Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Casusluk ile ilgili düzenlemenin yer aldığı kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda

TBMM Adalet Komisyonu, casusluk ile ilgili düzenlemenin de yer aldığı, 'Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başladı.

ABONE OL
Aliekber METE-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)-

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Yüksel, komisyonun, milletvekillerinin gayret, sabır ve çabaları ile önemli çalışmalara imza attığını belirterek, "Bugün, Genel Kurul gündeminde bulunan 9'uncu Yargı Paketi'nin devamı niteliğinde olan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Söz konusu teklifi ortaya çıkaran, yeni ihtiyaçları karşılamaya dönük düzenlemeleri içeren yeni bir adımdır. 23 maddeden oluşan teklif, 12 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içermektedir. Teklif, kamu hizmeti olan noterliğin etkinliğinin artırılması, hukuki güvenliğin sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararlarının oluşturacağı hukuki boşluğun doldurulması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilebilmesi adına önemli düzenlemeler içermektedir" dedi.

'NOTERLERDE ÖDEMELER KREDİ KARTI İLE TAHSİS EDİLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR'

Yüksel, kanun teklifinin içeriğine dair bilgiler paylaştıktan sonra teklif üzerinde ilk imza sahibi olan AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan'a söz verdi. Alan, kanun teklifi ile noterlerin günümüz dünyasına uygun bir hale getirilmesinin hedeflendiğini kaydederek, "Günümüzde değişen ekonomik ve sosyal koşullar ile teknolojik ilerlemeler göz önüne alınarak noterlik müessesinin daha iyi işleyebilmesi ve buralarda işlem yapan kişilerin daha kolay işlem yapılabilmesi bakımından bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Noterlik bir kamu hizmeti olmakla birlikte serbest meslek olarak da icra edilebilmektedir. Verilen hizmet karşılığında ise ücret, vergi ve harç alınmaktadır. Bu teklifle noterlerin tatil gün ve saatlerine çalışmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükmü getirilmektedir. Yine noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında yapılması sağlanmaktadır. Noterliklerde yapılan işlemler için alınacak vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ve diğer işlem bedellerinin kredi kartı gibi diğer ödeme araçları vasıtasıyla tahsil edilebilmesi hedeflenmektedir. Diğer bir teklifle noterlerin; tahsil ettikleri vergi, resim, harç ile değerli kağıt bedellerinden ve diğer beyannamelerdeki tekliflerin, beyanname verme sürelerinin her ayın ilk 5 günü içerisinde vermeleri ve bu süre içerisinde düzenli bir şekilde maliyeye ödemeleri önerilmektedir" diye konuştu.

'CASUSLUK EYLEMLERİYLE DAHA ETKİLİ MÜCADELE EDİLECEK'

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin düzenlemelerin de kanun teklifinde yer aldığını vurgulayan Alan, "Mahkeme kararıyla adın değiştirilmesi halinde yapılacak ilanın kapsamı; ilanda yer alacak bilgiler ve ilanın şekline ilişkin düzenleme yapılmaktadır. Yine boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinden itibaren 3 yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda, eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verileceğine ilişkin hükümde yer alan süre, 1 yıla indirilmektedir. Suçun niteliğinin değişmesi durumunda tek savunma hakkına ilişkin bildirimlerin sanığa da yapılması sağlanmaktadır. Çocuk İzleme Merkezleri'nin üniversiteler tarafından da kurulabilmesine imkan tanınmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanların, avukatlık stajı yapabilmeleri ile ilgili olarak AYM'nin iptal kararları doğrultusunda düzenleme yapılmaktadır. Teklif ile casusluk eylemleriyle daha etkili mücadele edebilmek amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suça yer vermekteyiz. Düzenlemeyle devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ve talimatları doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

KOMİSYON TOPLANTISI SÜRÜYOR

İstanbul Milletvekili Nurettin Alan'ın kanun teklifi ile ilgili komisyonu bilgilendirmesinin ardından Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, kanunun anayasaya aykırılık yönünden itirazların değerlendirmesi üzerine CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun'a söz verdi. Komisyon toplantısı, milletvekillerinin kanun üzerindeki konuşmaları ile sürüyor.

