Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu’nda, Kentsel Dönüşüme Yönelik Düzenlemeler İçeren Yasa Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

ABONE OL
Besti KARALAR/ ANKARA, (DHA)-

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da söz alan grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. SP Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Saadet ve Gelecek grupları olarak Gazze’deki insani soykırımı yerinde incelemek üzere 4 milletvekilini görevlendirdiklerini belirterek, "Yaklaşık 1 hafta Mısır’da temaslarda bulundular. Gazze sınırına kadar gittiler, diplomatik temaslarda bulundular, oradaki insan hakları örgütleri ve yardım kuruluşlarıyla bir dizi temaslarda bulundular" dedi. Kaya, muhalefet partisi olarak da iktidarın atması gereken adımlarla ilgili taleplerini ortaya koyacaklarını, iktidarın bunu yapıp yapmadığı hususunda da denetim görevlerini yerine getireceklerini ifade etti.

İYİ PARTİLİ USTA: KYK YURTLARI DENETLENMELİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki asansör kazalarına değinerek, "Aydın, Ordu ve Trabzon’dan sonra Rize Ayder KYK Kız Öğrenci Yurdunda bir öğrencinin içinde bulunduğu asansör öğrenci indikten hemen sonra düşmüştür. Şok geçiren öğrenci hastaneye kaldırılmıştır. Evladımızın sağlık durumunun yerinde olması bizim için sevindiricidir fakat son zamanlarda peş peşe gelen ve Aydın’da Zeren Ertaş’ın hayatını kaybettiği asansör kazaları artık yurt genelinde tedirginlik yaratmaktadır" dedi. Usta, Türkiye'nin dört bir yanındaki KYK yurtlarının adeta seferberlik ilan edilmişçesine ivedilikle denetlenmesi çağrısında bulundu.

MHP'Lİ AKÇAY: ORTADOĞU HER İHTİMALE AÇIK

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, İsrail’in, 7 Ekim'den bu yana Gazze’de bütün dünyanın gözü önünde katliam yapmaya devam ettiğini ifade ederek, "Bu gidişat durmazsa, bu soykırım sonlanmazsa Ortadoğu her ihtimale açık hale getirilmektedir. Süregelen çatışmalar dinler ve medeniyetler arasında bir cepheleşmeye ve silahlı mücadeleye dönüşmemelidir. Birleşmiş Milletler etkisizdir, İslam İşbirliği Teşkilatından umut yoktur. Türkiye Cumhuriyeti, öncelikle ateşkesi sağlamak, barış ve çözüm iklimini yeşertmek, garantörlük mekanizmasını kurmak adına her türlü katkı ve mücadeleye hazır ve kararlıdır" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'Lİ BAŞARIR: UTANÇ VERİCİ BİR DURUMDUR

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, tutuklu milletvekili Can Atalay’la ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mütalaasını değerlendirerek, "Üzülerek söylüyorum ki bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 5 sayfalık bir mütalaa verdi, Can Atalay’ın yasama dokunulmazlığından neden faydalanmamasının gerekçelerini anlattı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı saatlerce 5 sayfalık mütalaa yazacağına Anayasa’nın 153’üncü maddesine 5 saniye baksa eminim bu mütalaayı yazmazdı. Gerçekten üzüntü verici bir durum var; Anayasa Mahkemesinin, Anayasa’nın açık, amir hükümlerine rağmen direnen bir yerel mahkeme, direnen bir Yargıtay var. Gerçekten yargı bir vesayet kurumu olarak Meclisin üzerinde mi, halk iradesinin üzerinde mi, Anayasa’nın üzerinde mi? Bu, utanç verici bir durumdur" dedi.

AK PARTİ'Lİ YENİŞEHİRLİOĞLU: MİLLETİMİZE HİZMETE DEVAM EDECEĞİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, AK Parti’nin iktidara gelişinin 21’inci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Millete hizmet yolculuğumuzda 100 yıllık Cumhuriyetimizin yüz akı olmak için var gücümüzle çalıştık ve mücadele ettik. AK Parti döneminde ekonomide, siyasette, sosyal alanda, dış politikada, güvenlik alanında, eğitimde, sağlıkta, ulaşımda çok büyük reformlara imza atıldı ve elde ettiğimiz kazanımlarla Türkiye dünyada vazgeçilmez, önemli ve küresel bir aktör olarak yerini aldı. Milletin iradesini iktidara taşıyan, her türlü vesayet odağına karşı demokrasiden yana taraf olan, ülkemizin ‘çözülmez’ denilen devasa sorunlarını birer birer çözen AK Parti, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla dirayetli bir lider, donanımlı bir kadro ve milletimizin ferasetli iradesiyle durmadan, duraksamadan milletimize hizmet etmeye devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Genel Kurul’da Kentsel Dönüşüme Yönelik Düzenlemeler İçeren Yasa Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu’nda, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', kabul edildi.

