Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

“Ani hava değişiklikleri romatizmal hastalıkları artırabilir”

Hava koşullarındaki ani değişikliklerin, sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade eden Romatoloji Uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş, “Bir sıcak bir soğuk seyreden ani hava değişiklikleri romatizmal hastalıkları artırabilir ve semptomları tetikleyebilir” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

Soğuk hava dalgalarının, hava basıncındaki ani değişikliklerin ve nem oranındaki dalgalanmaların semptomların şiddetlenmesine neden olabileceğini vurgulayan Emsey Hospital Romatoloji Uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş, “Romatoid artrit, osteoartrit, lupus, ankilozan spondilit ve fibromiyalji gibi romatizmal hastalıklara sahip kişilerde ağrı, şişlik, kas ağrıları ve yorgunluk gibi semptomlar görülebilir” diye konuştu.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Soğuk havanın eklem sıvısının direncini artırarak eklem hareketliliğini zorlaştırabileceğini ve hava basıncındaki değişikliklerinse damarları etkileyerek eklem ağrısını artırabileceğine dikkat çeken Dr. Dörtbaş, romatizmal hastalıkları olan kişiler için alınabilecek önlemleri şu şekilde kaydetti:

“Hava değişikliklerine uygun giyinilmeye çalışılmalı. Hava sıcaklıklarının düştüğü günlerde daha kalın giysiler tercih ederek semptomların şiddetlenmesi önlenebilir. Düzenli egzersiz yapmak, eklem esnekliğini ve gücünü artırabilir. Romatizmal hastalığı olanların doktorlarıyla birlikte egzersiz programı belirleyerek bu programa uymaları önemlidir. Sağlıklı beslenme düzeni de romatizmal hastalıkların yönetiminde önemli bir rol oynar. Anti-enflamatuar etkisi olan yiyecekler semptomların şiddetinin azalmasında etkili olabilir. Omega 3 yağ asitleri içeren balık, zeytinyağı, meyve, sebze ve lifli gıdaların diyete eklenmesi faydalı olabilir. Stres, romatizmal hastalıkların semptomlarını tetikleyebilir. Bu yüzden stres yönetimi tekniklerinin uygulanmaya çalışılması gerekir.”

Diğer Haberler

  1. ‘Elektronik sigaralar tehlike saçıyor’
  2. ‘Diyabet sebebiyle meydana gelen görme kayıplarının yüzde 95’i erken tanı ile önlenebilir’
  3. Prof. Dr. Erdal Karaöz: Kök hücre tedavilerinde umut verici sonuçlar alıyoruz
  4. Gereksiz hasta bezi kullanımı toplum sağlığı ve çevre için riskli
  5. Medipol Acıbadem’de Kozmetik Dermatoloji ve Sağlıklı Yaşam Merkezi hizmete açıldı
  6. Uzmanı açıkladı: Sarı nokta hastalığının sonunda körlüğe giden durumlar oluşuyor
  7. Başkent Üniversitesi'nin yapay zeka projesine büyük ödül
  8. 'D vitamini eksikliği üşümeye neden olabilir'
  9. Sağlık-Sen, ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Sonuç Raporu’nu yayımladı
  10. 'Mesleki stres yükü yoğun olan kişilerin Alzheimer olma olasılıkları daha yüksek’

© Copyright 2024

DHA