda biz elimizden geleni yaparız ancak bu yakın bir zaman gibi gözükmüyor" dedi.

Memişoğlu, şehir hastaneleri için 'müteahhidin işlettiği hastane' benzetmeleri yapılmasına ilişkin, bunun şehir hastanelerinin kamu-özel ortaklığında nasıl çalıştığının bilinmemesinden kaynaklandığını, bu işletme modelinin belki de yeterince iyi anlatılamadığını belirtti. Memişoğlu, "Şehir hastanelerinin patronu, sağlık hizmeti sorumluluğunu üstlenen tamamen Sağlık Bakanlığı’dır" diye konuştu.

Memişoğlu, Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda çok daha iyi yerlere gelebileceğini ifade ederek, "Güven endeksiniz yüksekse insanlar size her yerden gelir. Şu an Türkiye'nin özellikle Covid-19'dan sonra güven endeksi dünya çapında yükselmiştir. Biz bunun avantajını kullanacağız, daha da geliştireceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Bakan Memişoğlu, özel hastanelerin acil servislerinde hastadan ücret alınmasına yönelik eleştirileri yanıtlayarak, acile gelen, durumu gerçekten acil, ‘kırmızı’ koddaki bir hastadan asla ücret alınamayacağını, böyle bir durumda kişinin bakanlığa başvurması durumunda hem ücretinin iade edileceğine, hem de ilgili sağlık kuruluşuna ceza kesileceğini söyledi.

Memişoğlu, son olarak iyi niyetli ve eleştiriye açık olduklarının altını çizerek, malpraktis çerçevesinde kasti bir zarar olmadığı sürece bakanlık olarak sorumluluğu ve maddiyatı üstlendiklerini söyledi. Memişoğlu, "Hekimlerin tamamı çalışkan insanlar. Hekimlerin çalışma ortamını hep beraber daha iyi oluşturursak, hekim zaten çalışır. Esasında sizlerle tanışmaya geldim ama bu konularda da destek istemek için geldim. Herkese teşekkür ediyorum. İnşaatlar, maliyetlerle ilgili bazı sıkıntıları gördüm, duydum ve analiz edeceğim, ondan sonra da elimden geldiğince çözmeye çalışacağım" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Kasımpaşa Oya Kayacık ÇES Gastronomi Atölyesi açıldı
  2. HIV’de artış; 15-24 yaş grubunda daha fazla
  3. ‘KOAH risk faktörleri arasında sigara kullanımı ilk sırada yer alıyor’
  4. ‘Düzenli egzersiz ile menopoz semptomları azaltılabilir’
  5. Anne adayları Bursa Şehir Hastanesi Gebe Okulu ile doğuma bilinçli hazırlanıyor
  6. Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i ailesel
  7. Bakan Memişoğlu: Bütüncül sağlık hizmeti mevzuatı üzerinde çalışıyoruz
  8. 'Bazı kalp hastalıkları sporda kendini gösterebilir'
  9. Uzmanı vücut direncini artırmanın doğal yöntemleri sıraladı
  10. Dr. Özmen: Cinsiyet değişikliği için kullanılan hormon ilaçları yaşamsal sorun oluşturabilir

© Copyright 2024

DHA