Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

CHP'den TBMM'ye 2'nci Can Atalay başvurusu

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili kararının görüşülmesi için TBMM Genel Kurulu'nu 2'nci kez olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Umuyorum ki Meclis Başkanı, 10 Eylül'de Meclis'i toplayacaktır" dedi.

ABONE OL
Aliekber METE-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA)

CHP'li Murat Emir, TBMM Başkanlığı'na sundukları başvurunun ardından basın toplantısı düzenledi. Emir, Can Atalay'ın milletvekili olduğunu söyleyerek, "AYM kararından söylüyorum; defakto bir biçimde, fiilen cezaevinde tutulduğu için milletvekilliği görevini yapamamaktadır. Meclis'in bir üyesi, 600 milletvekillinden bir vekili ve herkes kadar bu milletin oylarıyla seçilen bir milletvekili fiilen cezaevinde tutulmaktadır. Cezaevinde tutulmasının altında herhangi bir hukuki dayanak söz konusu değildir. Şu halde biz, TBMM Genel Kurulu'nda bir karar okutularak Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğüne göre AYM kararının da Genel Kurula sunulmasını ve aynı işlemin tekraren yapılması, Can Atalay'ın yeniden milletvekili olduğunun tespit edilmesini, özlük hakları ile ilgili işlemlerin ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz" dedi.

'ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN'

Emir, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başta olmak üzere tüm milletvekillerinin, Can Atalay'ın cezaevinde kalmasına seyirci kalamayacağını söyleyerek, "Genel Kurulu, İç Tüzük 7'nci madde uyarınca 10 Eylül gününde olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Bu olağanüstü toplantı talebimizi Meclis Başkanlığımıza ilettik. Sayın Meclis Başkanımızdan randevu da talep ettik ve kendisinin de uygun göreceği bir zamanda görüşmeyi arzu ediyoruz. Özellikle burada açık bir devlet krizi olduğunu görüyoruz. İlk başta hukuki bir tartışma gibiydi, Yargıtay ve yerel mahkeme, AYM kararlarına uymuyordu; ama bu anayasa krizine dönüştü. Şu anda maalesef bir devlet krizine dönüşmüş durumdadır. Anayasa'nın bağlayıcılığı orta yerde durduğunu göre ve AYM kararları, yasama, yürütme ve yargıyı bağladığına göre bir yargı kurumu olan Yargıtay, 'Ben Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyorum' diyemez. Yargıtay, anayasal düzene meydan okurken TBMM ve Başkanı buna seyirci kalamaz, kayıtsız kalamaz. Dolayısıyla bu yargı krizinin de mutlaka görüşülmesi gerekiyor. Bu toplantı talebimizde ayrıca Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını ve bu hukuk krizinin, devlet ve anayasa krizinin nedenlerinin ve sonuçlarının araştırılması ve çözümü için gerekli adımların atılması için araştırma önergesi sunuyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. TBMM'de eski İstanbul Milletvekili Hastürk için cenaze töreni
  2. Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
  3. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret davasında savunma yaptı
  4. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Ossowski'yi kabul etti
  5. Anahtar Parti’nin MYK Üyesi Murat Uçar’dan açıklama
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Özel neden Filyos'taki doğal gaz tesisimizi ziyaret etme zahmetinde bulunmadı
  7. Bakan Ersoy: 355 cemevimizin bakım-onarım talebi karşılandı
  8. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Filistin Başbakanı Mustafa ile görüştü
  9. Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'daki terör saldırısını kınadı
  10. Bakan Kacır: GAP Hassas, çiftçilerimizin alın terini teknolojiyle buluşturacak

© Copyright 2024

DHA