Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Bolat: Çok güçlü Türkiye profili var

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dışardan bakıldığında çok güçlü bir Türkiye profili var. Saygı duyulan, itibarlı, dünya lideri konumunda bir lidere duyulan itibar ve saygı. Bunları görmekten bir vatandaş ve hükümetin bir bakanı olarak iftihar ediyorum" dedi.

ABONE OL
Nurettin ARKAN- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti İl Teşkilatı'nın düzenlediği istişare toplantısına katılmak üzere kara yoluyla Ankara'dan Isparta'ya geldi. Kentte otelde düzenlenen toplantıya Bakan Bolat'ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, MKYK üyeleri ve teşkilat mensupları katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Bolat, AK Parti'nin iktidarı döneminde Türkiye'nin her alanda geliştiğini belirtti. Bunun sebebinin istikrarlı bir yönetim olduğuna değinen Bakan Bolat, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 101 yıllık tarihinde çok partili hayatta 17 seçim kazanıp 22 yıl hükümet olan, iktidar olan başka bir parti yok. Şöyle geriye dönüp bakın, 101 yılda bu niçin böyle oldu? Çünkü çok başarılı, güven veren, teşkilatçı, dünya lideri bir Cumhurbaşkanımız var. İkincisi güçlü bir teşkilatımız var. Üçüncüsü Cumhurbaşkanımızın hem vizyonerliğinde hem önderliğinde çok çalışkan, hizmetler yapan, eserler üreten hükümetler görev yaptı" dedi.

Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülke genelinde de olumsuzluklar yaşandığına dikkati çeken Bakan Bolat, "Ortalık maalesef Isparta'nın gül bahçeleri gibi değil. Bir yanda Covid salgını, savaşlar, depremler derken çok kötü günler geçirdik. Buna rağmen Allah'a şükür işleri yoluna koymaya çalışıyoruz. Ekonomi 5 katından fazla büyütüldü. Milli gelirdeki artış 5 katı, dolar bazında 5 katı. 230 milyar dolardan 1 trilyon 200 milyar dolara çıktık. Sene sonuna kadar daha da yükselecek ve kişi başına milli gelir de 3 bin 600 dolardan, 13 bin 300 dolara geçen yıl sonu itibarıyla geldi. Bu yıl sonu itibarıyla 14 bin doların üzerinde, belki 15 bin doları da görebileceğiz. Bunlar kolay olmadı. Hani Isparta bir gül bahçesi, gül şehri derler ya bütün bu çabalar bir gül bahçesinde gerçekleşmedi. Darbe teşebbüsleri, vesayetle mücadele, bölgemizde, sınırlarımızdaki savaşlar, dünyada 2008-2009'da yaşanan finans krizi, ekonomik kriz, 2020'de yüzyılda bir olan salgın krizi ve bunun getirdiği ekonomik küçülme, büyük kriz ve kuzeyimizde batı blokuyla Rusya arasındaki mini bir dünya savaşı, güneyimizde İsrail'in vahşice Filistinli kardeşlerimize uyguladığı soykırım, bütün bunlar bir ateş çemberi içinde olduğumuz coğrafyada başarıldı. Öyle bir gülistanda, gül bahçesinde sorunsuz bir yerde bu başarılar elde edilmedi" diye konuştu.

'YÜKSELEN TÜRKİYE'DEN İSTİFADE ETMEK İSTİYORLAR'

