Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Memişoğlu'dan 'Yeni bir şey üreteceğim' diyen hekimlere destek

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin dijital sağlık alanında dünya çapında marka ülke haline geldiğini, yeni dönemde hekimlere bilim üretmeleri noktasında destek vereceklerini açıkladı. Memişoğlu, "'Yeni bir şey söyleyeceğim, yeni bir şey üreteceğim' diyen arkadaşlarımızın arkasında duracağız" dedi.

ABONE OL
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya'da düzenlenen HIMSS Eurasia 2024 Sağlık Bilişim ve Teknolojileri Eğitimi Konferansı ve Fuarı'na katıldı. Pakistan, Fildişi, Karadağ gibi ülkelerden sağlık bakanı ve bakan yardımcıları, birçok ülkeden sağlık alanındaki teknoloji ve yapay zeka uzmanlarıyla Antalya Valisi Hulusi Şahin ve sağlık teknolojileri temsilcilerinin yer aldığı fuarda, sağlıkta yüksek teknolojiler birçok başlıkta ele alınıyor.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Sağlık Bakanı Memişoğlu, bilim ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmelerin hayatın her alanını derinden etkilediğine işaret ederek, günümüzde Endüstri 4,0 ile birlikte tüm dünyanın veri madenciliği, makineler arası iletişim, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi kavramları çokça konuştuğunu kaydetti. Sağlık sektörünün, dijital dönüşümün en güçlü şekilde yaşandığı alanların başında geldiğini belirten Memişoğlu, "Sağlık sektöründeki dijital dönüşüm, elbette teknolojide yaşanan gelişmelere paralel gerçekleşiyor. Ancak bu dönüşümü tetikleyen başkaca gelişmeler de oldu. Dünya nüfusundaki artış, demografik değişiklikler ve ortaya çıkan küresel sağlık krizleri gibi sebepler, sağlık sistemlerinde hızlı bir değişim ve dönüşümü zorunlu kıldı" diye konuştu.

YAPAY ZEKA İLE YENİDEN YAPILANDIRMA

Devletlerin hızlı karar alma kabiliyetleri, sağlık yönetişim süreçlerinin etkin hale getirilmesi, vatandaşların sağlığa erişiminin kolaylaşması ve sağlığın takibi gibi birçok meselenin kritik önem kazandığını anlatan Memişoğlu, "Türkiye olarak sürekli gelişen bir sağlık sistemine sahibiz. Günümüzde hızla gelişen yapay zeka uygulamaları ile sağlık sektörünü yeniden yapılandırıyoruz. Yeni teknolojilerle sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetimi başta olmak üzere, sağlığın korunması, tedavi süreçleri ve hastalarla iletişim gibi tüm süreçleri elden geçiriyoruz. Sağlık hizmetlerinin sunumunda randevu, takip, raporlama gibi işlemler, internet alt yapısı ve mobil bağlantı çözümleri ile büyük oranda sanallaşmış durumda. Klinik alanda yapay zeka uygulamaları ile teşhis, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve sağlığın korunması gibi süreçlerde yeni yöntemleri hayata geçiriyoruz. Dijitalleşmede başarılı EMRAM validasyon deneyimine sahip sağlık kuruluşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum aynı zamanda, dijitalleşen sağlık eko sisteminin kökleşmesine ve derinleşmesine yol açıyor" dedi.

E-DEVLET ÖLÇÜTÜ RAPORUNDA NÜFUSA GÖRE TÜRKİYE BİRİNCİ

Avrupa Komisyonu'nun 2024 yılında yayımladığı e-Devlet Ölçütü raporunda puanlama yapılırken kullanıcı odaklılık, şeffaflık, temel etkinleştiriciler ve sınır ötesi hizmetler şeklinde 4 temel kriter olduğunu kaydeden Memişoğlu, "Raporda, Avrupa Birliği hükümetlerinin genel performans puan ortalaması 76 olarak tespit ediliyor. Yine aynı raporda Türkiye 83 puanla AB ortalamasının üzerinde değerlendiriliyor. Aynı raporda Türkiye, 11 puanlık artış ile son dört yılda en çok gelişme gösteren ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Burada en önemli göstergelerden biri de sağlık alanında yapılan değerlendirme. Türkiye 'sağlık' kategorisinde 90 puanla 4’üncü sırada yer alıyor. İlk 3 sırada Lüksemburg, Malta ve Estonya'nın yer aldığı dikkate alındığında, nüfus büyüklüğüne göre ülkemiz 1’inci sırada bulunuyor" diye konuştu.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖNCÜSÜ

