Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Ani ve şiddetli karın ağrısı kalp krizi habercisi olabilir

Medipol Üniversite Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, karın üst bölgesinde aniden ortaya çıkan ağrıların kalp krizi habercisi olabileceğini söyledi. Ağrıları önemsemek gerektiğini vurgulayan Okçu, 15 dakikadan uzun süren ani ve şiddetli ağrılar yaşandığında acil servise başvurulmasını tavsiye etti.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA) -

Karın ağrısı, toplumda sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olup, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Pendik Medipol Üniversite Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Okçu, karın üst bölgesinde aniden görülen şiddetli ağrının, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini söyledi. Bu ağrıların kalp ve akciğer gibi göğüs kafesi içindeki organların hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini söyleyen Prof. Okçu, “Karın üst bölgesinde mide, karaciğer ve safra kesesi gibi organların bulunduğu bölgede ortaya çıkan ağrılar sıklıkla bu organlarla ilişkilendirilse de, kalp krizine bağlı ağrılar da bu bölgede hissedilebilir. Özellikle kalbin diyaframa bakan alt yüzeyinde gelişen kalp infarktüsü, karın üst bölgesinde şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu nedenle, 15 dakikadan uzun süren ani ve şiddetli ağrılar yaşandığında acil servise başvurmak çok önemli" dedi.

ACİL MÜDAHALE GEREKEBİLİR

Karın ağrısının nedenini belirlemede ağrının şiddeti, başlama şekli ve süresinin önemli ipuçları sunduğunu hatırlatan Prof. Okçu, “Hafif başlayan ve giderek şiddetlenen ağrılar, safra kesesi hastalıkları, böbrek hastalıkları ve pankreas iltihabı gibi durumlarla ilişkili olabilir. Ani başlayan şiddetli ağrılarda ise ülser delinmesi, özofagus yırtılması ve kalp krizi gibi acil müdahale gerektiren durumlar göz önünde bulundurulmalı" değerlendirmesi yaptı.

AĞRILARI HAFİFE ALMAYIN

Karın ağrısının altında yatan nedenleri doğru bir şekilde belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamanın, hastaların yaşam kalitesini artırmada kritik bir rol oynadığını söyleyen Prof. Okçu, “Özellikle ani ve şiddetli karın ağrıları ciddiye alınmalı ve en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır, Karın ağrısını hafife alınmaması gerekiyor. Hastaların bu konuda daha bilinçli ve tedbirli davranması önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

ALTTAKİ ESAS SEBEBİ BULMALI

Prof. Okçu'ya göre, karın ağrılarının şiddeti, bölgesi, yayılımı , süresi ve diğer şikayetlerle olan ilişkisi göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca muayene ve yardımcı bir takım tanı metodları kullanılarak, karın ağrısının kaynağı belirlenebildiğini anlatan Prof. Dr. Okçu, "Karın ağrılarının bir çoğu hafif orta derececede olup geçicidir. Diğer bir kısmında ise altta ciddi bir hastalığın olduğu hayatı tehdit edici özellikte olabiliyor" dedi.

TÜM KARIN AĞRIYABİLİR

Prof. Okçu, karnın orta/alt bölgelerinde ortaya çıkan ağrılarda ince /kalın barsak hastalıkları boşaltım ve cinsel organların hastalıkları göz önüne alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Okçu şöyle konuştu:

“Bazı hastalıklarda ise karnın tüm bölgelerinde ağrı olabilmektedir ki bu durumda pankreas hastalıkları, şeker hastalığı koması, ishalle seyreden barsak hastalıkları , bağırsak tıkanması, kan damarlarında tıkanıklık (emboli-infarktüs), karın zarı hastalıları(peritonitler) göz önüne alınmalı."

NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Prof. Dr. Okçu, "Karın ağrılarının bir kısmı diyet ve ilaç tedavisi ile tedavi edilirken diğer bazıları cerrahi bir girişim gerektirebiliyor" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. ‘Her 10 yetişkinden biri KOAH hastası’
  2. ‘Yetersiz protein alımı, vitamin ve mineral eksikleri saç dökülmesini hızlandırıyor’
  3. 'Akıllı lensler, görme bozukluklari için kalıcı çözüm sunabilir'
  4. ‘Gereksiz melatonin, kilo artışına yol açabilir’
  5. ‘Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor’
  6. Kanser ve ağrının dilini çözecek Türk mühendise Aziz Sancar Ödülü
  7. ‘Kütletme işlemi felce yol açabilir’
  8. ‘Çocukların altını ıslatması diyabet habercisi’
  9. 'Ezbere kullanılan antibiyotiğin başarıya ulaşma şansı yok'
  10. 'KOAH hastalığında sigarayı bırakmak, tedavinin en önemli adımıdır'

© Copyright 2024

DHA