Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kacır: Bilim ve teknolojide güçlenen Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemiz için insan kaynağımıza gereken yatırımı yapıyor, bilim ve teknolojide güçlenen, kendinden emin, ayakları yere sağlam basan bir Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyoruz. 'Türkiye Yüzyılı'nda; 7'den 77'ye adeta toplumsal bir seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz" dedi

ABONE OL
Selim KAYA-Bayram AYHAN/BATMAN, (DHA)-

Bakan Kacır, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Batman'a geldi. Batman Valiliği'ne kendi kullandığı TOGG ile gelen Kacır, Valilik Şeref Defteri'ni imzalayarak kentteki çalışmalar hakkında Vali Ekrem Canalp'ten bilgi aldı. Kacır'ı AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, AK Parti Batman Belediye Başkan adayı Adil Sebati Ceylan, AK Parti İl Başkanı Akif Gür ile vali yardımcıları karşıladı. Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Necat Nasıroğlu Külliyesi'nde bulunan gençlik merkezi ve kütüphanenin açılışını gerçekleştirerek, külliye içindeki Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Batman'ı TÜBİTAK Yayınlarıyla Buluşturuyoruz' projesinin tanıtım törenine katıldı.

'TÜM İLÇELERİMİZDE TÜBİTAK KİTAPLIKLARI KURUYORUZ'

Törende konuşan Kacır, bilgiye erişimi kolaylaştırdıklarını belirterek, "TÜBİTAK, Batman Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz iş birliğinde; bilimi toplumla buluşturan projemizle, Batman'da anaokulundan liseye kadar 492 okulumuza 160 binin üzerinde popüler bilim kitabı ve binlerce dergi armağan etmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemize İstanbul ile başlamış, geçtiğimiz hafta da Eskişehir'de devam etmiştik. Bugün de ülkemizin güzide şehirlerinden Batman'dayız. Batman merkezdeki tüm okullarımıza 75 bin kitap armağan etmiştik ama bugün sadece Batman merkezde değil; Hasankeyf'ten Gercüş'e, Beşiri ve Kozluk'tan Sason'a kadar tüm ilçelerimizde TÜBİTAK kitaplıkları kuruyor, çocuklarımız ve gençlerimizin bilime ilgisini artırıyoruz. Bilgiye erişimi kolaylaştırıp, onların ufkunu genişletmeyi amaçladığımız projemizin TEKNOFEST kuşağı gençlerimiz, tüm Batmanlı öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen TEKNOFEST'leri 4,5 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirten Kacır, "Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 'tam bağımsızlık' anlayışıyla kutlu yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Ülkemiz için insan kaynağımıza gereken yatırımı yapıyor, bilim ve teknolojide güçlenen, kendinden emin, ayakları yere sağlam basan bir Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyoruz. 'Türkiye Yüzyılı'nda; 7’den 77'ye adeta toplumsal bir seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, aziz milletimize İstanbul, Ankara ve İzmir'de 3 TEKNOFEST armağan ederek, 4,5 milyonun üzerinde ziyaretçinin katılımıyla Milli Teknoloji Hamlesi'nin coşkusunu yaşadık. Gençlerimizin geleceğe dair ufkunu şekillendirdiğimiz TEKNOFEST'lerde; biyoteknolojiden roket mühendisliğine, yapay zekadan iklim teknolojilerine kadar 44 teknoloji yarışmasında 1 milyon gencimizin rekabetine şahit olduk. TEKNOFEST kuşağımızın; akamete uğramış bilim ve teknoloji yolculuğumuzu yeniden dirilten, geleceğin Türkiye'sine giden yolun köşe taşlarını döşeyen, yarınlarımız adına ümidimizi yeşerten nesil olacağından hiç şüphem yok. 81 ilimizin tamamında kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde 16 bin ortaokul ve lise öğrencimize; robotik kodlamadan, tasarımdan programlamaya, nesnelerin internetinden havacılık ve uzay teknolojilerine birçok yenilikçi teknoloji alanında 3 yıl ücretsiz eğitim imkanı sunuyoruz" diye konuştu.

