Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs, Doğu Akdeniz'e hükmetmemiz bakımından çok önemlidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "KKTC, son yıllarda çok büyük mesafeler katetti. Sadece Kıbrıs'ın toprağı değil, aynı zamanda deniz yetki alanları, ekonomik münhasır bölge, kara suları, kıta sahanlığı gibi birtakım uluslararası evrensel boyutlarıyla Kıbrıs, Doğu Akdeniz'e hükmetmemizin ve oradaki milli şuurun yaşatılması bakımından çok önemlidir" dedi.

ABONE OL
Mutlu YUCA/SAKARYA,(DHA)

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, '27 Mayıs Darbesi ve Kıbrıs Barış Harekatı'ndan alınacak dersler' isimli konferansa katılmak için geldiği Sakarya'da ilk olarak valiliği ziyaret etti. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz tarafından karşılanan Tatar'a, çocuklar çiçek verdi. Polis mangasını selamlayarak Valilik Özel Defteri'ni imzalayan Tatar, Vali Karadeniz ve protokol üyeleri ile toplantı yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar, daha sonra Sakarya Muharip Gaziler Derneği'ni ziyaret etti.

'50 YILDA KAZANIMLARIMIZ VAR'

Dernekte konuşan Tatar, bu yılın Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü olması nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bunu coşkuyla kutlayacağız. Çünkü 50 yıl kolay değil, yarım asır. Bu 50 yılda kazanımlarımız var. Doğu Akdeniz'de bağımsız bir Türk devleti olan KKTC, şu anda Kıbrıs halkının kendi bağımsızlığı ve özgürlüğü, aynı zamanda o coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle ulusal çıkarlarımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bayraklarımızla ve ezan sesiyle temsil edilmektedir. Bunlar fevkalade önemli değerlerdir. Bunları birlikte başardık. Mehmetçikler, bundan 50 yıl önce o Beşparmak Dağları'na çıktınız veya paraşütlerle atladınız. Mücahitlerimizle buluştuğunuzda gerçekten zor şartlarda o muharebeyi kazanmanın sizler için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. O harekat olmasaydı; bugün, Kıbrıs, bir Yunan adası olacaktı. Bir bakıma Yunanistan. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuşatmış olacaktı. Kıbrıs Türk halkının kendi bekası, geleceği ve oradaki bağımsızlığını ilan edilmesiyle KKTC, son yıllarda çok büyük mesafeler katetti. Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak orada milli siyasetin sürdürülebildiği bir vatan toprağı. Sadece Kıbrıs'ın toprağı değil, aynı zamanda deniz yetki alanları, ekonomik münhasır bölge, kara suları, kıta sahanlığı gibi birtakım uluslararası evrensel boyutlarıyla Kıbrıs, Doğu Akdeniz'e hükmetmemizin ve oradaki milli şuurun yaşatılması bakımından çok önemlidir" diye konuştu.

'KIBRIS’TA ANLAŞMA OLACAKSA İKİ DEVLETLİ BİR ANLAŞMANIN OLMASI GEREKİR'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, '27 Mayıs Darbesi ve Kıbrıs Barış Harekatı'ndan Alınacak Dersler’ konulu konferansa katıldı. Sakarya Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Tatar'ın yanı sıra, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Tatar, federal temelli görüşmelerin hiçbir zaman başarıyla sonuçlanmayacağını belirterek, "Kıbrıslı Rumların Avrupa Birliği'nin desteğiyle Kıbrıs Türkleriyle eşitlik temelinde bir anlaşmaya asla rıza göstermeyeceklerini ve dolayısıyla şu anda benim cumhurbaşkanı seçilmemden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin tam desteğiyle Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa iki devletli bir anlaşmanın olması gerektiğini var gücümüzle bütün dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü kuzeydeki devlet, bağımsız egemen bir Türk devleti olarak mutlak surette her zaman nerede olursak olalım her hal ve şartta Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içerisinde ve Türkiye’nin garantörlüğünün devamı ve Türk askerinin mutlak surette Kuzey Kıbrıs’ta varlığının devamıyla ancak Kıbrıs’ta barış, istikrar ve huzurun devam edebileceğini, bu siyasetin daha da kökleşmesi için şu an elimizden ne gelirse var gücümüzle bütün dünyaya bunları paylaşmaya ve haykırmaya çalışıyoruz” dedi.

