Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Uraloğlu: Deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı amaçlıyoruz

Sakarya'da İMEAK Deniz Ticaret Odası 5'inci Müşterek Komiteleri Toplantısı’na katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hem denizcilik sektöründeki gelişmelere, hem de yapımı devam eden projelere değindi. Bakan Uraloğlu, “Daha yapacağımız çok iş olduğunu biliyoruz. Deniz ticaret filosunu yenileyerek, 12 milyar tonu geçen dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı amaçlıyoruz” dedi.

ABONE OL
Nazım Özgün ERBULAN-Dinçer AKBİR/SAPANCA, (Sakarya), (DHA)/Mehmet İNAN-Hasan BOZBEY/İZNİK (Bursa), (DHA)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sapanca ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen İMEAK Deniz Ticaret Odası 5’inci Müşterek Komiteleri Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran ile milletvekilleri ve davetliler hazır bulundu.

Konuşmasına denizcilik sektöründeki verileri paylaşarak başlayan Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Dünya deniz ticareti, 2023 yılında 12,3 milyar ton seviyesine ulaşarak bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 2,4 oranında büyüme gerçekleştirmiştir. Küresel mal ticaretinin tonaj bazında yüzde 85’lik bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Türkiye’nin 2023 yılındaki dış ticaret hacminin de yüzde 87,5’i deniz yolu ile gerçekleşmiştir. Dolayısıyla deniz yolu taşımacılığı, modern dünyaya gerekli ölçekte mal ithalatı ve ihracatı açısından hayati öneme sahiptir. Bu bilinçle deniz ticaret filomuzu büyütmek ve limanlarımızın kapasitesini geliştirmek için attığımız adımlarla bugün, daha güçlü ve rekabetçi bir denizcilik sektörüne sahip olmanın hep beraber haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYADA İLK 10’DA YER ALMA HEDEFİMİZE BİR BASAMAK KALDI’

Türk bayrağının dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaya devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, “2002 yılında 17'nci sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2 bin 100'den fazla gemisiyle 52,7 milyon detveyt tona ulaşarak dünyada 11'inci sıraya yükselmiştir. Dünyada ilk 10’da yer alma hedefimize sadece bir basamak kaldı. Yine 152 olan liman tesisi sayımız, 217’ye ulaşmış, bunun 194’ü faal olarak deniz taşımacılığına hizmet etmektedir. Bu gelişime bağlı olarak, limanlarımızdaki yük trafiği de pozitif yönde etkilenmiştir. 2002 yılında limanlarımızda 190 milyon ton olan elleçleme miktarımız, 2023 yılında 521 milyon tona, konteyner hacmimiz ise 6,5 kat artarak 12,6 milyon TEU’ya ulaşmıştır” ifadelerine yer verdi.

‘YENİ BİR YURT DIŞI RO-RO HATTI DAHA AÇMAYI PLANLIYORUZ’

RO-RO taşımacılığına da değinen Bakan Uraloğlu, “RO-RO taşımacılığında da büyük başarılar elde ettik. 2023 yılında yurt dışı bağlantılı düzenli RO-RO hatlarımızda yaklaşık 705 bin araç taşıdık. Bu da son 21 yılda RO-RO taşımacılığında yüzde 220 oranında bir artış demek ve yeni RO-RO hatları kurmak için de teşvik veriyoruz. Bu yıl bitmeden Tekirdağ’dan İtalya’ya vereceğimiz teşvik ile yeni bir yurt dışı RO-RO hattı daha açmayı planlıyoruz” dedi.

Projeler hakkında da konuşan Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ege ve Akdeniz’de tekne imal ve çekek yerleri projelerinden biri olan Fethiye-Karaot Projesi için önemli bir ilerleme kaydettik. Proje alanı, 'Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak belirlenen sınırların dışına çıkarıldı. Bu nedenle yerel kullanıcılar başta olmak üzere o bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir şekilde gerekli düzenlemeyi yapacak Karagözler’in bu konudaki desteklerinden dolayı Çevre Bakanımız başta olmak üzere Bakanlığımız ilgililerine de buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Bu projeyi, özellikle Fethiye-Karagözler’deki mevcut durumun rehabilite edilmesi amacıyla yürüttük. Taşınması ön şartı ile bu projeyi bir an evvel hayata geçirmeye çalışacağız. Bu da hayırlı olsun. Muğla'da Dalaman ile Datça, Antalya'da Gazipaşa ile Demre, İstanbul'da Haliç ve Tekirdağ'da Tekirdağ Yat Limanı olmak üzere toplam kapasiteleri 2 bin 291 tekne olan yat limanının çalışmasına devam ediyoruz. İzmir'de Şifne, Çeşmealtı ve Şakran, Mersin'de Aydıncık, Çanakkale'de ise Lapseki yat limanları planlamalarımız devam ediyor. Buradan bir müjde de paylaşayım; 208 yat bağlama kapasiteli Gazipaşa Yat Limanımızın yapım çalışmalarını bitirdik ve çok yakında hizmete açmayı planlıyoruz. Ayrıca, 2025 yılında deniz ticaretimizin gelişmesi için en önemli unsurlardan biri olan acentelerimiz ile ilgili mevzuatımız ‘Gemi Acenteleri Yönetmeliği’ni güncelleyeceğimizi de duyurmak istiyorum.”