'10 BİLİM MERKEZİMİZDE 11 MİLYON ZİYARETÇİMİZİ AĞIRLADIK'

Kacır, hizmet veren 10 büyük ölçekli bilim merkezini 11 milyon kişinin ziyaret ettiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Öte yandan bilim merkezlerimiz vasıtasıyla genç nesillerimizi bilimle buluşturuyor, onları denemeye ve keşfetmeye teşvik ediyoruz. Hizmet vermekte olan 10 büyük ölçekli bilim merkezimizde bugüne kadar 11 milyon ziyaretçi ağırladık. Ayrıca ziyarete açık ilçe ölçeğindeki 15 bilim merkezimizde 850 bin gencimizi bilimin atölyeleriyle buluşturduk. İnşallah yakın zamanda da Necat Nasıroğlu Vakfı'nın önderliğinde, Batman da bir bilim merkezine kavuşacak, orayı da TÜBİTAK eliyle güçlendirecek, inşallah Batman'ın bilim insanlarının, mühendislerinin, araştırmacılarının yetişeceği bilim merkezine Batman'ı kavuşturacağız. Bilimin temelinde, merak ve keşfetme arzusu yatıyor. İnsanoğlu merak ettikçe okur, okudukça merakı artar. Bu anlayışla TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları'yla 30 yılı aşkın bir süredir her yaştan okura sesleniyor, bilime yönelik ilgiyi ve merakı artırıyoruz. Bugüne kadar yayımladığımız bin 167 eserde, 28 milyonu aşan baskı adedine ulaştık. Geride bıraktığımız yılda; 37'si yeni olmak üzere toplam 204 kitapta, 2 milyon 700 bini aşan basım adedine eriştik. Bu yılın ilk 2 ayında popüler bilim dergilerine abone sayımızı yüzde 162 artırarak 568 bine çıkardık."

‘TÜRKİYE, SALGINLA MÜCADELE ETTİ’

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Batman'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Organize Sanayi Bölgesi’nde medikal malzeme üretimi yapacak olan bir fabrikanın açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, yatırımın hayırlı olmasını dileyerek, “Teknolojik gelişim ve dijital dönüşüm tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de yeni bir devrimin kapılarını aralıyor. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, büyük veri analitiği, robotik gibi bilgi teknolojilerinin sağlık sektöründe kullanımının yaygınlaşması teşhis ve tedavi hizmetlerinin sunum şekli ve kalitesinde önemli dönüşümlere sebep oluyor. Ancak Covid-19 salgını, teknolojik dönüşümün etkisiyle hızla gelişen sağlık sektörünün pek çok açıdan sorgulanmasına sebep oldu. Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan ülkeler, salgın karşısında güçlerinin ne kadar kırılgan olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Türkiye ise hem içerde salgınla mücadele ederek sağlık sistemini etkin bir şekilde yönetmeyi başardı. Hem de 160 ülke ve 14 uluslararası kuruluşun salgınla mücadelesine tıbbi ekipman ve ayni yardımlarla destek verdi. Buradaki en önemli etkenler kuşkusuz ki Türkiye’nin geleceği öngören bir sağlık hizmetleri altyapısı ve planlaması ile donanımlı ve fedakar sağlık insan gücüne sahip olmasıdır” dedi.

‘PANDEMİ DÖNEMİNDE EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ, SOLUNUM CİHAZIYDI’

Bakan Kacır, pandemi döneminde hastanelerin en kritik ihtiyaçlarının başında yoğun bakım solunum cihazlarının geldiğini belirterek, “O dönemde Baykar, Arçelik ve ASELSAN’ın destek ve çabaları ile BİOSYS’in geliştirdiği yerli solunum cihazını 14 gün içerisinde seri üretime geçirmeyi başardık. 3 ay içerisinde 5 bin adet cihazımızı hastanelerimizle buluşturduk. Yüz binlerce vatandaşımıza nefes olduk. Somali gibi yoğun bakım solunum cihazının hiç olmadığı ülkelere bu cihazları göndererek, dost ve mazlum ülkelere yardım elimizi uzattık. İşte Milli Teknoloji Hamlesi’nin ruhu tam olarak budur. Stratejik alanlarda kritik teknolojileri devlet millet el-ele yerlileştirmektir. Bu salgın bizlere elbette sağlık yatırımlarının önemini ve sağlıkta millileşme, öz yeterliliğin ve yerlileşme hamlesinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Bu gerçekten hareketle Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde hazırladığımız ’Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ ile stratejik alan olarak belirlediğimiz ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerinde yerli ve milli üretimi odağımıza aldık” diye konuştu.

