Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Yumaklı: Deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyarlık su yatırımının 16 milyar liralık kısmı tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımının planlandığını belirterek, bunların 16 milyar liralık kısmının tamamlandığını açıkladı. Bakan Yumaklı, "30 milyar liralık yatırım devam ediyor. Bunları da en geç 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız" dedi.

ABONE OL
Kasım NARCI/HASSA (Hatay), (DHA)- Samim SELÇUK/ Hatay, (DHA)

Hassa ilçesindeki Tahtaköprü Barajı Sulaması 1'inci kısımda inceleme yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman eşlik etti.

Burada değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, devletin her durumda ve şartta halkın yanında olduğunu belirterek, "22 yılda ülkede 10 binin üzerinde su ve sulama tesisi, baraj, taşkın koruma yatırımı yapmış durumdayız. Bunların bugünkü rakamları itibarıyla değeri yaklaşık 2,5 trilyon lira. Hatay'da da 26 milyar liranın üzerinde bir rakamla 122 tesis hayata geçirilmiş oldu. Hatay denilince ilk akla gelen elbette Asi Nehri oluyor. Asi Nehri'nde 2023 yılında yaklaşık 40 kilometrelik bir kanal temizliği gerçekleştirilmişti. Asi Nehri'nin ıslahını kısım kısım planladık. Planlandığı gibi ve projelere uygun bir şekilde tamamlamış olacağız. Şu anda bulunduğumuz yer Tahtaköprü Barajı'nın sulamasıyla alakalı, daha doğrusu sulama bölümüyle ilgili bir kısımdayız. Tahtaköprü Barajı'nın yükseltilmesiyle ilgili işlemin tamamlandığını belirtmek istiyorum. Aslında komple bir bütün, ancak 9 farklı kademeden oluşuyor. Birinci kısım işi yani şu anda içinde bulunduğumuz yer, bu 9 kademeden sadece bir tanesi. Bu projenin toplam maliyeti 24 milyar lira. Yaklaşık 450 bin dönümlük bir alanın sulamaya açılması söz konusu olacak. Bu iletim hattının, sadece bu iletim hattının maliyeti 4,2 milyar lira civarında. Ana iletim hattında da inşaat işlemleri devam ediyor" diye konuştu.

Bakan Yumaklı, sulama inşaatının bitmesiyle 14 köyün toplulaştırma çalışmalarının tamamlanacağını da kaydederken, deprem bölgesindeki 11 il için 46 milyar liralık su yatırımı planlandığını dile getirdi.

Bakan Yumaklı, "Bunların 16 milyar kısmı tamamlandı, 30 milyar liralık bir yatırım devam ediyor. Bunları da en geç 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. İnşallah hem başta Hatay olmak üzere bütün deprem bölgesinin hızlıca ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmayı tamamlamış olacağız" dedi.

Bakan Yumaklı, daha sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret edip, değerlendirme toplantısına katıldı.

KOORDİNASYON TOPLANTISINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay Valiliği’ni ziyaret edip, burada düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı'nın başkanlık yaptığı koordinasyon toplantısına Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay milletvekilleri, belediye başkanları ile kurum amirleri de katıldı.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİNİ SU BAŞLIĞINDA DEĞERLENDİRİYOR, TEDBİRLERİ ALIYORUZ'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde sektör temsilcileri ile toplantıya katıldı. Daha sonra açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, bütün olumsuzluklara rağmen bu bölgedeki çiftçilerin, üreticilerin üretimden vazgeçmediklerini belirterek, kendilerine müteşekkir olduklarını kaydetti. Hem bitkisel hem hayvansal üretim hem de su ürünleri üretimi konusunda üretim planlamasını 2023 Nisan ayından itibaren yasal düzenlemeler çerçevesinde, 2024 yılının başı itibarıyla hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde hayata geçirdiklerini belirten Bakan Yumaklı, "1 Eylül 2024 tarihi itibarıyla de bitkisel üretimde, üretim planlamasını ve bunun alt başlıklarını hayata geçirmiş olduk. Bu vesileyle bizlere destek olan, bizlere fikirleriyle katkıda bulunan kimler varsa tekraren başta Hatay'daki üreticilerimiz ve sivil toplum kuruluşları başkanları olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Elbette su konusu önemli. Buna ayrı bir başlık açmak istiyorum. Bundan sonraki dönemde de iklim değişikliğinin etkisi sadece kuraklık diye algılanır. O şekilde değil. Hiç tahmin etmediğimiz bir zamanda tahmin etmediğimiz uzun dönemlerin yağışlarının çok kısa bir dönemde dar bir alana yağması bu sefer de taşkın risklerini karşımıza getirir oldu. Dolayısıyla her iki bağlamda da iklim değişikliğinin etkisini su başlığında değerlendirerek gerekli tedbirleri alıp gerekli yatırımları yapmaya devam ediyoruz" dedi.