Türkiye'nin Avrupa ve dünya ülkeleri arasındaki durumunu değerlendiren Bakan Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şunu size iftiharla ifade etmek istiyorum ki dışardan bakıldığında çok güçlü bir Türkiye profili var. Saygı duyulan, itibarlı, dünya lideri konumunda bir lidere duyulan itibar ve saygı. Bunları görmekten bir vatandaş ve hükümetin bir bakanı olarak iftihar ediyorum. Bu bizim müzakere gücümüzü, pazarlık gücümüzü artırıyor. Türkiye'yi böyle bir bakışla Avrupa'da da Amerika'da da kuzeyde Rusya'da da Türki Cumhuriyetler'de de Asya'da da Orta Doğu'da da Afrika'da da bambaşka güçlü bir Türkiye bakışı var. Çünkü içeride günlük politik çekişmeler ya da kriz çığırtkanlığı çabaları oralarda duyulmuyor, görülmüyor. Onlar üretime bakıyor. Dış politikaya bakıyor. Askeri savunma gücüne bakıyor. Türkiye'nin ihracat gücüne bakıyor. Türk malının kalitesine bakıyor. Türkiye'nin hizmetlerdeki gücüne, kalitesine bakıyorlar. Yükselen Türkiye'den istifade etmek istiyorlar. 'Biz de Türkiye'yle iş yapalım, para kazanalım' beklentisi içerisindeler. Avrupa'sında, Amerika'sında, iş dünyası yatırımlarını Uzak Doğu'dan Türkiye'ye kaydırma hesabı yapıyorlar. Niye? Kaliteli bir iş gücü var. Çalışkan bir iş gücü var. Lojistiği çok güçlü, Avrupa'ya 2 günde malını ulaştırabiliyor ve bu anlamda tüccarları başarılı, sanayicileri başarılı. 'Biz de Türklerle iş yapalım' diyorlar. 83 bin yabancı yatırımcı var ülkemizde. Türkiye'ye 267 milyar dolar para getirdiler. Son 22 yılda yatırım yaptılar. Bizim kara kaşımız, kara gözümüz için yapmadılar ki buradan istifade etmek için, buradan para kazanmak için yaptılar. Ama biz de neyden faydalandık? Yatırımdan, istihdam artışından, vergi artışından, üretim artışından, ihracat artışından faydalandık. Bizim 262 milyar dolar ihracatımızın yüzde 30'u yabancı yatırımcılardan geliyor."

Bakan Bolat, Isparta'ya özel daha önce Halk Bankası aracılığı ile esnafa sağlanan 3 milyon liralık krediye ilave olarak yarından itibaren ekstra 75 milyon liralık çok uygun şartlarda finansman paketini göndermiş olacaklarını aktardı. Bakan Bolat daha sonra Isparta Valiliği'ni ziyaret etti. Valiliğin ardından esnafla bir araya gelen Bakan Bolat, girdiği iş yerlerinin sahibi ve müşterileriyle sohbet etti. Bakan Bolat ardından, AK Parti ve MHP il başkanlıklarına ziyarette bulundu.

STK TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Isparta programı kapsamında sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıdaki konuşmasında açılışını yapacağı Ürün Güvenliği ve Denetimi Şubesi ile ilgili açıklama yapan Bakan Bolat, “Bu güzel ve fonksiyonel tesiste Ürün Güvenliği ve Denetimi Ofisimizi Ticaret Bakanlığı olarak açıyoruz. Bunun da önemi şu arkadaşlar; ithalat yaparken kontroller noktasında burası sorumlu olacak. Yerli üretimde ürün güvenliği noktasında kontrolünü yapacak. Serbest Bölge Kurma Projesi devam ediyor. 4. OSB’nin kurulma projesi devam ediyor. Hükümet olarak Ticaret Bakanlığı’nın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgilendiği konularda bizim üstümüze düşen görevler ne ise yasal sınırlar içerisinde sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bunun sözünü veriyoruz. Isparta bunları da hak ediyor” dedi.

Her ülkenin tarım ürünlerinde kendine has üretim yeterliliğine sahip olmak ve çiftçisini korumak istediğini vurgulayan Bakan Bolat, “Bunu en gelişmiş ülkeler, ABD, Japonya, Almanya bile yapabiliyor. Bizim Avrupa Birliği ile gönül birliğimiz sanayi ürünlerinde söz konusu, demir çelik ürünlerinde de serbest ticaret anlaşmamız söz konusudur. Tarımsal ürünlere gerek istemiyorlar ama bizim ürünlerimiz özellikle meyve-sebze ürünlerimiz kalitesi, tadı ve lezzetiyle batılı ve diğer ülke tüketicilerinin aradığı ürünler olduğu zaman mecbur kalıyorlar. Alım kapılarını açabiliyorlar. Bazen kuraklık veya sel felaketi, don felaketinde üretim arzında düşük rakamlar meydana gelebiliyor. O zaman da içeride ürün fiyatlarının tüketiciler için aşırı artmaması anlamında ihracatta sınırlamalar getirmek zorunda kalabiliyoruz. Bu her zaman olan bir durum değil ama şunu ifade etmek istiyorum; geçen yıl tarımsal üretim iyiydi. Bu yıl 2024 tarımsal üretim çok çok iyi oldu. Üretim arzı arttı ve bu anlamda biz mayısın başından beri daha geçen yıl uyguladığımız bazı ihracat sınırlama ya da ihtar sınırlamalarında hiçbir engel bırakmadık, kaldırdık” diye konuştu.