‘BİOSYS 100 MİLYON DOLARIN ÜLKEDE KALMASINI SAĞLADI’

Ankara’da bakanlık desteğiyle kurulan BİOSYS sayesinde 100 milyon doların ülkede kalmasının sağlandığını belirten Bakan Kacır, şöyle dedi:

“Sağlık sektöründe Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelişimi de hassas olduğumuz bir diğer konu. Bugüne kadar teknoparklarımızdaki 2 binden fazla teknoloji girişiminin sağlık teknolojileri alanındaki 15 binden fazla projesine destek verdik. İlaç, tıbbi cihaz ve medikal sektörü başta olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösteren öncü firmalarımız bünyesinde yer alan 68 Ar-Ge merkezinde 2 bine yakın araştırma projesi yürütüyoruz. 2012 yılında Ankara’da Bakanlığımız tekno-girişim sermayesi destekleriyle kurulan, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle gelişim sağlayan BİOSYS, sağladığımız destekler ve inşa ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon altyapısının imkanlarını en üst düzeyde değerlendirdi. Önemli başarılara imza attı. ASELSAN ve USHAŞ işbirliği ile son 4 yılda 75 milyon dolar ihracatın gerçekleşmesini sağlayan firmamız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sağlık teknolojilerini geliştirerek 100 milyon doların da bu topraklarda kalmasını sağladı. Bakanlığımızın sağladığı can suyu ile hayat bulan ve ülkemizin sağlık teknolojilerinde vizyonu ile hızla büyüyen teknoloji girişimlerine en iyi örnek.”

‘BU SENE 530 MİLYAR LİRA DESTEK VERECEĞİZ’

Bakan Kacır’ın ardından konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yatırım teşviklerine bu yıl 530 milyar lira destek vereceklerini ifade ederek, “Bu organize sanayi bölgesinde birçok fabrikanın açılışında bulundum. Ama bu en anlamlısı. İlk defa Batman’da yüksek teknoloji ürün üretecek bir fabrika açılışı yapıyoruz. BİOSYS gerçekten büyük bir başarı hikayesi. Üretim üssünün Batman’da olması büyük bir gurur kaynağı. Onun için tebrik ediyorum, hayırlı olsun. Bu organize sanayisinde 220 fabrika ya inşaat halinde ya da faal halde. Nereden nereye. 20 yılda Batman sanayileşti, üretiyor, Batman Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru işlevi görüyor. Bu çok önemli. Batman çok rahat bir şekilde bu bölgede önemli bir üretim üssü olmaya aday. Bu kültür var. Bugün yüksek teknoloji ürün üretecek bir tesisin açılması bu nedenle çok değerli. Biz hükümet olarak AR-GE’ye, değişime, dijital dönüşüme, yeşil dönüşüme çok önem veriyoruz. Savunma sanayisinde yakaladığımız büyük başarıyı bütün diğer alanlarda Türkiye yakalayabilir. Sağlık teknolojileri konusunda, yarın bir gün tarım, iklim teknolojileri konusunda çok rahat bir şekilde Türkiye bunları başarabilir. Sanayicilerimize sesleniyorum; biz size bütçeden destek vereceğiz. Bu sene yatırım teşviklerinde 530 milyar lira destek vereceğiz. Muazzam bir destek. Amacımız Türkiye’nin katma değer zincirlerini artırmak. Sanayisini, ihracatını daha sofistike kompleks ürünlere daha yüksek teknolojik ürünlere evrimini sağlamak” dedi.

