Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Antalya Kültür Yolu Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Antalya'da bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Antalya Kültür Yolu Festivali, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Antalya Arkeoloji Müzesi'ndeki tanıtım toplantısı ile başladı.

ABONE OL
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

Çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılan toplantıya, Bakan Ersoy'un eşi Pervin Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi de katıldı. Bakan Ersoy, Antalya Kültür Yolu Festivali'nin, ülkemizin kültür ve sanat alanındaki en büyük organizasyonu, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin en önemli rotalarından biri olduğunu söyledi. Dünyanın en önemli turizm başkentlerinden Antalya'ya farklı alanlarda katkı sağlamaya devam ettiklerini belirten Bakan Ersoy, "Antalya'nın kültürel mirasına sahip çıkarken tarihin en önemli çalışmalarını hayata geçirdik. Altyapı sorunlarını çözüme kavuştururken tarımı ihmal etmedik. Sahillerimize değer katan çalışmalar yaptık. Turizmi, 365 güne yayabilmek için olabildiğince çeşitlendirdik" dedi.

7 BÖLGE, 16 ŞEHİRDE DÜZENLENİYOR

Dünya turizm pastasından daha yüksek pay alabilmek için görevlerinin, Antalya'nın sahip olduğu tüm güzellikleri, tarihini, değerlerini ve imkanlarını daha da görünür kılmak olduğunu kaydeden Ersoy, "İşte bu bakış açısıyla bakanlık olarak yeni bir vizyon ortaya koyduk. 'Kültür ve Sanatla Bütünleşmiş Bir Turizm' anlayışıyla geliştirdiğimiz kültür politikalarının bir sonucu olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, katılımcı sayısı ile bugün dünyanın en büyük festivali haline geldi. 4 yıl önce bir şehirde başladığımız, bu yıl 7 bölgede 16 şehirde devam ettirdiğimiz festival, Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edildi. Burada temel amacımız, ülkemizin kültür ve sanat alanındaki değerleriyle uluslararası sanatçıların bir araya gelmesiyle ortaya çıkacak zenginliği halkımızla buluşturmaktır" diye konuştu.

MARKA ŞEHİRLER HEDEFİ

Türkiye'nin 7 bölgesinde ve birçok farklı şehrin sokaklarında sanatın etkisinin hissedildiğini dile getiren Ersoy, "Dünyanın en önemli sanatçıları düzenlediğimiz konserlerde şarkılarını seslendirirken, halkımız bu şarkılara eşlik ediyor. Çağdaş sanatın en seçkin örnekleri, festival kapsamında galerilerimizde sergileniyor. Geleneksel sanatların en müstesna örnekleri, usta isimlerin eserleri de yine halkımızla buluşuyor. Kültür Yolu Festivalleri'mizle şehirlerin somut ve somut olmayan miraslarını herkesle buluşturmayı ve şehirlerimizi marka şehirler haline getirmeyi hedeflediğimiz bir kültür ve turizm atılımı gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

77 NOKTADA 285 ETKİNLİK

Bakanlık olarak kültürün ve sanatın her alanına yatırım yapmaya devam edecekleri ve dünyanın en önemli sanatçılarının getirileceğini anlatan Bakan Ersoy, 2 Kasım'da başlayan ve 9 gün sürecek Antalya Kültür Yolu Festivali'nde konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinlikler olacağını kaydetti. Ersoy, "Şehrin çeşitli noktalarındaki etkinliklerde sanatçılarımız, Antalyalılar ile yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacak. Antalya'mızın ekonomik, tarihi, kültürel ve turistik değerlerini ve imkanlarını da bu vesileyle daha da görünür kılmayı hedefliyoruz. Düzenlenen etkinlikler ve tanıtımlarla Antalya'mızın tarihteki, ekonomimizdeki, turizmimizdeki, kültür ve sanat hayatımızdaki önemini de özellikle vurgulayacağız. 77 ayrı noktada toplam 285 etkinlik gerçekleştiriyoruz. Şehrin sahip olduğu kültür-sanat mekanlarının, müze ve ören yerlerinin büyük bir kısmı festivalimize ev sahipliği yapacak ve sanatseverlerimizi misafir edecek" diye konuştu.