'DENİZ TURZİMİ AÇISINDAN FAYDASI OLACAK'

Bakan Uraloğlu, özel teknelere ilişkin de konuşarak, “Özel teknelerle ilgili olarak dönem dönem gelen önemli taleplerden biri de teknelerin Türk bayrağına geçişinin sağlanmasına yönelik talepler. Bildiğiniz üzere imalat sektörünün korunması adına bu tür talepleri kısıtlı tutuyoruz. Ancak ülkemizde üretimi yapılmayan ve deniz turizmi açısından faydası olacağını düşündüğümüz; örneğin 24 metre ve üzeri teknelerle, 12 metre üzeri yelkenli tip tekneler gibi belli bir boy üzerindeki teknelerin ithalat rejimi yedinci madde kapsamında ikinci el olarak ithal edilebilmesini sağlayacağız” dedi.

Dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı amaçladıklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Daha yapacağımız çok iş olduğunu biliyoruz. Çünkü, ülke savunmamız için donanmamızın rolü neyse, ülke ticareti için de denizcilik sektörümüzün rolü tam olarak budur. Deniz ticaret filosunu yenileyerek, 12 milyar tonu geçen dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı amaçlıyoruz. RO-RO ve kabotaj taşımacılığını geliştireceğiz. Türkiye’nin dış ticaretinde Türk sahipli filoyu kullanarak navlun açığını azaltmak için gemi işletmeciliğini destekleyen yeni modeller oluşturacağız. Gemi ve yat inşa sanayimizi yenilikçi teknolojilerle donatarak daha rekabetçi bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Denizcilik eğitimini iyileştirerek Türk ve dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını arttıracak, deniz turizminde ihtiyaç duyulan tekne bağlama kapasitesini de yükselteceğiz. Kurvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik edecek önlemler almayı da planlıyoruz” dedi.

'ÜLKEMİZE GÖRÜLMEMİŞ ESERLER KAZANDIRDIK'

AK Parti'nin Bursa'nın İznik İlçe Teşkilatı'nın Olağan Kongresi, bugün düğün salonunda partililerin katılımıyla gerçekleşti. Kongreye; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AK Parti Bursa milletvekilleri Ayhan Salman ile Ahmet Kılınç, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve partililer katıldı. Kongrede konuşan Uraloğlu, "6 gün önce AK Parti'mizin iktidara gelişinin 22'nci yıl dönümünü kutlamış olduk. 3 Kasım 2002 tarihinde gerçekleşen genel seçim; umudun, icraatın ve geleceğin adı olan AK Parti'nin millete hizmet yolculuğundaki dönüm noktasıdır. 3 Kasım 2002 kalkınmanın, gelişimin, daha büyük ve güçlü Türkiye'nin miladıdır. AK Parti olarak bu süreç içinde 22 yıl boyunca daha önce hiç verilmeyen hizmetlerle vatandaşımızı buluşturduk, ülkemize görülmemiş eserler kazandırdık. Kimsenin hakkının çiğnenmesine, özgürlüğünün sınırlanmasına, hayat biçimine müdahale edilmesine izin vermedik. Bundan sonra da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin geleceği için çalışmayı sürdürerek, milletimize hizmetkar olmaya ve medeniyetimizin bayraktarlığını yapmaya devam edeceğiz" dedi.

'İSRAİL ZALİMLİĞİN HESABINI ER YA DA GEÇ VERECEK'

İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği katliamı da hatırlatan Uraloğlu, "Zulme uğrayan milletlerin, Gazze'nin, Filistin'in, sesi olmayı sürdüreceğiz. Türkiye olarak bu haklı davanın uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde sonuçlandırılması ve İsrail’in hak ettiği cezayı alması için azami çaba gösteriyoruz. Hiç kuşkunuz olmasın ki; İsrail hukuk tanımazlığının, zalimliğinin hesabını er ya da geç tüm dünyanın gözü önünde verecektir. Başta Filistin olmak üzere tüm Orta Doğu'da kalıcı barışın tesisi için elimizden gelen her türlü katkıyı göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'ÜLKENİN YILDIZINI HEP BİRLİKTE PARLATACAĞIZ'

