Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu toplandı

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Atay Uslu, "Kazayı araştırıp ihmalleri ortaya çıkaracağız. Konunun adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulması, ihmallerin ve kusurların ortaya çıkarılması için komisyon üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

ABONE OL
Aliekber METE-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)-

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Uslu, 'önce çevre ve insan' anlayışıyla kazayı araştıracaklarını belirterek, "Kazayı araştırıp ihmalleri ortaya çıkaracağız. Kriz yönetiminden çok risk yönetimi konusunda yani olumsuzlukları onarmaktan çok önleme konusunda neler yapacağımızı, bu konuda gerekli incelemeleri hem yerinde hem de burada yapmaya devam edeceğiz. Konunun adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulması, ihmallerin ve kusurların ortaya çıkarılması için komisyon üzerine düşeni yapacaktır. Çevreyi koruma zorunluluğumuz; çevresel zararları önleme ve en iyi standartlarda üretim yapılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda sürdürebilir bir politika üretilmesi önemlidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa, bürokrasiden, sivil toplum kuruluşlarından ve ilgililerden dinleyeceğiz. Sonunda da inşallah bir rapor hazırlayacağız" dedi.

BAKANLIK YETKİLİLERİ DİNLENECEK

Komisyonun ikinci toplantısında, çalışma takvimi belirlendi. Komisyon üyeleri, çalışma takvimi ve kazaya ilişkin dinlenmesi gereken isimler üzerine önerilerde bulunurken tartışma yaşandı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "Siyanür içerikli milyonlarca ton yığın liç malzemesinden oluşan yapay dağın yüksekliği yaklaşık 264 metreye ulaşmış. Bu alanda bu yükseklikte dünya rekoru kırılmıştır. Maden sahasının bu yüksekliği çıkmasının sorumlularının başında dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum geliyor. Liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasına neden olan kapasite artışı, Murat Kurum adına imzalanarak şirkete verilen izinle yapılmıştır" dedi. Yavuzyılmaz'ın bu sözlerine AK Partili ve MHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Başkan Uslu, komisyon toplantısına 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından toplanan komisyon, kazaya ilişkin dinlenmesi gereken bakanlıklar ve onlara bağlı birimler ile maden alanında uzmanlaşmış akademisyenler, mühendisler ve meslek odaları temsilcilerinin çağrılması konusunda mutabık kaldı.

Başkan Uslu, 30 Nisan Salı günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerini, 2 Mayıs Perşembe günü de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerini dinleyeceklerini söyledi.


‘KAZANIN ÇEVRESEL ETKİLERİ ANLAMINDA OLUMSUZ BİR DURUMA RASTLANMADI’

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'na AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, AFAD'da düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Çokça tartışılan ve konuşulan bir konu var. Kaza sonrası çevresel etkiler konusu” diyen Uslu, “Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri, AFAD ve Valilik burada bilgiler verdiler. Yaptıkları izlemelerle ilgili bize önemli sonuçları paylaştılar. Şu ana kadar kamu kurumlarımızdan, valiliğimizden ilgili bakanlıklarımızdan aldığımız bilgiye göre bu kazanın çevresel etkileri anlamında olumsuz bir duruma rastlanmadığını görüyoruz. Ancak kurumlarımız yine teyakkuz halinde, gerekli çalışmaları, gerekli ölçümleri yapıyorlar. Bundan sonra ortaya çıkabilecek çevresel etkilerin sonuçlarını düzenleyebilmek, olumsuza çevirebilmek yani çevresel etkileri azaltmak ve yok etmek için de çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalardan bir tanesi Devlet Su İşleri'nin yaptığı çalışmaydı mesela. O çalışmayla ilgili de Ankara'da bilgi aldık bugün de yerinde göreceğiz. Ben tekrar ilimize Erzincan'ımıza çok geçmiş olsun, diyorum. Bu tür kazalar olmasın istiyoruz. Madenlerimizde insan güvenliği, işçi sağlığı anlamında maksimum tedbirler alınsın, iş yeri güvenliği kurulsun ve kurumsallaşsın istiyoruz. İnşallah biz bununla ilgili çalışmalarımızı biraz önce de ifade ettim, genel kurul bize görev verdi. Biz raporumuzu hazırlayacağız Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, genel kurula ve ilgili kurumlara sunacağız."

