Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kurtulmuş: Türkiye'nin bir tane ekseni vardır, o da kendi milli eksenidir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, "Mandayı savunanlar, mandanın peşinde koşanlar hiç eksik olmadılar. İnanın bugün de, yarın da eksik olmayacaklar. Mandacılığı tarihte kalmış bir mesele olarak değil, bugün karşımızda yeni sözlerle, yeni üsluplarla ve yeni unsurlarla çıkan gayri milli bir durum olarak algılamak zorundayız. Türkiye'nin bir tane ekseni vardır, o da kendi milli eksenidir. Türkiye eksenidir" dedi.

ABONE OL
Hüsnü Ümit AVCI-Alperen YILDIZ/ SİVAS, (DHA)-

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yola ev sahipliği yapmış 4 Eylül 1919 tarihli Sivas Kongresi'nin 104'üncü yıl dönümü için düzenlenen kutlamalara katıldı. Kent meydanındaki Atatürk Anıtı önünde yapılan ilk törende Kurtulmuş'un yanı sıra Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ile AK Parti Sivas milletvekilleri Abdullah Güler, Hakan Aksu ve Rukiye Toy, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, MHP Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve il protokolü katıldı. Anıta çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tarihi kongrenin yapıldığı, bugünkü Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi'nde, Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncularının hazırladığı kongrenin temsili izlendi.

Müze bahçesinde devam eden törende açıklama yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Kongresi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun, İstiklal Harbi'ni yönetecek olan gazi meclisin kuruluşunun da yolunu açmış olan önemli, tarihi bir adım olduğunu belirterek, "Bu özelliklerinin yanında Sivas Kongresi, aynı zamanda bütün Türkiye'de direniş ruhunu, bütün Anadolu coğrafyasında direniş ruhunu ortaya koyabilmiştir. Şimdi o günkü şartlar altında Sivas Kongresi'ni değerlendirmek, ama o günden bize miras kalan hususları da güncelleştirerek, değerlendirerek sonraki asırlara iletmek mecburiyetindeyiz. 108 gün burada hikaye falan anlatılmadı. 108 gün vatanın her yeri nasıl kurtarılacak bununla ilgili ince ince detaylı projeler konuşuldu. Bu süre içerisinde, bunların hepsinin içerisinde 3 tane alametifarika vardır. Bu üç bayrak, bu üç sancak, aziz Türk milletinin sonsuza kadar taşıyacağı sancağıdır. Bunlardan birisi milli iradenin her şeyin üzerinde olması fikriyatıdır. Milli irade şunun için önemliydi. O günlerde, Anadolu'nun bu yıkıntıdan ancak yabancı himayesine girerek, o günkü meşhur tabiriyle mandacılık altında bulunarak, Türkiye'nin kurtarılacağına inananlar vardır. Türkiye'de iradenin kayıtsız şartsız millette olduğu, milletten başka hiçbir iradeye bağlı olunamayacağı fikri, Sivas Kongresi'nde nihai olarak ilan edilmiş ve bizlere miras olarak bırakılmıştır. Milletten başka hiçbir gücün önünde eğilmeyiz. Milletten başka hiçbir güce eyvallah demeyiz ve kıyamete kadar böyle olacaktır" diye konuştu.

'TÜRKİYE BAŞKASININ EKSENİNE BAKARAK HİZAYA GİRMEZ'

Mandacılığa değinen Kurtulmuş, "Ne yazık ki Cumhuriyetimizin ilk asrında da zaman zaman milli iradesinin karşısına çıkanlar, Türkiye'yi şu ya da bunun uydusu haline getirmek isteyenler, yani o günkü tabiriyle mandayı savunanlar, mandanın peşinde koşanlar hiç eksik olmadılar. İnanın bugün de, yarın da eksik olmayacaklar. Onun için mandacılığı tarihte kalmış bir mesele olarak değil, bugün karşımızda yeni sözlerle, yeni üsluplarla ve yeni unsurlarla çıkan gayri milli bir durum olarak algılamak zorundayız. Türkiye eksenini kaybetmesin. Türkiye batının ekseninden, şunun ekseninden, bunun ekseninden çıkmasın demek çağdaş bir mandacılık örneğidir. Sivas Kongresi, bize bir şey öğretti ki Türkiye başkasının eksenine bakarak hizaya girmez. Türkiye'nin bir tane ekseni vardır. O da kendi milli eksenidir. Türkiye eksenidir. Bu anlamda mandacılığı ve milli iradeyi güncellemek ve sonraki dönemlere de taşıyarak hep aklımızda tutacağız" ifadelerini kullandı.