'BÜTÜN BAKANLIKLAR GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR'

Hatay'da ihtiyaç olan, halihazırda yapımı devam eden planı, projesi devam edip, yürürlüğe alınacak olan hususları da yerinde gördüklerini kaydeden Bakan Yumaklı, "Hatay'da iki ilçemiz var; tarımsal su kısıtı olan. Tarımsal üretim planlamasında su kısıtı olan ilçelerde, üretim planlamasına dahil ürünlerin üretilmesi durumunda orada ekstradan bir su kısıtı desteği verilecek kendilerine. Bu nasıl hesaplanıyor hep merak edilir, söyleyeyim. Devlet Su İşleri'nin teknik bir çalışması bu. Belli aralıklarla da güncelleniyor. Hayvansal üretimle alakalı yine bölgenin önemli bir kapasitesi ve performansı var açıkçası; ama deprem sonrasında biraz durakladı doğal olarak. Bunları da harekete geçirmek adına farklı projelerle devam ediyoruz. Elbette sadece biz değil, bütün bakanlıklar burada bölgenin mağduriyetini ve halihazırda deprem etkilerini yok etmek amacıyla gece gündüz çalışıyor. Bütün bakanlıkların belli bir koordinasyon içerisinde çalıştığını da belirtmek istiyorum. Mesela işte Çevre Şehircilik Bakanlığımız konutlarla ilgili konularda hakikaten üstün bir çaba sarf ederken, biz de Devlet Su İşleri ile hem içme suyu konuları konusunda hem şehrin ihtiyacı olan içme suyu konusunda hem de sulama konularında bütün gayretimizle tamamlamaya çabalıyoruz. Özellikle iş paylaşımında Hatay ve ilçeleriyle alakalı ya da toplu konut yapılan TOKİ konutları itibarıyla ya da şehrin, büyükşehir içerisinde ihtiyacı olan durumlarda bize verilmiş olan içme suyuyla ilgili bütün projeleri tamamlamış durumdayız. Eğer ihtiyaç olursa tabii yine bunları da halletmiş olacağız inşallah" diye konuştu.

'17 MİLYAR LİRALIK 11 ESER HİZMETE ALINACAK'

Hatay'a 17 milyar liralık bir kaynakla 11 eseri daha hizmete alacaklarını kaydeden Bakan Yumaklı, "Özellikle Hassa sulamasının deprem hasarları, rehabilitasyonu var. Reyhanlı Barajı sulamasının birinci ve ikinci kısım ihmalleri var. 4 tane taşkın projesi var. Yine 4 içme suyu temin projesi. Bu projeler sayesinde yaklaşık 350 bin dekara yakın alan sulama ile ilgili sorununu halletmiş olacak. 6 mahalle, 1 ilçe merkezi taşkınlardan korunmuş olacak ve 1 ilçe merkezinde ana ithalatı yenilenmiş olacak TOKİ'yle alakalı da onların çalışmalarını altyapı olarak kendimize düşen görevler itibarıyla tamamladık. 4,6 milyon metreküplük suyu da temin etmiş olacağız inşallah" dedi.

Diğer Haberler

  1. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Sabahattin Zaim Anma Programı'nda konuştu
  2. Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenlere taziye mesajı
  4. Bakan Uraloğlu: 2024'te 4 bin 579 gemi denetlendi
  5. Bakan Güler: Suriye'de önceliğimiz, PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi
  6. Özgür Özel: Suriye'de acilen demokratik rejimin inşası elzemdir
  7. Bakan Yumaklı: Bal üreticilerinin başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz
  8. Bakan Tunç: Anayasamızın maddeleri arasındaki çelişkiler birtakım problemlere yol açıyor
  9. Bakan Bak: Suriye'de bir terör devletinin kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz
  10. Bakan Kacır: Türk milleti, gökyüzüne imzasını attı

© Copyright 2024

DHA