YARGI SÜREÇLERİ HIZLANDIRILACAK

Genel Kurul’da kabul edilen yasa ile; 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, bu depremlerin ve akabinde meydana gelen depremlerin etkisiyle oluşan hasarlarla bağlantılı olması kaydıyla, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç olmak üzere hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında yeni usuller getiriliyor. Düzenlemeyle yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Yasayla; Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak ve özel bütçeli idare olarak teşkilatlandırılacak. Dünya Bankası tarafından finanse edilen kredinin Kentsel Dönüşüm Başkanlığa tahsisli olarak kullandırılmaya devam edilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Riskli yapı tespiti ve Hazine taşınmazlarının değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsisine ilişkin görev, hak ve yetkilerin bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılmasını sağlamak üzere değişikliğe gidiliyor. Buna göre; riskli yapı tespiti, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı veya idarece resen yapılabilecek. Uygulamada bazı maliklerce veya kiracılarca riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına müsaade edilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izine istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapılar veya alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine imkan getirilecek.

Riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak, riskli yapıya asılacak, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılacak ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilecek. Tespite ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanağın muhtarlıkta yapılacak ilanın son günü hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak.

HAK SAHİPLERİNE MALİ YARDIM YAPILACAK

İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandırmak için başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım yapılabilmesine yönelik kanunda düzenleme yapılıyor. Riskli yapıların yıktırılması konusunda Bakanlığa verilen görev ve yetkiler de bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak. Riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek.

Riskli yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına ilişkin olarak ayni ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, tahliye ve yıktırmaya ilişkin tutanağın yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilmesi suretiyle yapılacak. Tahliye ve yıktırmaya ilişkin işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak.

SALT ÇOĞUNLUK İLE KARAR ALINACAK

Kentsel dönüşümlerde, yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek. Salt çoğunluk ile karar alan malikler tarafından, alınan karar ile anlaşma şartlarını ihtiva eden teklifin salt çoğunlukla alınan karara katılmayan maliklere, noter vasıtasıyla veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek.

Yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek bağımsız bölümler için hak sahibinin borçlanmasının gerekmesi fakat hak sahibinin borçlanma bedelini ödeyecek mali gücünün olmaması durumunda, hak sahibi adına isabet eden bağımsız birimin tapuda hak sahibi ile Başkanlık adına paylı mülkiyet esaslarına göre tescil edilmesi mümkün olduğundan, böyle bir durumda hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği konut nitelikli başka bir gayrimenkulü yok ise bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise işlem yapıldığı tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak.

Düzenleme kapsamındaki yapıların yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazda ortaklığın giderilmesi için Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre dava açılabilecek. Ancak, ortaklığın giderilmesi için dava açılmış olması, bu düzenleme kapsamında hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluğu ile karar alınmasına ve bu karara göre işlem yapılmasına engel teşkil etmeyecek. Yasaya göre; göre riskli yapı tespiti, Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca talep edilmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle resen yapılabilecek. Verilen sürede yapıların tahliye edilmemesi durumunda, mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle tahliye ve yıktırmaya yönelik iş ve işlemler, Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca yapılabilecek.

Diğer Haberler

  1. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Yunan Bakan Stilyanidis ile bir araya geldi
  2. Bakan Kurum: Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz
  3. TBMM'de eski İstanbul Milletvekili Hastürk için cenaze töreni
  4. Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
  5. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret davasında savunma yaptı
  6. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Ossowski'yi kabul etti
  7. Anahtar Parti’nin MYK Üyesi Murat Uçar’dan açıklama
  8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Özel neden Filyos'taki doğal gaz tesisimizi ziyaret etme zahmetinde bulunmadı
  9. Bakan Ersoy: 355 cemevimizin bakım-onarım talebi karşılandı
  10. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Filistin Başbakanı Mustafa ile görüştü

© Copyright 2024

DHA