Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kurum, 'Yarısı Bizden Kampanyası'na ilişkin merak edilen soruların yanıtlarını paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında başlatılan 'Yarısı Bizden Kampanyası'nın detaylarına ilişkin merak edilen 15 sorunun yanıtını paylaştı.

ABONE OL
Taha AYHAN/ANKARA, (DHA)

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da kentsel dönüşümü hızlandırmak ve güvenli yerleşimler sağlamak için başlatılan 'Yarısı Bizden Kampanyası'nda, 26 Nisan-2 Haziran 2023 tarihlerini kapsayan ilk başvuru döneminde e-Devlet üzerinden 106 bin 225 bina ve 1 milyon 225 bin 63 bağımsız bölüme ilişkin başvuru toplandı. Geçen hafta başlatılan yeni başvuru süreciyle birlikte artık süre kısıtlaması olmadan talepler toplanacak. Risk analizleri tamamlanan 39 ilçenin tamamında, dönüşüme uygun tüm riskli yapıların hak sahipleri yardımdan faydalanabilecek. Kampanyada vatandaşların talepleri doğrultusunda düzenlemeler de yapıldı.

BAKAN KURUM: VATANDAŞIMIZI SAĞLIKSIZ KONUTLARDAN ÇIKARANA KADAR DURMAK YOK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok. İstanbul'da Yarısı Bizden'de yeni dönemi başlattık. İşte merak ettiğiniz soruların yanıtları" dedi.

Bakan Kurum'un yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki riskli yapı sahiplerinin tümünün kampanyaya başvurabileceği belirtilerek, e-Devlet başvurusuna gerek olmadığı ifade edildi. Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği aldırılarak, yapının risk durumu tespit edilebileceği kaydedilerek, "Riskli yapı, hak sahiplerinin ortak kararla belirleyecekleri bir yükleniciyle imzalayacakları sözleşme ile projelendirme ve yapı ruhsatı işlemleri tamamlanır. Ardından kuracakları kat irtifakı (hisse sahiplerinin paylarının tespiti) işlemlerinden sonra Yarısı Bizden desteği için ilçe belediyelerine başvuru yapılır" denildi.

'700 BİN LİRA HİBE, 700 BİN LİRA KREDİ VERİLECEK'

Her konut ve iş yeri için ne kadar hibe ve kredi ödeneceği, ödemenin ne zaman ve nasıl yapılacağı, kredi geri ödemelerinin ne zaman ve hangi şartlarda gerçekleştirileceğiyle ilgili de şöyle denildi:

"Hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi, diğer her bir konutu için 1 milyon 400 bin TL kredi verilecek. Hak sahibinin bir dükkanı için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi, diğer her bir dükkanı için ise 700 bin TL kredi desteği sağlanacak. İlk ödeme iş başlayınca yüzde 30 oranında yapılacak. Ardından inşaatın devam etme süreci incelenerek taşıyıcı sistemin bitiminde yüzde 30, yapı sıvaya kadar hazır duruma getirildiğinde yüzde 30 oranında ödeme yapılacak. Son aşamada ise yapı kullanım izin belgesi alındığında yüzde 10 oranında ödeme yapılacak. Kredi geri ödemeleri yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlar. 10 yıla kadar vade uygulanır. Ödemenin başladığı yıl faiz uygulanmaz. Sonraki yıllar Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının yarısı kadar güncelleme yapılır. Tahliye desteği ise tek seferde 100 bin TL olarak ödenir. Tahliye yani taşınma desteği daire/iş yerinde oturan kiracıysa kiracıya, değilse ev sahibine ödenir."

Diğer Haberler

  1. Bakan Güler, 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığını ziyaret etti
  2. Yılmaz’dan CHP’li Yücel’e tepki: Hakikat çirkin sözlerle örtülemez
  3. AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP Sözcüsü Yücel'e tepki: Yassıada ve Baas zihniyetinin tercümanlığını yapıyor
  4. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  5. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu
  6. TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek
  7. Bakan Uraloğlu: ARFF ekipleri 2024'te 481 acil duruma müdahale etti
  8. Türkiye'den Pakistan'a taziye mesajı
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan helikopter kazasında vefat edenlere taziye mesajı
  10. Bakan Uraloğlu: 2024'te 4 bin 579 gemi denetlendi

© Copyright 2024

DHA