'BAĞIMSIZLIK MİLLETİMİZİN KARAKTERİDİR'

Sivas Kongresi'nin öğrettiği ve miras bıraktığı ikinci önemli meselenin de bağımsızlık olduğunu aktaran Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bağımsızlık, milletimizin karakteridir. Bu karakteri yok etmeye, kimsenin hakkı ve haddi yoktur. Bunun için bağımsızlığımızı, milli onur ve haysiyetimizi bir unsuru olarak görecek ve gelecek tasavvurlarımızın en önemli kaynağı olarak kabul edeceğiz. Bağımsızlığı olmayanın geleceği olmaz. Bağımsızlığı olmayanın medeniyeti de kalmaz. Bırakın çağdaş medeniyetlerin üstüne çıkmayı, medeniyetleri bile kalmaz. Bağımsızlığı da sadece Yunan'ın, sadece İtalya'nın, İngiliz'in Anadolu toprakları sınırına girmesi şeklinde anlamıyoruz. Hemen Gazi Mustafa Kemal'in Cumhuriyeti kurduktan sonra yaptığı en önemli şeylerden birisi, ekonomik kalkınmanın sağlanmasıdır. Ekonomik bağımsızlığı olmayan, askeri anlamda kendi kendine yeterli olmayan, fikri alanda, kültürel anlamda teknolojide, sanayide, sanatta ve edebiyatta güçlü olmayanın bağımsız olması mümkün değildir. Onun için diyoruz ki, biz her alanda güçlü olan bir Türkiye'yi ileriye doğru taşımak zorundayız. Bugün Türkiye'nin bilgi teknolojilerinde, savunma sanayisinde ve teknolojinin her alanında yüksek teknolojileri kullanarak ileriye doğru atılım yapması Sivas Kongresi kararlarında alınan milli bağımsızlığa vurgu yapan hassasiyetin bir gereğidir. Bağımsızlık lafla olmaz. Bağımsızlık icraatla olur."

'MİSAKIMİLLİ, GENİŞ BİR COĞRAFYAYI KAPSAMAKTADIR'

Sivas Kongresi'nde miras bırakılan 3'üncü temel unsurun da vatan sınırlarının çizilmesi olan Misakımilli olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Çok kısa bir süre içerisinde 4 milyon kilometrekareden 780 bin kilometrekareye düşmüş bir Türkiye Cumhuriyetimiz var. Allah, ecdadımızdan razı olsun. Anadolu kıtası büyüklüğündeki bu ülkeyi korumayı başardılar ve istiklalimizi, bağımsızlığımızı, Türkiye Cumhuriyetimizi kurdular. Misakımilli, bizim o günkü sınırlarımızın dışında kalan ama bizim illerimizde olan yerleri hatırlatıyordu. Başta Kerkük-Musul olmak üzere Ege ve Akdeniz'deki haklarımızı, hukuklarımızı hatırlatıyordu. Misakımilli'yi bugün çok daha geniş bir çerçevede görmek, çok daha geniş bir çerçevede anlamak mecburiyetindeyiz. Misakımilli, sadece 780 bin kilometrekarede 85 milyon yurttaşımızın yaşadığı topraklardan ibaret değildir. Misakımilli, yüz milyonlarca soydaşımızın Türkiye'yi sevenlerin, bizimle aynı medeniyete mensup olanların içinde bulunduğu geniş bir coğrafyayı yani millet varlığımızı kapsamaktadır" dedi.