Kıbrıs’ta çok zor dönemler geçirdiklerini ifade eden Tatar, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Tek taraflı müdahale hakkı ve garantörlük hakkıyla Türkiye’nin de söz sahibi olduğu bir Kıbrıs’ta elbette Türkiye’nin kendi hakkı ve hukuku ve o bölgedeki milli çıkar ve ulusal menfaatleri söz konusudur. Doğu Akdeniz’de istikrarın devamı için Türk-Yunan dengesinin sürdürebilmesi için Kıbrıs’ta mutlak surette iki devletli çözüm ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti bir anlaşma olacaksa mutlak surette bu anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini var gücümüzle milli siyasetin gereği haykırmaya devam ediyoruz. Aksi taktirde federal çerçevede bir anlaşmayla Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den çıkarılması, Türkiye’nin garantörlüğünün sona erdirilmesi ve Türk askerinin adadan çekilmesiyle Kıbrıslı Türklerin sonunun başlangıcı, federal yapı içerisinde Avrupa Birliği kurallarında Türkiye’nin de dışarıdan bakması ve bu kadar ödenen bedeller, bu kadar şehitlerin de bir bakıma sıfırla çarpılması. O nedenle biz bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. “

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a etkinlikte Sakarya Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanı verildi.

STK TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sakarya Üniversitesinde katıldığı konferansın ardından kentte bulunan bir otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Programa katılan STK temsilcilerine seslenen Tatar, Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'nü hiç bir zaman yalnız bırakmadığını belirterek, "Kıbrıs, hepimizin milli davasıdır. 20 Temmuz 1974 Kıbrıs halkı için bir dönüm noktasıydı. Kıbrıs Türkü imha olmaktan kurtulmuş bağımsızlığına, hürriyetine kavuşmuş. O günden bu güne Kıbrıs'ta kesin bir çözüm nasıl bulunabilir diye kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş müzakere masalarında federal temelli bir çözüm bulunabilmesi için Türkiye'nin desteğiyle olağanüstü gayret gösterdi ama hiç bir zaman Kıbrıs meselesine çözüm bulunamadı" dedi.

Tatar, dünyanın birçok ülkesinden yatırımcının Kıbrıs'a gelmek istediğini vurgulayarak, "Bir yabancının alabileceği bir dönüm veya bir konut. O da güvenlik soruşturması ve Bakanlar Kurulu kararıyla. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 3 konut ve daha fazla arsa alma kriteriyle yasaya ‘KKTC'yi tanıyan ülkenin vatandaşları daha fazla mal mülk alabilirler’ diye yazdık. Türk vatandaşlarının daha fazla mal mülk alabilmesi söz konusu" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye'yi ziyaret edecek
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya geldi
  3. Selçuk Bayraktar: Yarının yarışlarına hazırlanan bir ekibiz
  4. TBMM Genel Kurulu'nda 2025 Yılı Bütçe Kanun Teklifi'nin tüm maddeleri kabul edildi
  5. İmamoğlu: Kreşlerin her biri benim için mega projedir
  6. Türkiye Adalet Akademisi Kanun Teklifi, TBMM'de
  7. Bakan Memişoğlu: Suriyelilerin yanında olacağız
  8. Bakan Tekin: Kriz ortamları, şiddet vakalarının artışını hızlandırdı
  9. İdil Belediye Başkanı Kayır, DEM Parti’den ihraç edildi
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temennimiz terörden arındırılmış bir Suriye

© Copyright 2024

DHA