En son birkaç gün önce dökme ve varil zeytinyağı ihracatında 100 bin ton ihraç kotasını kaldırdıklarını kaydeden Bakan Bolat, şöyle devam etti:

“Çünkü geçen sene zeytinin yok yılıydı. İçeride tüketim için arz sıkıntısı olmasın diye ambalaj ürünlere evet dedik, dökme varil ürünlerde sınırlama getirmiştik ama ihracat ambalajlı ürünlerde 18 litreye kadar olan ürünlerde devam etti. Bu anlamda her hal ve şartta çiftçimizin ve üreticimizin verdiğimiz desteklerle yanındayız. Aynı şekilde tüketicilerimizin çok yüksek fiyatlı gıda ürünü tüketmemesi noktasında da Tarım ve Orman Bakanlığı’mızla birlikte ortak kararlar alarak ayarlamalar yapmak durumunda kalıyoruz. Her şey insanımızın esenliği için, iyiliği için bu kararları alıyoruz. Alınan kararlar bazen çoğunluğun lehine olabiliyor ama küçük bir kesimin de aleyhine olabiliyor. Yani yüzde yüz herkesin ‘ne güzel’ diyebileceği bir mottoyu yakalamak mümkün değil imkansız. Ama şunu ifade etmek istiyoruz; Türkiye tarımda güçlü bir ülke, 22 yılda hükümetimiz döneminde 30 milyar dolar üretimden 70 milyar dolar üretim rakamına ulaştık ve 3 milyar dolar ihracattan da 31 milyar dolar geçen yıl, bu yıl inşallah 33 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık ve halkımızın da tüketimini sağladık. Bu çalışmalarımız iş birliği içerisinde devam edecek.”

Esnafa 22 yılda 527 milyar lira, yaklaşık 18 milyar dolar çok düşük maliyetlerde yüzde 50 sübvansiyonlu şekilde finansman desteği verdiklerini aktaran Bakan Bolat, “İşte biraz önce müjdesini verdik, Isparta için ilave bir fon yarın gönderiyoruz esnaflarımız için. Diğer işçimiz için, çiftçimiz için, emeklimiz için, memurlarımız için de bütçe imkanları çerçevesinde yapılabilecek bütün imkanları sonuna kadar zorluyoruz” dedi.

Türkiye’nin üretimde de 2021’den başlayarak büyük bir sıçrama gösterdiğini anlatan Bakan Bolat, “İhracatta da büyük bir sıçrama gösterdi. 2022’den itibaren turizm başta olmak üzere hizmetler ihracatında büyük bir sıçrama gösterdi. Yanı başımızda Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi. Enerjide, gıdada fiyatlar uçtu. Allah’a şükür ülkemizde krize yol açmadan bunu çözme gayreti içinde olduk. Onu atlattık derken deprem felaketi yaşadık. 53 bin insanımız vefat etti. 11 şehrimiz ağır hasar aldı. Bizim 2023 bütçemiz 4,5 trilyondu. Depremin verdiği hasar 2 trilyon olarak hesaplanmıştı. Bütçenin neredeyse yüzde 45 oranında bir enkaz ve yeniden imar çalışması gerekiyordu. Bütçelerden bazı tasarruflar yaparak yüzlerce insanımızın ihtiyaçlarını gidermek zorundaydık” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuşmasının ardından Ürün Güvenliği ve Denetimi Şubesi açılışını gerçekleştirdi.

Diğer Haberler

  1. Yavaş: SGK’ya, bol miktarda gayrimenkul göstermemize rağmen kabul etmiyorlar
  2. Bakan Fidan: Suriye’de, Türkiye'nin bütünlüğünü tehdit altına alan unsurların ülkeyi terk etmelerini istiyoruz
  3. AK Parti'li Yayman: PKK'nın şubat ayında silah bırakmasının gündeme geleceğini düşünüyorum
  4. TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Regaip Kandili' mesajı
  5. Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti
  6. İmamoğlu: Bu görüntüleri ortadan kaldırdık
  7. TBMM Başkanı Kurtulmuş, DEM Parti heyetini kabul etti
  8. FETÖ'nün Almanya yapılanmasında 'erken seçim' endişesi
  9. Bakan Uraloğlu: Uçakta taşkınlık yapanlara 19 bin 668 lira ceza uygulanacak
  10. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'Regaip Kandili' mesajı

© Copyright 2025

DHA