'İZLEYEN BİR TÜRKİYE DEĞİL, İZLENEN BİR TÜRKİYE OLACAĞIZ'

Her alanda güçlü olmak için mücadele edeceklerini kaydeden Kurtulmuş, "Ancak bunun ilk şartı nasıl ulusal kurtuluş mücadelemizi milli birlik ve beraberlik ruhunu tesis etmeden veremediysek, Türkiye Yüzyılı'nı kurmanın ilk şartı da milli birlik ve beraberliğimizi en güzel şekilde tesis etmek ve korumaktır. Bir ayrışma ve çatışma vesilesi değil, farklılıklarımızı zenginlik ve güçlülük vesilesi olarak görüp, yolumuza devam edeceğiz. Rasyonel bir şekilde hedefleri olan ama hiçbir şekilde ütopyalar peşinde koşmayan rasyonel siyasetlerle yolumuza devam edeceğiz. Dostluklarımızı arttıracağız. Dostlarımızın sayısını çoğaltacağız. Pişmanlıkları azaltacağız. Her alanda izleyen bir Türkiye değil, izlenen bir Türkiye olma hedefiyle Allah'ın izniyle yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş'un konuşmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Takımı, mini konser verdi. Aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 3 muharip uçak da kent meydanında gösteri uçuşu yaptı. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu. 

VALİLİK VE BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

Sivas Kongresi'nin 104'üncü yıl dönümü etkinliklerine katılmak için kente gelen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Valiliği’ni ziyaret etti.  Kurtulmuş burada şeref defterini imzaladı. Vali Şimşek, ziyaret anısına Kurtulmuş'a çeşitli hediyeler verdi. Kurtulmuş daha sonra Belediye Başkanı Bilgin'i makamında ziyaret etti. Bilgin de Kurtulmuş'a tablo ve üzerinde ismi yazılı olan Sivasspor forması hediye etti. Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Anadolu irfanının merkezi olan Sivas'ta bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Sivas Kongresi'nin 104’üncü yıl dönümü kıvancını yaşamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirten Kurtulmuş, Kırıkkale'de trafik kazasında hayatını kaybeden Sivas Belediyesi meclis üyesi Abdullah Mücahit'e, Allah'tan rahmet diledi. 

'KURUM VE KURULUŞLARIMIZ MİLLETE HİZMETLE YÜKÜMLÜDÜR'

Durmaksızın hedefleri daha ileriye götürerek yürümeyi bir vazife olarak telakki ettiklerini ve hedefleri ileriye doğru koymayı da millet için bir sorumluluk olarak kabul ettiklerini belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bizim önümüzdeki yüzyılı Allah'ın izniyle dünyada itibarı, sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılı haline getirmek için bütün imkanlarımızı seferber ederek devam ediyoruz. Hem merkezi hükümet birimlerimiz  hem de yerel yönetim birimleri bu anlamda el ele gönül gönüle hizmet etmesi, Türkiye'de bütün kurum ve kuruluşlarımızın kendi alanlarında sorumluluklarını en güzel şekilde ifa etmesi, bu hedefe ulaşmamız için bize yolu kolaylaştıracak ve kısaltacak bir durumdur, imkandır. Yürütmenin, yasamanın ve yargının güçler ayrılığı prensibi kendi görev alanlarında millete hizmet etmesi esastır. Ama bu güçler ayrılığı prensibinin de hiçbir şekilde güçler çatışması yada çelişkisi şekline getirilmeden amaç birliği istikametinde kullanılması esas olan odur. Onun için diyoruz ki bütün kurum ve kuruluşlarımız millete hizmetle yükümlüdür. Millete en iyi hizmeti en iyi şekilde yerine getirmekle hükümlüdür."  

'HER ALANDA GÜÇLÜ TÜRKİYE KURMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Kurtulmuş, "Bizim gibi büyük bir milletin bir tane ortak hedefi olur. Tarih boyunca da böyle oldu, hiç iki günümüz eşit olmamalı, hep ileriye doğru gitmeliyiz. Bunun için de Türkiye yüzyılı, cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının hedefidir. Bu bir milli sorumluluktur. Sadece bir slogan olarak söylenmiş bir söz değildir. İnşallah her alanda güçlü Türkiye kurmak için mücadele edeceğiz. Bunun en temel şartlarından birisi de güçlü büyük Türkiye'nin olması için şehirlerimizin tek tek güçlü olması lazım" diye konuştu. 