‘TÜRKİYE, ARTIK NEREDEYSE YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER GRUBUNA GİRMEK ÜZERE’

Türkiye’yi dünyanın sayılı ekonomileri arasına sokmayı hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, “İlk defa geçen sene Türkiye’nin gayri milli hasılası 1 trilyon 100 milyar doları aştı. Satın alma gücü kalitesi ile Türkiye 3.1 trilyonluk bir ekonomi ile dünyanın en büyük 11’inci ekonomisi. Cari olağan kurulda da dünyanın 17’nci büyük ekonomisi noktasında. Biz sanayide dönüşümü başararak inanıyorum ki Türkiye'yi, cari kurlarla da ilk 10'a doğru ki en büyük hedefimiz o, ilk 10’un arasına sokmaktır. İşte bunun için Gökhanlara, Cemallere, Muratlara ihtiyacımız var. İnşallah Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz, sanayide dönüşümü başaracağız. Çünkü hala katma değer zincirinde arzuladığımız yerde değiliz. Kişi başına düşen milli gelirimize göre. Yani kendi sınıfımızdaki ülkelere göre sanayi katma değerimiz yüksek ama bu yeterli değil. Gelişmiş ülkeler arasına girmemiz lazım. Dünya Bankası’nın yüksek gelirli ülkeler grubuna girmemiz için bu sene milli gelire kişi başı sadece 736 dolar eklememiz yetecek. Türkiye artık neredeyse yüksek gelirli ülkeler grubuna girmek üzere” diye konuştu.

'MİLLETE HİZMET AŞKIYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Batman'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen 'Batman Ekonomik Kalkınma, Kültür ve Turizm Projeleri Açılış ve 2024 Yılı GAP Projeleri İmza Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Kacır, hizmet aşkıyla çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Dicle’nin bereketle aktığı topraklarda, zengin ve kadim tarihiyle, eşsiz doğasıyla Batman ülkemiz için ayrı bir öneme sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bugün, Batman’ımıza yeni projeler kazandırmanın sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilmek ilmek dokuduğumuz güven ve istikrar ikliminde durmadan, yorulmadan millete hizmet aşkıyla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

'KOSGEB’DEN YARARLANAN KOBİLERİN SAYISINI 6 BİN 680’E ÇIKARDIK'

Bakan Kacır, yatırımlarla 113 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünün açıldığını belirterek, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye Yüzyılı’nda sayısız projeyi Batman’ımıza, Batmanlılarımıza kazandırıyoruz. Son 22 yılda; 26,4 milyar lira tutarında sabit yatırım için 1570 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Böylece şehrimizde 113 bin 500’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Bakanlık olarak sağladığımız 1 milyar liradan fazla finansmanla bugüne gelen organize sanayi bölgemizde 12 bin 500’ün üzerinde yeni istihdam oluşturduk. Geçtiğimiz yıl Batman OSB’nin 200 hektarlık genişleme alanının altyapı inşaatını tamamlayarak sanayicimizin hizmetine sunmuştuk. Bu yıl da 430 hektarlık 5. ilave alanın altyapı çalışmalarını yatırım programına aldık. Kalkınmanın sacayaklarından biri olan KOBİ’lerimize KOSGEB destek programlarımızla can suyu olduk. 22 yıl önce Batman’da KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor iken, AK Parti döneminde bu sayıyı 1.4 milyar lira destekle 6 bin 680 KOBİ’ye çıkardık. Katma değer ve teknoloji odaklı kalkınmayı hızlandırmak için şehrimize 1 Ar-Ge merkezi kazandırdık. Tüm bunlarla beraber Batman’ı, Batmanlı gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasında bir adım öteye taşımak adına faaliyetlerimiz sürüyor. Son 22 yılda, TÜBİTAK destek programlarıyla 15 proje ve 67 bilim insanımıza 40 milyon lira destek sağladık. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yürüyüşünde Batmanlı gençlerimizin de yer alması adına Batman’ımızda Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni kurduk" diye konuştu.

'KAMUDAN ÖZEL SEKTÖRE 200 PROJEYE 612,2 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK'

