Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Cevdet Yılmaz: Afrika'yla ticaret hacmimiz 7 kat arttı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2003 yılında Afrika kıtasıyla 5,4 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 7 kat artarak 37 milyar dolara ulaşmıştır. Hedefimiz kıtayla ticaret hacmimizi 50 milyar dolara ulaştırmaktır" dedi.

ABONE OL
Aybala MELEK/ANKARA, (DHA)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Lesotho Başbakanı Samuel Ntsokoane Matekane ile Türkiye-Lesotho Yuvarlak Masa Toplantısı öncesi ortak basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, Lesotho'yla uyumlu iş birliği içerisinde olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Kıtada 60'ın üzerinde noktaya uçan Türk Hava Yollarımız; TİKA'mız (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), Maarif Vakfımız ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız eliyle kardeş kıtayla daima beraberiz. Kıtayla ilişkilerimizin güçlendirilmesini teminen 2002 yılında 12 adet olan büyükelçilik sayımız bugün 44'e yükselmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakanlığı dönemi dahil, bugüne kadar 31 Afrika ülkesini ziyaret etmişlerdir ve Afrika Ortaklık Politikamızın başarıyla icrasını yakından takip etmektedirler. Önümüzdeki dönemde Afrika'daki diplomatik ağımızı genişletme hedefimiz Maseru'yu da kapsıyor. Lesotho makamlarının da ilerleyen dönemde Ankara'da bir büyükelçilik açma niyetlerinden haberdar olmaktan memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

‘HEDEFİMİZ KITAYLA TİCARET HACMİMİZİ 50 MİLYAR DOLARA ULAŞTIRMAK’

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ticaretine değinen Yılmaz, "2003 yılında Afrika kıtasıyla 5,4 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 7 kat artarak 37 milyar dolara ulaşmıştır. Hedefimiz kıtayla ticaret hacmimizi 50 milyar dolara ulaştırmaktır. Afrika'daki Türk yatırımlarının sermaye pozisyonu, 2023 yılı itibarıyla 2,3 milyar dolara ulaşmıştır. Türk yatırımlarının toplam değerininse 10 milyar dolar seviyesine ulaştığı tahmin edilmektedir. Türk müteahhitlik firmaları Afrika kıtasında bugüne kadar 91,6 milyar dolar değerinde 1977 proje üstlenmiştir. Sahra Altı Afrika ülkeleriyle ise 2003 yılında 1,35 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2023 yılında 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk yükleniciler tarafından bu bölgede toplam tutarı 26,7 milyar doları bulan 445 taahhüt projesi üstlenilmiştir. Lesotho'yla ise 2023 yılında ticaret hacmimiz 242 bin ABD doları bu yılın ilk 9 ayında ise 76 bin ABD doları olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

'ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRMAYI ARZU EDİYORUZ'

TİKA'nın 22 temsilciliğiyle Afrika'da faaliyet gösterdiğini aktaran Yılmaz, "TİKA, Lesotho Krallığı'nda sosyal kalkınmaya yönelik önemli projeler yürütmektedir. Bu projelerin ve Lesotho'ya kalkınma alanındaki desteğimizin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesini öngörüyoruz. 2009 yılından bu yana 46 Lesotholu öğrenci, Türkiye burslarıyla ülkemizde öğrenim görmüştür. Türkiye burslusu Lesotholu öğrenci sayısını artırmayı arzu ediyoruz" dedi.

Lesotho Başbakanı Samuel Ntsokoane Matekane, Türkiye ziyaretinin tarihi önem taşıdığını vurgulayarak, tarafların yakın ilişkilerini bir adım daha öteye taşımak adına önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini anlattı. Ticaret, yatırım, tarım, enerji, eğitim, kapasite oluşturma, turizm ve kültür gibi stratejik iş birliği alanlarını görüştüklerini aktaran Matekane, göç ve çalışma konusunda da iş birliği fırsatlarını değerlendirdiklerini söyledi.

'50 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİNE ULAŞMA HEDEFİ BELİRLEDİK'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, daha sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlendiği ‘Türkiye-Lesotho Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. Burada konuşan Yılmaz, Lesotho ile ticaret hacminin sembolik denilecek bir seviyede olduğunu ifade ederek, “Lesotho’nun 3 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacminin olduğunu dikkate aldığımızda, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin potansiyelin çok altında olduğunu görüyoruz. Sayın Başbakanla görüşmelerimizde ikili ticaret ve yatırımlarımızın gerçek potansiyelini yakalaması için ilk aşamada 50 milyon dolar ticaret hacmine ulaşma hedefi belirledik” dedi.

Türk firmalarının Lesotho’da yatırımlarının bulunmadığını dile getiren Yılmaz, “Sayın Başbakanla bugün baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ilişkilerimizi ticaret, yatırımlar, enerji, madencilik, tarım, eğitim, turizm ve çevre başlıkları alanlarında geliştirmek yönünde mutabık kaldık. Gerek bölgesel gerek çok taraflı platformlarda Lesotho’yla iş birliği içerisinde olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu kapsamda, Lesotho’nun Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası yararlanıcısı bir ülke olması, SAKU ve SADAK gibi bölgesel örgütlerin üyesi olması, ayrıca da Afrika Kıtası Serbest Ticaret Anlaşmasına taraf olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Bu anlaşmalar vesilesiyle özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe önemli bir ihracat performansı bulunduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, Lesotho’nun gıda güvenliği ile ilgili sorunlarını da dikkate alarak tarım sektöründe ve tarımsal mekanizasyon alanında da iş birliği fırsatları sunduğunu belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-LESOTHO İŞ KONSEYİ'NİN KURULMASI İÇİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Türkiye’nin 48 Afrika ülkesiyle İş Konseyi mekanizmasının bulunduğu belirten Yılmaz, “Türkiye ve Lesotho arasında henüz bir iş konseyi mekanizmasının tesis edilmediğini biliyoruz. Bu bağlamda, DEİK ve Lesotho’dan bir muhatap kuruluş arasında, iki ülke iş dünyaları arasında ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret ve yatırımların artırılmasına katkı sağlayacağına inandığımız bir Türkiye-Lesotho İş Konseyi’nin belli bir faaliyet içerisinde kurulmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bu çerçevede iki aşamalı bir yol haritası belirlemiş durumdayız. Öncelikle, iş dünyamızdan oluşturulacak bir heyetin gerek ticaret gerek yatırımlar gerek müteahhitlik hizmetleri alanında Lesotho’daki fırsatları, imkanları yerinde görmesi, incelemesi ve bu proje fikirlerinin geliştirilmesi ve bunun oluşturduğu zemin esas alınarak ikinci aşamada da bir iş konseyinin kurulmasının faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  2. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu
  3. TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek
  4. Bakan Uraloğlu: ARFF ekipleri 2024'te 481 acil duruma müdahale etti
  5. Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenlere taziye mesajı
  7. Bakan Uraloğlu: 2024'te 4 bin 579 gemi denetlendi
  8. Bakan Güler: Suriye'de önceliğimiz, PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi
  9. Özgür Özel: Suriye'de acilen demokratik rejimin inşası elzemdir
  10. Bakan Yumaklı: Bal üreticilerinin başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz

© Copyright 2024

DHA