BURUCİYE MEDRESESİ'NDE GENÇLERLE BULUŞTU

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, valilik ve belediye ziyaretlerinin ardından Buruciye Medresesi’nde gençlerle buluştu. Burada gençlere hitap eden Kurtulmuş, milli tarihin hep beraber özümsenmesi ve içselleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Onun için bu bir yıllık bir asırlık süre içerisinde nice zor zamanlardan geçtik. Nice yokluklar, nice yoksulluklar, nice baskılar işte Anadolu'nun birçok yerinin işgal edildiği, işgal girişimine uğradığı dönemler hiçbir şeyin olmadığı, yani bırakın topumuzu, tüfeğimizi, kazmamızın, küreğimizin bile olmadığı günler Allah'a çok şükür geride kaldı. Büyük mücadelelerle ecdadımız bir asrı geride bıraktı ve bugün Türkiye geldiği nokta itibariyle dünyanın önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bugün Sivas'ta çok şükür üniversitelerimiz var. Bütün bunlar Allah'a çok şükür önemli gelişmelerdir. Ancak büyük milletler için sahip olduğu kazanımları kafi görmek asla doğru değildir. Bu bizim için yeter deyip duramayız. Onun için hep önümüzde büyük hedefler koyacağız. Daha güçlü hedefler koyacağız. Dünyanın dört bir tarafındaki dünya milletlerinin gençleriyle yarışacağız. Allah'ın izniyle bu ülkeyi çok daha ileriye götüreceğiz. Türkiye’nin önü ve Türk gençliğinin önü açıktır" dedi.

'ORMANLARI GÖZÜMÜZÜN İÇİ GİBİ KORUMAMIZ LAZIM'

Kurtulmuş, daha sonra gençlerin sorularını yanıtladı. Son zamanlarda yaşanan orman yangınları ile ilgili düşüncelerinin sorulmasına yönelik Kurtulmuş, "Bu orman yangınlarıyla ilgili zaten ormanı kasten yakanlarla ilgili çok ağır cezalar şu anda da mevcut. Tabi son olarak bu yıl maalesef çok kuraklık dolayısıyla da çok yoğun yangınlarla karşı karşıya kaldık. Şunu söyleyeyim bu yangınların her birisiyle ilgili gerçek nedenler nedir? Bunlar ortaya konulmaya çalışılıyor. Şöyle bir algı da yanlış. Yani ormanlarımızı, birileri geliyorlar, yakıyorlar, gidiyorlar. Çok çok azdır bildiğim kadarıyla. Şu anda elimde rakam yok ama Tarım ve Orman Bakanlığı'nda bu rakamlar vardır. Türkiye'nin yakın tarihinde, hatta uzun süre içerisinde ormanların kasten yakılması az. Bunlarla ilgili de cezalar verilmiştir. Ama ormanları gözümüzün içi gibi korumamız lazım. Birkaç saat içerisinde binlerce dönüm arazi gidiyor. O ağaçları dikebilmeniz için onlarca yıl lazım. Burada hassas olmak lazım. Bir taraftan da Türkiye'de bu orman kayıpları yaşanırken süratle onların yerini sağlayacak yeni ağaçların dikilmesi, yeni ormanların kurulması lazım. İnşallah bunlara karşı da gerekli tedbirler alınarak devam edeceğiz ama işte görüyorsunuz. Dünyanın her yerinde bu aşırı sıcaklar karşısında orman yangınlarının oranı artıyor" diye konuştu. 

Kurtulmuş daha sonra kentte bir düğün salonunda sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi.

 

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
  2. Fahrettin Altun: Türkiye, Suriye topraklarında siyasi mühendislik çabasına müsamaha göstermeyecek
  3. Özel: Suriyelilerin en kısa sürede memleketlerine döneceği süreci hep beraber yöneteceğiz
  4. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sona erdi
  5. Dışişleri Bakanlığı'ndan, Gagauz Türkleri mesajı
  6. Bakan Güler, 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığını ziyaret etti
  7. Yılmaz’dan CHP’li Yücel’e tepki: Hakikat çirkin sözlerle örtülemez
  8. AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP Sözcüsü Yücel'e tepki: Yassıada ve Baas zihniyetinin tercümanlığını yapıyor
  9. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  10. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu

© Copyright 2024

DHA