KONYAALTI'NA ÇOCUK KÖYÜ KURULDU

Konyaaltı Beach Park'a bir ana sahne kurulduğunu, oluşturulan Çocuk Köyü'nde eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar hazırladıklarını belirten Ersoy, "Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları Çocuk Köyü'nde olacak. Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpazede halkımızı farklı mekanlarda sahne performanslarıyla buluşturacağız" dedi.

DİJİTAL VE GELENEKSEL SANAT

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performanslarının da festivalde olacağını söyleyen Ersoy, "Şehrin çeşitli noktalarında da dijital sanattan geleneksel sanatlara kadar ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergilerimiz olacak. Sergilerin olduğu etkinlik mekanlarımız festival süresince her yaştan sanatseverin katılabileceği heykel, resim, ebru, moda, çini gibi farklı alanlarda sanat atölyelerine ve workshoplara da ev sahipliği yapacak" diye konuştu.

GEZEN SİNEMA TIR'I

Son 7 yılda 61 şehir 358 ilçede toplam 895 bin izleyiciyle buluşan Gezen Sinema TIR'ının da Antalya'da olacağını açıklayan Ersoy, "Festival süresince şehrin farklı noktalarında kültürümüzü, şehrimizi daha yakından tanımaya imkan sağlayan gezilerimiz de olacak. Antalya, coğrafyası ve gelenekleri itibarıyla gastronomisi ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan bir şehrimiz. Antalya'da tam 13 noktayı Festival Lezzet Durağı olarak belirledik. Belli kriterlerle belirlediğimiz bu noktalarda asırlara dayanan, lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle ziyaretçilerimiz deneyimleme imkanına sahip olacaklar" dedi.

FİLİSTİN UNUTULMADI

İnsanlık tarihinin en büyük saldırılarından birine maruz kalan Filistin'i de unutmadıklarını dile getiren Ersoy, şunları söyledi: "Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkati çeken Naci el Ali'nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala karakterlerinden oluşan sergisi de Karatay Medresesi'nde görülebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanat hayatına her alanda katkı sağlamaya devam edeceğimizi belirterek, bu etkinliklere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum."

TÜRKAN ŞORAY, SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 2-10 Kasım tarihleri arasındaki Antalya Kültür Yolu Festivali'nin ilk gününde, sanatçı Türkan Şoray, Antalya'da sinemaseverlerle buluştu. Muratpaşa Belediyesi Türkan Şoray Kültür Merkezi'ndeki söyleşiye; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile eşi, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ve çok sayıda Antalyalı katıldı. Salonu dolu görünce çok heyecanlandığını belirten Türkan Şoray, "Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ne kadar güzelsiniz, salonu doldurmuşsunuz, hiç tahmin etmiyordum. Hani bu sıcakta gelir misiniz acaba diye düşünüyordum. Çok teşekkür ederim size. Öncelikle böyle bir festivalin, organizasyonunun gerçekleştirilmesine bir yurttaş olarak çok teşekkür ediyorum. Çünkü kültür ve sanatı halkın ayağına götürüyor ve en ücra köşelere bile sanat ve kültür ulaştırılıyor. Sinemaya da önem verildiği için bu festivalde, ben de üç-dört etkinliğe katıldım ve bu festivalin çok kitlelere ulaştığını gördüm. Kültür Yolu Festivali'nin cezaevindeki mahkum kadınlara ulaşması da çok güzeldi. O kadar mutlu oldular ki yaşamdan bir umut oldu onlara, gelecek adına. Hep birlikte şarkılar söyledik ve ben çok mutlu oldum" dedi.

'TAMAMEN İÇ GÜDÜLERİMLE OYNADIĞIM BİR FİLM'

