Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan 3 partiye 'Anayasa' ziyareti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa için Meclis'te grubu bulunan DEM Parti, Saadet Partisi ve İYİ Parti’yi ziyaret etti. Kurtulmuş, yeni bir anayasanın vaktinin geldiğini, yaptığı görüşmelerde bir kere daha anladığını söyleyerek, "Bu bir fantezi değildir, bu bir temenni değildir, bu bir grubun bir partinin işi değildir" dedi.

ABONE OL
Aliekber METE-Muhammet BAYRAM/ANKARA, (DHA)

Meclis Başkanı Kurtulmuş, salı günü CHP grubuyla başladığı Anayasa turuna, bugün devam etti. Kurtulmuş, önce DEM Parti Meclis Grubu’nu ziyaret ederek Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları Torun ve Tuncer Bakırhan ile görüştü. Torun ve Bakırhan, Kurtulmuş’u kapıda karşılarken görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede DEM Parti Grup Başkan Vekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli de yer aldı. Yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrasında Kurtulmuş ve Torun, açıklama yaptı. Kurtulmuş, görüşmede anayasa yapım sürecini, şeffaf ve demokratik bir şekilde yapılması yönündeki talebini ilettiğini belirterek, ”Değerli Eş Genel Başkanlar ve grup başkanları, müzakere ettikten sonra bu yola ilişkin görüşlerini parti olarak, kamuoyuyla da paylaşacaktır. Bizim temennimiz Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde çok büyük bir çoğunlukla, siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasanın, anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis'te kabul edilmesidir" dedi.

‘DEMOKRATİK BİR ANAYASA SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Torun ise Türkiye’nin demokratik bir anayasa yapım sürecine ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Bizim 12 Eylül Anayasası’nın değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılmasıyla ilgili görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de demokratik bir anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, anayasanın hükümlerinin uygulanması, AİHM kararlarının uygulanması bütün bunlar bizler açısından çok önemli. 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını olumsuz gördüğümüzü ve böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik. Bugün bizim de en büyük temennimiz ciddi bir yol temizliğinin yapılması, demokratik bir zeminin oluşturulması, en geniş yelpazede toplumsal bir mutabakatla, Türkiye’deki bütün farklılıkların, bütün halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı temelinde, anayasal güvence altına alındığı bir zeminde, anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli” ifadelerini kullandı.


SAADET GRUBUNA ZİYARET

Kurtulmuş, ardından Saadet Partisi Grubu’nu ziyaret etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri Bülent Kaya ve İsa Mesih Şahin, Kurtulmuş’u kapıda karşıladı. Basına kapalı geçen görüşme 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından Kurtulmuş ve Özdağ açıklama yaptı. Kurtulmuş, görüşmede anayasa yapım sürecine ilişkin usulleri müzakere ettiklerini, yapıcı ve olumlu bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Özdağ da Türkiye’nin mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

İYİ PARTİ'YE ZİYARET

Kurtulmuş, son ziyaretini İYİ Parti Meclis Grubu’na yaparak İYİ Parti Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Kurtulmuş ve Dervişoğlu, açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, siyasi partilerin doğru bir usul etrafında toplanıp anayasa tartışabilecekleri zemini oluşturmak için gayret ettiğini vurgulayarak, "Siyasi partilerin öncelikli olarak birbirleri ile el sıkışmaları lazım. Daha önceki konuşmamda ifade etmiştim, ‘Yumrukları sıkarak diyalog olmaz, yumrukları sıkarak partilerin, grupların birbirini anlaması mümkün olmaz.’ Dolayısıyla önce bu ziyaretlerden dolayı 4 partinin genel başkanları, grup başkanları ve diğer arkadaşlarımızın gösterdikleri hüsnü kabul dolayısıyla teşekkürlerimi iletmek isterim. Türkiye’de anayasa tartışması, bizim bildiğimiz 10 yıllar boyunca devam eder. Şu anda parlamentoda bulunan partilerin önemli bir kısmı ve Türkiye siyasetinde şimdiye kadar siyasi partilerin hemen hemen tamamı, yeni bir anayasa ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği teklifini hep kendi siyasal ajandalarında tutmuşlardır. Dolayısıyla artık bunun vaktinin zamanının geldiğini, bu yaptığım görüşmelerde bir kere daha görüyorum ve anlıyorum. Bu bir fantezi değildir, bu bir temenni değildir, bu bir grubun bir partinin işi değildir" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, siyasi partilerin anayasa tekliflerinin olması gerektiğine işaret ederek, "Ümit ediyorum ki parlamentoda 400’ün üstünde bir ittifakla, yeni anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun. Bu çerçevede meclis başkanı olarak üzerine titizlikle yoğunlaşacağım konu, birtakım siyasi magazin konularının ötesine taşınmasıdır. Burada açık, şeffaf bir şekilde partilerin iletişimi ortaya konulmasıdır. Önümüzdeki dönemde öncelikle partilerden beklentimiz, bunun yönteminin ne olacağına ilişkin yazılı olarak tekliflerini alacağız. Belki mayıs sonu haziran ortalarına kadar bu teklifleri olgunlaştırıp, partilere kendi anayasa tekliflerini hazırlamak ya da kendi gruplarında, partilerinin yetkili organlarında tartışarak yaz tatilinden sonra önümüzdeki dönem ekim ayında bunun tekrar parlamentoda doğru bir zeminde tartışılmasını temin etmek mümkün olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

DERVİŞOĞLU: TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLİ SORUNLARI VAR

Müsavat Dervişoğlu ise mevcut sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelerin önüne geçeceklerini belirterek, "TBMM’de bir anayasa değişikliği söz konusu olur ise o zaman onu değerlendirmeye açık buluruz. Ama Türkiye’nin öncelikli başka sorunları da var. Bu anayasa değişikliği tartışmalarının o öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  2. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu
  3. TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek
  4. Bakan Uraloğlu: ARFF ekipleri 2024'te 481 acil duruma müdahale etti
  5. Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenlere taziye mesajı
  7. Bakan Uraloğlu: 2024'te 4 bin 579 gemi denetlendi
  8. Bakan Güler: Suriye'de önceliğimiz, PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi
  9. Özgür Özel: Suriye'de acilen demokratik rejimin inşası elzemdir
  10. Bakan Yumaklı: Bal üreticilerinin başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz

© Copyright 2024

DHA