Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kutuplardan dönen Prof. Dr. Burcu Özsoy, kız öğrencilerle buluştu

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden ayağınızın buzuyla dönen Prof. Dr. Burcu Özsoy, Tuzla Belediyesi’nin düzenlediği 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programı’na katıldı. Prof. Dr. Burcu Özsoy, kutup araştırmaları ve iklim değişikliğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Özsoy,” Aslında iklim değişikliği kutuplarda daha çok etkilerini gösteriyor. Bu etkileri gören kutupların yansımalarını biz artık arka bahçemizde görüyoruz” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL (DHA)

 

Tuzla Belediyesi, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ne özel program düzenledi. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, TUBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ile birlikte 500’e yakın kız öğrenci katıldı. Düzenlenen programda Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, TUBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Sondan Durukanoğlu Feyiz, bilim üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden dönen Prof. Dr. Burcu Özsoy, kutuplarda yapılan araştırmalar ve iklim değişikliği üzerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özsoy,” İklim değişikliği artık dünyanın bir vazgeçilmezidir. İklim değişikliğini kutuplar yaşıyor. Yaşayan kutuplar, etkilerini dünyaya yansıtıyor. Haliyle, kutuplarda hem deniz buzullarının hem de karasal buzulların yansımalarını biz dünyada görüyoruz. Dünyada, Türkiye’de ve arka bahçemizde görüyoruz. Ekstrem hava koşulları, dolu, sel felaketleri, iklim değişikliğinin yangınları başlatma gibi bir etkisi yok ama aşırı kuraklık, yangın, mevsimlerin uzamasına neden oldu. Hortum felaketleri gibi bizim iç denizimizde çıkan felaketlerde bunun bir eseri. Aslında iklim değişikliği kutuplarda daha çok etkilerini gösteriyor. Bu etkileri gören kutupların yansımalarını biz artık arka bahçemizde görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BİLİM BAYRAĞINI ANTARKTİKA’YA TAŞIMAK BİZLER İÇİN BÜYÜK GURUR”

Antarktika'da ay yıldızlı bayrağı dalgalandıran araştırma ekibinin liderliğini üstlenerek yürüttüğü çalışmalar hakkında da sunumlar yapan Türk bilim insanı Prof. Dr. Burcu Özsoy,” Bugün 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları günü. Tuzla Belediyemizin organize ettiği etkinlikte bir aradayız. Çok kıymetli öğrencilerimiz buraya geldiler. Bugün burada kutuplar ve bilim bilgisini aktardım. Normalde kutuplarda icra ettiğimiz seferler esnasında çok meşakkatli bir süreci yönetiyoruz. Bir kadın olarak ve sefer lideri olarak normalde bu kadar uzak noktadaki seferin zorlukları ile tabi ki karşılaşabiliyoruz.  Cinsiyet ayrımı olmasa bile kadın olsa, erkek olsa zor bir ortamda bilimsel araştırmalar icra ediyorsunuz. Benim için de gerçekten zor. Ama bunun stratejilerini koymak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim bayrağını Antarktika’ya taşımak bizler için büyük gurur. Bugün de genç öğrencilerimizle bir araya gelerek bu bilimsel çalışmalardan bahsettim. Şunu görüyorum ki gençlerimiz, genç kızlarımız bilime çok hevesli. Bizim ayak izlerimizi muhakkak takip edecekler. Çok daha fazlası ile hep beraber bu bilim yolunu beraber kat etmek istiyoruz. Bilim insanların ulaşabilir olduğunu göstermek benim için çok önemli.” dedi.

“KADIN BİLİM İNSANLARININ ERKEKLER KADAR İNSANLIĞA KATKI SAĞALABİLECEĞİNİ BİLİYORUZ”

Program sonrasında konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,” Bugün, Bilimde Kız Çocukları Günü’nü güzel bir programla değerlendirmiş olduk. Aslında bilim gibi çok evrensel bir konuda kadınların erkeklerin hiç ayrım yapmadan herkesin var olması gerektiğini düşünüyorum. Ama tarihteki dezavantajlı durumu artık avantaja çevirecek olan kadınlarımızın da bilim insanı olabileceğini, kadınlarımızın bu konuda daha çok tarihteki olumsuz havayı asla bir daha yaşatmadan erkekler kadar gözlem yapabileceğini, çözümler üretebileceğini, bilimsel bilgi ile insanlığa katkı sağlayabileceğini biliyoruz. Bugünün vasıtası ile iki tane çok kıymetli hocamızı burada ağırladık” dedi.

“SEMİNER SONRASI YAPTIPIMIZ ETKİLEŞİMLER İLE AMACIMA ULAŞTIM”

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Sondan Durukanoğlu Feyiz ise,” Öncelikle sevgili Belediye Başkanımız Dr. Şadi Yazıcı’ya çok teşekkür ediyorum. Dünya güzeli insanlar ile bir araya getirdiği için. Seminer sonrası yaptığımız etkileşimler ile sanırım amacıma ulaştım. Her bir katılımcıya umut serptiğimi düşünüyorum. Adım gibi biliyorum içlerinde benim kadar iyi, benden kat kat iyi bilim kadınları çıkacaktır” dedi.

Diğer Haberler

  1. TÜGİAD’ın 'Marka Beyinler' söyleşilerinin ilk konuğu iş insanı Davut Doğan oldu
  2. Garanti BBVA’dan ayrıcalıklı Miles&Smiles Diamond kredi kartı
  3. ‘2025’te iş dünyasının ajandasında sürdürülebilirlik, yapay zeka ve kriz yönetimi var’
  4. Trendyol’dan ‘Sepette İyilik’ projesiyle sivil toplum kuruluşlarına destek
  5. Elon Musk’ın avukatı Alex Spiro'nun, Martı Yönetim Kurulu’na katıldığı duyuruldu
  6. Kardemir Kuvvet Santrali 3,3 kV Ana Enerji Dağıtım Merkezi devreye alındı
  7. İş insanı Murat Yılmaz ve Osman Soysal’dan kozmetik alanında iş birliği
  8. Turkcell Pasaj, en uzun geceye özel kampanyalarını duyurdu
  9. Papara, Ahmed F. Karslı'nın CEO’luk görevini devralacağını duyurdu
  10. McDonald’s Türkiye, ‘Yeşil Tepsi Projesi’ni kullanıma sunduğunu duyurdu

© Copyright 2024

DHA