15-16 yaşında oynadığı 'Acı Hayat'ın çok eski bir film olduğunu belirten Türkan Şoray, şöyle konuştu: "Ben de çok küçüktüm. Daha sinemayı bilmediğim ilk yıllar, sinemanın bu kadar önemli bir sanat olduğunu bilmiyorum. Türk sinemasının en önemli yönetmeni Metin Erksan bana filmdeki manikürcü Nermin rolünü teklif etti. Tamamen içgüdülerimle oynadığım bir film. Sanatçı arkadaşlarım benim ne demek istediğimi anlar. Bana 'Çok hüzünlü, mutsuz, hayattan hiçbir umudu olmayan bir kızı oynayacaksın' dedi. Tam da benim hayatımla çok örtüşüyordu. Ailevi durumlar, babamdan ayrılmıştım, ailevi dramlar yaşanmış, bende çok etki etmişti o yaşlarda. Ve kendiliğinden doğal olarak, içgüdüsel, çok hissederek o umutsuz manikürcü Nermin'i oynamışım. Yönetmen ne derse onu harfiyen yerine getirmişim. Zaten oyunculuk tamamen hissetme meselesi, içinizde canlandırdığınız karakteri hissederseniz, tamamen onun duygularını gözlerinizle ifade edebilirsiniz, zorlanmanıza gerek yok. O film de galiba öyle oldu. Ve ne oldu sonra? O filmle Antalya Film Festivali en iyi kadın oyuncu ödülü aldım. Müthiş bir şeydi benim için 15-16 yaşında. Bana diyorlar ki, 'Ay çok önemli bir şey, sen bu ödülü aldın.' Ama onun mutluluğunu şimdi, yıllar sonra önemini anlamaya başladım. Evin bir kenarında duran ödülü yavaş yavaş öne çıkardım." Bir seyircinin, "20 yaşındaki Türkan olsaydı karşınızda ona ne söylerdiniz" şeklindeki sorusuna ise Türkan Şoray, "'Türkan sinema diye bir meslek var hemen sinema oyuncusu ol, bir de tahsili yarım bırakma, okumaya devam et' derdim" karşılığını verdi.

'220 FİLMDE OYNAMIŞIM'

Yıllar önce sinemaların önünde kuyruklar olduğunu anlatan Şoray, "Sevgili seyirciler bizi çok sevdi. Biz de o mutlulukla film üstüne film çeviriyorduk. 220 filmde oynamışım. 220 film rekor; hiç dinlenmeden, tatil yapmadan. Ama daha sonra televizyon geldi. Tabii sinemaya giden seyirci yavaş yavaş azalmaya başladı. Bu çok acı bir dönemdi, çok içimi acıttı. Çünkü galalar oluyordu, dolup taşıyordu. Sonra bir galaya gittim ve o eski filmlerdeki galaların yarısı kadar seyirci var. Yavaş yavaş o gerçeği kabul etmeye başladık. O dönem sinema seyircisi azalmaya başladı ama bu dönem yeniden çoğaldı. Çünkü yeni bir sinemacılar dönemi başladı. Halkın ilgisi ve teveccühüyle Türk sineması o kadar film çevirdi. Sonra televizyon baskın çıktı ve sinemalar yavaş yavaş kapanmıştı. Ama o dönem bizleri o kadar çok bağrınıza basmışsınız ki hala sevgiyle buradasınız. Size çok teşekkür ediyorum" dedi.

BAKAN ERSOY SERGİLERİ GEZDİ

Diğer yandan Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığın girişimleriyle yurt dışına kaçırılmış ve geri getirilmiş eserlerin Antalya Müzesi'ndeki 'Kaçış Yok' sergisini gezdi. Festival kapsamında Frida Kahlo'nun Günlükleri sergisinin bulunduğu Antalya Kültür Sanat'ı ziyaret eden Bakan Ersoy, Saat Kulesi'nden Hadrian Kapısı'na kadar süren korteje katıldı. Hadrian Kapısı'ndaki Art Meydan'ı ziyareti sonrasında Türkan Şoray Kültür Merkezi'ndeki Picasso ve Andy Warhol sergilerini de gezdi.

Diğer Haberler

  1. Moskova’da renkli yeni yıl festivali
  2. Cevat Turan’ın yeni kitabı ‘Mühür’ raflardaki yerini aldı
  3. Uzak Şehir'den yeni tanıtım
  4. Annem Ankara'da Bergüzar Korel, 90'lar gelini oldu
  5. Woody Allen’ın başyapıtı ‘Şans Eseri’ 26 Aralık’ta TV+’ta
  6. Uzak Şehir’in setinden eğlenceli kareler paylaşıldı
  7. Uzak Şehir’in yeni bölüm tanıtımı yayınlandı
  8. Kastamonu'da Pompeiopolis Antik Kenti'nde 2 'Afrodit' heykeli bulundu
  9. Vali Şahin'in ziyaret ettiği Ferdi Tayfur: Çok iyiyim
  10. İnci Taneleri son bölümüyle çok konuşuldu

© Copyright 2024

DHA