Türkiye'nin dijital dönüşüm alanında son 22 yılda önemli mesafe katettiğini dile getiren Bakan Memişoğlu, şöyle dedi: "Sağlık hizmeti sunumunda devreye aldığımız teknoloji, altyapı, yazılım ve uygulamalar, Türkiye'de dijital dönüşümün öncüsü oldu. Dijital sağlık alanında dünya çapında marka ülke haline geldik. Sağlığın bugününü değiştiren ve geleceğini etkileyen bir dizi dijital sağlık uygulamasına imza atmış bulunuyoruz. Bakanlığımızın yeni dönem yol haritasında öne çıkan bazı başlıklarımızı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde bireyin, kendi sağlığı üzerindeki sahiplenmesini ve kontrolünü artırdığı koruyucu sağlık hizmetini geliştirmeyi hedefliyoruz. Elbette doğru yerde, doğru zamanda, etkin tedavinin mümkün olacağı, verimli ve sürdürülebilir sağlık sistemini güçlendireceğiz. Bu süreçte aile hekimliğimizi güçlendiriyoruz. İkinci ve üçüncü basamakla entegrasyonlarını arttırarak, vatandaşımızın doğru yerde, doğru zamanda, etkin tedaviyi alarak şifa bulmasına önem veriyoruz. Şeffaf, bilişim tabanlı, bilimsel verilere ve risk yönetimine dayalı, yapay zekanın kullanılacağı, çoklu denetim mekanizmasını geliştireceğiz. Çok sayıda branşta, Denetim ve Değerlendirme Bilim Kurulları oluşturuyoruz."

BİLİM ÜRETECEK HEKİMLERE TÜSEB DESTEĞİ

Bakan Memişoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak yeni dönemde hekimlerin bilim üretmeleri noktasında en güçlü şekilde teşvik edici bir rol oynayacaklarını da açıkladı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) üzerinden oluşturacakları ekosistemle bilhassa Faz 1 çalışmaları yürüten bilim insanlarına destek vereceklerini belirten Memişoğlu, şunları söyledi:

"'Yeni bir şey söyleyeceğim, yeni bir şey üreteceğim' diyen arkadaşlarımızın arkasında duracağız. Çünkü ülkemizin ekonomik büyümesine ve kalkınmasına katkı sunacak, marka ve katma değer oluşturacak, üreten sağlık modelini hayata geçirmek istiyoruz. Bu çerçevede Milli Sağlık hamlemizin lokomotifi olacak yeni TÜSEB vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. TÜSEB öncülüğünde başlatmakta olduğumuz ve tüm paydaşları kapsayan Üreten Sağlık Modeli, sağlık sektörünü Türkiye'nin lokomotif sektörü haline getirmeyi ve sağlık alanında önemli bir dönüşüm sürecini tetiklemeyi hedefliyor."

YILDA 1,8 TRİLYON DOLAR BOŞA HARCANIYOR

Kongre Başkanı Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci de dijitalleşmenin hem hasta hem sağlık profesyoneline sağladığı bu avantajların, sağlık sisteminin çıktılarındaki verimliliği ciddi düzeyde artırdığını söyledi. Birinci, "Bunun önemini vurgulamak için şu veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Her yıl dünyanın sağlığı için harcanan 1,8 trilyon doların verimsizlik sebebiyle boşa harcandığı değerlendirilmektedir. Dijitalleşme sayesinde, harcamaların hangi kalemlere yapıldığı tespit edilebilmekte ve buna yönelik eylem planları oluşturmak için veri analizi yapılabilmektedir. Dünya Bankası'na göre, insan merkezli ve kanıta dayalı dijital yatırımlar, hükümetlerin sağlık maliyetlerinde yüzde 15'e kadar tasarruf sağlamasına yardımcı olmaktadır" dedi.

BAKAN MEMİŞOĞLU, ISPARTA'DA

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya'nın ardından geldiği Isparta'da Valilik ziyaretinde bulundu. Bakan Memişoğlu'nu Vali Abdullah Erin, AK Parti milletvekilleri Osman Zabun ve Mehmet Uğur Gökgöz ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri karşıladı. 'Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Memişoğlu, ardından 'İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Gazetecilere açıklama yapan Bakan Memişoğlu, Isparta’nın Türkiye’de iyi sağlık hizmeti sunan illerden biri olduğuna değindi.