‘HER ŞEYİ ARAŞTIRACAĞIZ’

Uslu, bölgedeki akarsularda martı ve balık ölümlerinin görüldüğü iddiaları üzerine ise şunları söyledi:

“Bakın şöyle bir cümle kullandım. Bunu bilinçli bir şekilde kullandım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet. Kurumlarıyla, kuruluşlarıyla, biz bununla ilgili bakanlıklarımızdan, valiliğimizden, ilgili kuruluşlardan bilgi aldık. Yapılan ölçümler var. Şu ana kadar yapılan ölçümler sonucunda hava, su, toprağa etkisi konusunda olumsuz bir durumun olmadığı tespit edildi. Değerli arkadaşlar söylenti, rivayet çok olabilir. Ama asıl olan bu konuda kamu kurumları ve bilim insanlarının söylediği. Biz kamu kurumlarını da, bilim insanlarını da dinliyoruz. Bundan sonra da dinlemeye devam edeceğiz. Gelen söylentiler, gelen sorular bununla ilgili sorgulamaların hepsi gündemimizde ancak yargı ve sonuca gitmek doğru değil. Bilim insanlarımız, üniversitelerimiz burada, bugün 4 tane üniversiteden 10'a yakın bilim insanı burada farklı konularda, onları da dinleyeceğiz. Devletimiz, sayın valimiz de burada onları da dinleyeceğiz. Şu ana kadar yapılan ölçümlerde olumsuz bir etki gözlenmemiştir. Bu bir, ikincisi her şeyi araştıracağız. Adımız araştırma komisyonu bir kaza var. Bu kazadaki ihmal süreçlerini sonuna kadar araştıracağız. Ama araştırma komisyonu tabi ki bugün karar verecek değil.”

‘ÖNCE İNSAN, ÖNCE ÇEVRE, SONRA MADENCİLİK FAALİYETİ’

Uslu, “Herkesi, her çevreyi, her noktayı dinleyeceğiz. Sizin biraz önce sorduğunuz sorular veya şüphelerin tamamının giderilmesiyle ilgili bir rapor hazırlayacağız. Ama raporumuz hem teknik olacak, hem bilimsel olacak. İddialarla ilgili haberlerin hepsini hem tarım müdürlüğümüz hem bununla ilgili sağlık müdürlüğümüz hem çevre müdürlüğümüz, valiliğimiz ve ilgili kurumlarımız araştırılıyor. Araştırma devam ediyor. Bize çevreyle ilgili yaptığımız ölçümlerdeki sonuçlar şudur dediklerinde diyoruz ki raporu istiyoruz. Hangi saatte yaptınız, ne zaman yaptınız ? Suyla ilgili gözlemleriniz nedir? Havayla ilgili gözlemleriniz nedir? Toprak kirliliğiyle ilgili gözlemleriniz ve araştırmanız nedir? Bunların hepsini istiyoruz ve raporumuzda bunların hepsine yer vereceğiz. Kafalarda soru işareti kalmayacak şekilde araştırmamıza devam edeceğiz. Erzincan bizim, bölge bizim. Ne dedik; önce insan, önce çevre, sonra madencilik faaliyeti. Bakışımız ve yaklaşımımız bu. Bu çerçevede çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Diğer Haberler

  1. Dışişleri Bakanlığı'ndan, Gagauz Türkleri mesajı
  2. Bakan Güler, 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığını ziyaret etti
  3. Yılmaz’dan CHP’li Yücel’e tepki: Hakikat çirkin sözlerle örtülemez
  4. AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP Sözcüsü Yücel'e tepki: Yassıada ve Baas zihniyetinin tercümanlığını yapıyor
  5. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  6. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu
  7. TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek
  8. Bakan Uraloğlu: ARFF ekipleri 2024'te 481 acil duruma müdahale etti
  9. Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenlere taziye mesajı

© Copyright 2024

DHA