Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'İmar Yönetmeliği'nde değişiklik; kısa kolon, asma kat yasak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, yeni binalarda perde duvarlı sistemi zorunlu kılan, kısa kolon ve asma katı yasaklayan, mühendis ve mimarlara tecrübe şartı getiren 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

ABONE OL
Caner ÜNVER/ANKARA, (DHA)-

Resmi Gazete'de, 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. Bakan Murat Kurum, yönetmelik değişikliğine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. 'Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimiz'i güncelledik" dedi. 

Yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında; konut binalarının zeminindeki iş yerlerinin zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek. Bu yapılarda; depreme dayanıklı perde duvarlı sistem zorunlu olacak, kısa kolon oluşturulmayacak. Asma kat yapılamayacak. İçerisinde konut yer alan zemin artı 4 kat ve üzeri yapılarda kapalı çıkma yapılamayacak.

MÜHENDİSLERE TECRÜBE ŞARTI

Yeni mezun inşaat mühendislerinin, zemin artı 4 kata kadar statik proje hazırlayabilmesi şartı getirilecek. Zemin artı 4 kattan fazla 8 kattan az olan statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacak. Zemin artı 8-15 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl, 15 bin metrekare ve 6 farklı proje tecrübe şartı aranacak. 15 kat üzeri proje için ilave olarak en az 7 yıl, 20 bin metrekare ve 8 farklı proje tecrübe şartı ve yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları aranacak.

MİMARLARDA TECRÜBE ŞARTI

Mimarlara; kamuda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübesinin bulunması şartı aranacak. En az 10 bin metrekare ve 4 farklı yapının proje sürecinde aktif olarak bulunması veya mimarlık ana bilim dalında doktorasının bulunması şartı aranacak.

Bitişik nizam yapıların depremde birbiri ile çarpışmasının (çekiç etkisi) önlenmesi için 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 santimetre, üzerindeki her kat için 1 santimetre olmak üzere derz boşluğu bırakılma zorunlu olacak.

Diğer Haberler

  1. Anahtar Parti Samsun için yeni yol haritasını açıklayacak
  2. Suç örgütlerine yönelik 'Kuyu' operasyonlarında 50 şüpheli tutuklandı
  3. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli: Nüfus sayımı için IKB’deki Kürtlerin Kerkük’e intikalleri yakından takip edilmiştir
  4. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Yunan Bakan Stilyanidis ile bir araya geldi
  5. Bakan Kurum: Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz
  6. TBMM'de eski İstanbul Milletvekili Hastürk için cenaze töreni
  7. Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
  8. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret davasında savunma yaptı
  9. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Ossowski'yi kabul etti
  10. Anahtar Parti’nin MYK Üyesi Murat Uçar’dan açıklama

© Copyright 2024

DHA