AK Parti hükümetinin hayata geçirdiği projelerden bahseden Bakan Uraloğlu, "Hamdolsun ülkemizde huzur ve istikrar, hepimizin eseri. Milletimizin yıllarca hasretini çektiği projeler ve hizmetler hepimizin eseri. Yolu olmayan yerlere yol ulaşmışsa, yine bu hepimizin eseri. Bölünmüş yollar yaptık, havalimanları yaptık, Ülkemizi YHT ile tanıştırdık. İlk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı kendimiz üreterek uzaya başarıyla fırlattık. Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Rize-Artvin Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, İzmir-İstanbul Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Filyos Limanı, Çamlıca Kulesi gibi mega projeleri hayal olmaktan çıkarıp, gerçeğe dönüştürdüysek, bunların hepsini sizlerin azmiyle, özverisiyle ve çabalarıyla gerçekleştirdik. İnşallah bundan sonra 'Türkiye Yüzyılı'nı bu güzel ülkenin yıldızını hep birlikte parlatacağız" dedi.

'BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞUNU 195 KİLOMETREDEN 602 KİLOMETREYE ÇIKARDIK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Bursa'ya yaptığı yatırımlardan da bahseden Uraloğlu, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak tarihi İpek Yolu'nun son durağı, Doğu ile Batı dünyasını buluşturan, medeniyetin ipek şehri Bursa'da 2002 yılından bu yana; Bursa'nın ulaşım ve iletişim altyapısına 230 milyar lira harcadık. Bölünmüş yol uzunluğunu 195 kilometreden 602 kilometreye, sıcak kaplama yol uzunluğunu 148 kilometreden 784 kilometreye çıkardık. İstanbul-Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Bursa Çevre Otoyolu, Bursa-İnegöl-Bozüyük-Ankara Yolu, Bursa-Karacabey Balıkesir Yolu gibi nice güzergahı bölünmüş yol olarak tamamladık. Bugün itibarıyla 20 milyar liralık proje bedeliyle 23 ayrı kara yolu projesine devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere eylül ayı içerisinde İznik’in ulaşım altyapısının gücüne güç katacak 7,3 km uzunluğundaki İznik Çevre Yolu'nun açılışını gerçekleştirmiştik. İznik Çevre Yolu sayesinde transit trafiği şehir dışına aldık. Böylece İznik şehir merkezinde hem şehir içi hem de transit trafiğe hizmet veren mevcut tek yol üzerindeki yoğunluğu rahatlattık. Daha önce şehir merkezi üzerinden 15 dakikada geçilebilen yol birkaç dakikada geçilebiliyor" diye konuştu.

'EN GEÇ 2026 YILINDA HIZLI TRENİ BURSA’YA GETİRECEĞİZ'

Bakan Uraloğlu, "Bursa'nın ulaşım ağını ulaşımın tüm modelleriyle birlikte geliştiriyoruz. Ankara-Bursa hızlı tren hattımızı Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı inşa ediyoruz. Hatta altyapı ve üstyapı çalışmalarına eş zamanlı olarak devam ediyoruz. En geç 2026 yılında Bursa'ya hızlı treni getireceğiz. Bursa'da devam etmekte olan önemli ulaşım projelerimizden biri de Emek-YHT Gar-Bursa Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı kısa adıyla Şehir Hastanesi metrosunda da saatte 80 kilometre işletme hızı ile günlük 410 bin yolcuya hizmet verecek. İnşallah bu projemizi de 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Bursa'nın hava yolu ulaşımına dair yeni hatlar var. 3 tane yeni hattı önümüzdeki günlerde işletmeye alacağız. Sefer sayılarını arttırmış olacağız" dedi. Uraloğlu, kongrenin ardından dün kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İznikli gazeteci Şenol Poyraz'ın evine taziye ziyaretinde bulundu.

Diğer Haberler

  1. Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı Mahmut Arıkan oldu
  2. MHP'li Özdemir: Kürt kardeşlerimizle omuz omuza yeni yüzyıla girelim
  3. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  4. Özgür Özel, öğretmenlerle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti
  5. Ömer Çelik: Türkiye’nin gündeminde erken seçim söz konusu değil
  6. Bakan Bayraktar: Şırnak’ta yıl sonuna kadar 70 bin varillere ulaşmayı ümit ediyoruz
  7. Özgür Özel: Eninde sonunda bir anayasa yapacağız
  8. Bakan Işıkhan: Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haklarını koruyoruz
  9. TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin ihtiyacı olan bilgileri gençlerimize öğreteceğiz
  10. Bakan Yerlikaya: Eli kanlı teröristleri inlerinde boğmaya devam edeceğiz

© Copyright 2024

DHA