Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kacır: Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da birinci

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Oluşturduğumuz yenilenebilir enerji üretim altyapısı ile Türkiye, bugün güneş paneli üretiminde Avrupa'da birinci; kule, kanat ve jeneratör gibi rüzgar santralinin kritik komponentlerinde sahip olduğu yetkinliklerle rüzgar santrali üretiminde beşinci ülke konumuna erişti" dedi.

ABONE OL
Eda KOÇ/ANKARA, (DHA)

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı'nın (GCIP) 2'nci fazının ilk yıl faaliyetlerini tamamladı. Temiz teknoloji alanındaki çözümlerin girişimlere dönüştürülmesi ve mevcut girişimlerin sayısının artırılmasının yanı sıra temiz teknoloji girişimcilerinin ulusal ve küresel pazara hazırlanması hedefiyle 'GCIP Türkiye 2023 Hızlandırıcı Programı' kapsamında başarılı olan takımlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Ankara'da düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende konuşan Bakan Kacır, dünyanın, savaşlar, küresel salgınlar ve iklim değişikliği gibi çok boyutlu krizlerin yaşandığı zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, "Tüketim hırsı, konfor arayışı, sınırlı kaynakların kontrolsüzce harcanması ve kaynakları kuralsızca sömürme ihtirasına bağlı olarak önemli bir dar boğazdan geçiyoruz. İnsanlığın ekonomik ve sosyal refahını tehdit eden bu riskler karşısında erken tedbir alarak sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomi modelinin inşası gelecek nesillerimize yaşanabilir bir dünya bırakmamız ve tabiattaki bozulmanın önüne geçmemiz için aciliyet arz ediyor. Bu nedenle, Türkiye olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük eden bir yaklaşım sergiliyoruz" dedi.

'10 BİN 535 YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇTIK'

2053 net sıfır emisyon hedefi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi'nin bu yaklaşımın somut örnekleri olduğunu söyleyen Kacır, "Ülkemiz ekonomisinin beş yıllık rotasını tayin eden 12'nci Kalkınma Planı'nda da yeşil ve dijital dönüşümle tam uyumlu, sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme modeli uygulamayı taahhüt ettik. Şimdi sınırda karbon düzenlemesiyle uyumlu bir emisyon ticaret sistemini ülkemizde hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal politika ve programlarımızı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlaştırma sürecini de başlattık. Yeşil dönüşüm altyapımızı güçlendirerek ve ihtiyaç duyacağımız teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirerek, 'Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme yolculuğuna hız kesmeden devam edeceğiz. Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre yatırımlarına sağladığımız kapsamlı teşviklerle 2017'den bu yana toplam yatırım büyüklüğü 637 milyar lirayı aşan 10 bin 535 yatırımın önünü açtık. Oluşturduğumuz yenilenebilir enerji üretim altyapısı ile Türkiye, bugün güneş paneli üretiminde Avrupa'da birinci; kule, kanat ve jeneratör gibi rüzgar santralinin kritik komponentlerinde sahip olduğu yetkinliklerle rüzgar santrali üretiminde beşinci ülke konumuna erişti" diye konuştu.

'ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARIYLA İŞ BİRLİĞİNI ARTIRDIK'

Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik kurulu gücü içerisindeki payının yüzde 55'e ulaştığını belirten Kacır, "Özellikle son dönemde yeşil yatırımları desteklemek için uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliğini artırdık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın katkılarıyla hazırlanan 'Çelik, Alüminyum, Çimento ve Gübre Sektörleri için Karbonsuzlaşma Yol Haritaları' aracılığıyla, bu stratejik sektörlerde alternatif teknolojilerin uygulanabilirliğini, beklenen emisyon düşüşlerini, gereken yatırımların boyutlarını ve uygulanacak politikaları inceledik. Sektörel yol haritaları geliştirerek, geleceğe yönelik bir perspektif sunduk. Organize sanayi bölgelerimizin (OSB), Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla, Dünya Bankası destekli Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi'ni devreye aldık. 300 milyon dolarlık bir finansman imkanı sağlayan bu program ile OSB'lerimizin üretim verimliliğini, çevreye duyarlılığını ve uluslararası pazarda rekabet edebilirliğini üst seviyelere taşıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından dereceye giren takımlara ödüllerini veren Kacır, dereceye giren takımların haziran ayı başında Viyana'da yapılacak Global Cleantech Innovation Days etkinliğinde Türkiye'yi temsil edeceğini söyleyerek, "Dereceye girsin girmesin tüm takımlarımızı insanlık yararına çözüm ve teknolojiler üretme çabalarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Kurum, Avustralyalı mevkidaşı Bowen ile görüştü
  2. Bakan Göktaş: 2028 sonuna kadar kadın istihdam oranını yüzde 36,2'ye yüseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz
  3. AK Parti'li Çelik: TSK, talimat verildiği andan itibaren harekete geçecek şekilde hazır ve tetikte
  4. Saadet Partili Kaya, meclis genel kurulunda açıklamalarda bulundu
  5. AK Parti'de MYK toplandı
  6. Bakan Tunç: Soruşturmaları 'yargı tacizi' şeklinde değerlendirmek şuursuz bir harekettir
  7. Bakan Yumaklı: Halk sağlığıyla oynayanların gözünün yaşına bakmayacağız
  8. Bakan Memişoğlu: 'Üreten Sağlık Modeli' dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedir
  9. TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini her platformda savunmaya devam edeceğiz
  10. BBP lideri Destici, KKTC’nin 41’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı

© Copyright 2024

DHA