Kente istihdam sağlayacak yeni alanların yapılacağını ifade eden Bakan Kacır, "Dicle Kalkınma Ajansımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından desteklenen projelerle Batman’ımızın bir taraftan güçlü sanayi altyapısını desteklerken diğer taraftan şehrimizin tarihi ve doğal güzelliklerini koruyarak zengin kültürel ve tarihi mirasını ekonomik değere dönüştürüyoruz. Kadınlarımızın ve gençlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Dicle Kalkınma Ajansımız ile şehrimizde bugüne kadar kamudan özel sektöre 200 projeye 612,2 milyon lira destek sağladık. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı lise ve dengi okullar düzeyinde ülkenin tek mobil oyun ve animasyon merkezini ilimize kazandırdık. Şehrimizin önemli inanç ve kültür merkezlerinden Mor Kuryakus Manasatırı’nın restorasyonununa ilk desteği Kalkınma Ajansımız verdi ve eserin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Bu projeye katkılarını esirgemeyen çok değerli Gençlik ve Spor Bakanımıza da huzurlarınızda şükranlarımı iletiyorum. Hasankeyf’te gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kültürel mirası koruyarak doğa turizmi altyapısını güçlendirdik. Ajans destekleriyle hayata geçirdiğimiz Hasankeyf, Kozluk ve Gercüş Tekstil Atölyesi Projeleriyle toplam 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip ve 450 vatandaşımıza istihdam sağlayacak tekstil atölyelerini şehrimize kazandırıyoruz. Hasankeyf ve Kozluk Tekstil Atölyelerini firmalarımıza teslim ettik. Gercüş Tekstil Atölyesinin de inşaatını tamamladık. Batman- OSB Tekstilkent Projesiyle de organize sanayi bölgesi bünyesinde her biri 1750 metrekare kapalı alana sahip 900 kişilik istihdama imkan verecek 5 tekstil atölyesi kuruyoruz. Bu atölyeleri de uygun özel sektör işletmelerine tahsis edeceğiz" diye konuştu.

'7 PROJENİN İMZA TÖRENİNİ YAPIYORUZ'

Bakan Kacır, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 24,7 milyon lira destek sağlanan 7 projenin, Batman’ın kalkınma yolculuğuna güç katacağını belirterek, şöyle dedi:

"GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile Batman’daki kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin 84 projesine verdiğimiz destek 428,3 milyon liraya ulaştı. Batman’ın kadim tarihini koruyarak, turizm ve nitelikli insan kaynağı potansiyelini harekete geçirecek projelere imzamızı attık. Bugün de GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 24,7 milyon lira destek sağladığımız ve Batman’ın kalkınma yolculuğuna güç katacak 7 projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Batman’da, Ezidi ziyaretgahlarının çevresel düzenlemesini gerçekleştirirken, soyut kültürel miras unsurlarını da gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Hasankeyf Müze Bahçesi’nin çevre düzenlemelerini gerçekleştirerek müzemizin tam anlamıyla turizme entegre olmasını sağlıyoruz. Dikey tarım uygulamalarında yenilenebilir enerji kullanımını destekliyoruz. Kışlık sebze yetiştiriciliği ve ikinci ürün yetiştirmeyi teşvik ediyoruz. Üreticilerimize sağladığımız tohum ve ekipman desteğiyle hem çiftçimizin gelirinin hem de istihdamın artırılmasına katkı sağlıyoruz. Kadın girişimciliğini güçlendirerek kadınlarımızın ekonomiye katılımını sağlıyoruz. Yıllardır terörle, yokluk ve yoksullukla anılan bölgemize hakiki baharı biz getirdik. İnanıyorum ki artık bu kazanımlardan geriye bir dönüş olmayacaktır. Bölgemizde sükunet ve huzur hakim oldukça, milletimiz de bu güven ortamına yetki ve destek verdikçe şehrimiz daha da büyüyecek ve kalkınacaktır."

Diğer Haberler

  1. Fahrettin Altun: Türkiye, Suriye topraklarında siyasi mühendislik çabasına müsamaha göstermeyecek
  2. Özel: Suriyelilerin en kısa sürede memleketlerine döneceği süreci hep beraber yöneteceğiz
  3. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
  4. Dışişleri Bakanlığı'ndan, Gagauz Türkleri mesajı
  5. Bakan Güler, 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığını ziyaret etti
  6. Yılmaz’dan CHP’li Yücel’e tepki: Hakikat çirkin sözlerle örtülemez
  7. AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP Sözcüsü Yücel'e tepki: Yassıada ve Baas zihniyetinin tercümanlığını yapıyor
  8. Bahçeli: İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terör örgütünün lağvedildiği açıklanmalı
  9. Ömer Çelik: Türkiye, tarihin doğru tarafında durdu
  10. TBMM'de bu hafta 'Devlet Memurları Kanunu' görüşülecek

© Copyright 2024

DHA