13 MADDE KABUL EDİLDİ

Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, kanun teklifinin anayasaya aykırılığı ile ilgili önergeleri okuttu. İlk önerge sahibi olan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun söz aldı ve teklifin torba yasa usulüyle getirildiğini belirterek, "Ben bu metni incelediğimde, bir anayasa hukuku profesörü olarak başka bir güçlükle daha karşılaştığımı ifade etmeliyim ki o güçlük de gene teklifin belirlilik ilkesinin ihlal edildiğini göstermekte. Şimdi, teklifin çeşitli maddelerinde Anayasa Mahkemesi kararlarına referans verilmiş. Mesela, 9’uncu, 10’uncu, 11'inci ve 21'inci maddelerde bu yönde referanslar var. Hangi kararlar? 8 Kasım 2023 tarihli karar, 28 Eylül 2023 tarihli karar, 4 Mayıs 2023 tarihli karar. Bu kararların hangi paragraflarının düzenlenen maddeyle bağlantılı olduğu ifade edilmemiş. Oysa siz de bir hukuk profesörü olarak gayet iyi biliyorsunuz ki mahkeme kararlarında paragraf numarası vermenin asıl amacı nedir? Özellikle, bir kanun teklifi hazırlanırken veya bir hukuka aykırılık sorunu çözüme ulaştırılırken veya bir akademik çalışma yapılırken hangi paragrafa istinat ediliyorsa o paragrafın açık ve seçik anlaşılır kılınmasını sağlamaktır. Ben doğrusunu isterseniz burada referans verilen 3 kararı hızlıca okumaya çalıştım fakat bu ilgili maddelerle kararlar arasındaki bağı kuramadım. Dolayısıyla hem teklif sahibi olan milletvekili arkadaşlarımızdan hem de bu metnin hazırlanmasın da katkıda bulunan Adalet Bakanlığı bürokratlarından bunu talep ediyorum. Referansta bulunulan Anayasa Mahkemesi kararlarının hangi paragraflarıdır burada teklif metninin içerdiği maddelerle ilişki kurulan?" ifadelerini kullandı.

'CASUSLUK YAPANLARA 3 YIL CEZA VEREMEZSİNİZ'

İkinci önerge sahibi olan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise "Şimdi Türkiye'nin gündemi farklı, bize getirdiğiniz gündem farklı. Ve diyorsunuz ki, 'Biz daha 18 Ekim 2022’de Komisyondan geçirdiğimiz, Genel Kurul’dan geçirdiğimiz Dezenformasyon yasasını, 'O yasayla birlikte TCK 217/A’da halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymada kamu barışına karşı suçlarla beraber soruşturulan, Sansür Yasasının içinde bulunduğu 64 bin 402 şüpheli yetmedi size, yetmedi yani. 64 bin 402 şüpheli var Sansür yasasının da içinde bulunduğu kamu barışına karşı suçlara ilişkin soruşturulan. İşte burada, Adalet Bakanlığının bütün verileri burada, yetmedi, şimdi Türkiye'nin gündemi buyken etki ajanı yasal düzenlemesini getiriyorsunuz ve diyorsunuz ki yine sansürcü, kime yönelik? Muğlak ifadeler. 'Geçen taslaktaki 2’nci maddeyi çıkardık biz.' Neyi çıkardınız? Araştırma yapan, Türkler hakkında çalışma yapanları çıkardık. Neyi getirdiniz? Açık ve net fiili belli olmayan, muğlak ifadelerle, 'Casusluk yasası' diyorsunuz; casus olan kişi vatan hainidir, vatan haini olan kişiye 3 yıl ceza veremezsiniz arkadaşlar ya, veremezsiniz. Casusluk yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına siz bu maddeden dolayı, etki ajanlığı maddesinden dolayı 3 yıl ile 7 yıl arasında ceza veriyorsanız sizin amacınız farklıdır. Siz aynı Dezenformasyon yasası gibi, korku ikliminde güvenlikçi bir yasa çıkardınız, aba altından sopa gösteriyorsunuz, diyorsunuz ki: 'Casusluk ile ilgili yedinci kısım suçları dışında başka bir suç işlendiği takdirde onun cezasını alacak, bunun da cezasını alacak.' Ne olacak? Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediğini zaman hem onu alacak hem bunu alacak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefette bulunduğu zaman hem onu alacak hem bunu alacak. Böyle bir şey olabilir mi?" diye konuştu.

KOMİSYON KANUN TEKLİFİ ÜZERİNDE GÖRÜŞMELERİNE DEVAM EDECEK

Kanun teklifinin anayasaya aykırılığı yönünden önergelerin reddedilmesinin ardından komisyonda bulunan milletvekilleri teklifin tümü üzerinde görüş ve önerilerini paylaştı. 23 maddeden oluşan kanun teklifinin 13 maddesi komisyonda kabul edildi. Adalet Komisyonu, kanun teklifi üzerine görüşmelerini sürdürecek.

Diğer Haberler

  1. DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı
  2. Köy Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyondan geçti
  3. Tunceli Valiliği'nden ‘evrak’ açıklaması
  4. AK Parti'li Yüksel: Tutuklama kararı, adaletin ne kadar güçlü bir araç olduğunu hatırlatıyor
  5. İletişim Başkanlığı, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’ye görüntüler izletti' iddialarını yalanladı
  6. TBMM Genel Kurulu toplandı
  7. Bakan Fidan: UCM'nin tutuklama emri, adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
  8. Cevdet Yılmaz: UCM'nin tutuklama kararı, adalet ve insanlık için çok önemli bir dönüm noktası
  9. Bakan Tunç: Barbar İsrailli yetkililer, en kısa sürede hukuk önüne çıkarılmalıdır
  10. AK Parti Genel başkan Yardımcısı Yılmaz: Milletimize hizmet için çalışıyoruz

© Copyright 2024

DHA