'AİLE HEKİMLERİNİ SEVİYORUZ'

Sağlıkta 22 senede büyük atılım yaptıklarına dikkati çeken Bakan Memişoğlu, koronavirüs ile deprem sürecinde Türkiye'nin dünyaya rol model olduğunu belirtti. Temel sağlık ve koruyucu sağlık hizmetlerini çok önemsediklerini belirten Bakan Memişoğlu, "Aile hekimlerini seviyoruz ve onların haklarını, çalışma ortamlarını düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz. Onlarla ilgili mevzuatsal değişiklikleri yaptık, daha da yapacağız. Aile hekimlerini, toplumumuzun ve halkımızın ilk uğrak yeri, sağlık hizmetini ilk alacağı alan olarak görüyoruz. Onun için de burayı daha kullanmaya ve aile hekimleriyle toplumumuzun daha iyi beraber çalışmasını, danışmanlık hizmeti de dahil hastalanmadan ilk aile hekimliğine gidip sağlık hizmetini almasını bekliyoruz. Aile hekimlerini ikinci ve üçüncü basamaklara entegre ederek hastanelerden kendi nüfuslarına ait randevu almasını, onları takip etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

'ÜRETİMDE DE ROL MODEL OLACAĞIZ'

Bakan Memişoğlu, konuşmasında şunları söyledi:

"Çok istisnai, insanlıktan nasibini almamışları, malum, yakalayıp gerekli cezaları da verme aşamasındayız. Sağlık hizmeti yanında üretimde de inşallah rol model olacağız. Türkiye'de özellikle hekim arkadaşlarımın, bilim insanlarımızın, 'Yeni bir şey söyleyeceğim, yeni bir şey üreteceğim, yeni bir ilaç bulacağım, yeni bir molekül bulacağım, yeni bir tedavi yöntemi yaptım' diyen herkesin arkasında, desteğinde olacağız. Bunu Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığımız vasıtasıyla yapacağız."

'İYİLİKLE KÖTÜLÜĞÜ YENECEĞİZ'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Isparta Valiliği ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Memişoğlu’nu AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er ve çok sayıda partili karşıladı. Sağlık çalışanlarının bu ülkenin çok değerli insanları olduğunu aktaran Bakan Memişoğlu, "Dünya şunu gördü ki Türkiye hem kovidde hem depremde sağlık hizmetleri anlamında da sağlık insan gücü anlamında da altyapı anlamında da çok iyi yerlerdedir. Özellikle teşkilattaki ve toplumdaki bütün insanların sağlıkçılara sahip çıkmasını istiyorum. Bizler elimizden geldiğince insanlara hizmet etmeye çalışıyoruz. İçimizdeki birkaç çürük elma veya insanlıktan nasibini almamışları temizleme gücüne sahibiz. Dünyada sağlık parametrelerine baktığımız zaman dünyanın en iyi ülkelerinden bir tanesiyiz. Anne ve bebek ölümlerine baktığımız zaman ve insanların yaşam süresine baktığımız zaman sağlık hizmetleri sayesinde bugün Türkiye üst lige çıkma aşamasındadır. Dezenformasyonlara ve yanlış söylemlere aldırış etmeden yolumuza devam ediyoruz" dedi. (DHA)

 

Diğer Haberler

  1. Bakan Işıkhan: Şimdiden bir oran vermek, Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzun iradesine gölge düşürmemeli
  2. Bakan Şimşek: Finansal okuryazarlık bizim için olmazsa olmaz
  3. Emine Erdoğan, Japonya Veliaht Prensesi Akishino ile bir araya geldi
  4. Bakan Kurum: İklim kanunu 2025'in ilk çeyreğinde çıkarmayı hedefliyoruz
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Veliaht Prensi Fumihito'yu kabul etti
  6. AK Parti’li Yılmaz: Ağustos böceği gibi şarkı söylüyorlar, eğleniyorlar
  7. Destici: Her zaman işçinin, emekçinin ve alın terinin yanında olduk
  8. Fatih Erbakan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti
  9. Ömer Çelik: Tel Rıfat ve Münbiç'te terör varlığı istemiyoruz
  10. Gençİz Zirvesi'ne katılan Bakan Göktaş ve Bakan Bak, gençlerle tecrübelerini paylaştı

© Copyright 2024

DHA