Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Vize ve taşıma kotalarına acil çözüm bulmalıyız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Gümrük Birliği, Türkiye'nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri, Türkiye'nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Diğer taraftan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da ciddi boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız" dedi.

ABONE OL
Nevra UÇKAÇ/ İZMİR, (DHA)

'Avrupa becerileri yılı' kapsamında 'Dijital çağın becerileri' temasıyla düzenlenen 'Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezleri Ağı Projesi'nin açılış toplantısına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut ile İzmir'deki çeşitli oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve AB için ortak çalışma alanı olan 'Dijital çağın becerileri' konusuna odaklanmak istediklerini belirterek, bu konuyu Türkiye-AB ilişkileri kapsamında da ele almak istediklerini kaydetti.

TOBB olarak AB ile ilişkileri daima önceliklerin başında tuttuklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Gümrük Birliği, Türkiye'nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en önemli araç olmuştur. Katılım müzakereleri, Türkiye'nin dönüşüm sürecini daha da genişleterek derinleştirmiştir. Son yıllarda katılım süreci durdu. Türk iş dünyası olarak bu durumdan mutlu değiliz. Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu mevcut sorunları göz önünde tutarsak, ilişkileri canlandırma ihtiyacımız bariz şekilde ortadadır" diye konuştu.

Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı şartların Türkiye ile AB'nin daha yakın çalışmasını gerektirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, başta enerji güvenliği olmak üzere gıda güvenliği gibi stratejik önemdeki konuların da Türkiye-AB ortak çalışma alanına dahil edilmesi gerektiğini savundu.

'TÜRKİYE YATIRIM PLATFORMU, İŞLEVSEL HALE GELMELİ'

AB tarafından ekimde İstanbul'da açıklanan 'Türkiye Yatırım Platformu' mekanizmasının çok önemli olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu mekanizmanın bir an önce işlevsel hale gelmesini istiyoruz. Diğer taraftan iş insanları için vize konusu son dönemde daha da ciddi boyutlara ulaştı. Taşıma kotaları, ikili ticaretimizi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Vize ve taşıma kotaları konularına acil çözüm bulmalıyız. Gümrük Birliği dahil olmak üzere Türkiye hakkında bilgilenmek isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre artmıştır. Şirketler, Gümrük Birliği'nin güncellenmesini desteklemektedir. Avrupa Birliği'ndeki işletmeler, 'Yeşil Mutabakat' ve dijital tek pazar hususunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğini de desteklemektedir" diye konuştu.

'TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN'

Türkiye-AB iktisadi ilişkilerini daha da ileri taşımak için çok elverişli ortam bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türk ve AB şirketlerinin saha çalışmasında ortaya koydukları görüşlerin ikili ticari ilişkilere de bariz yansıdığını söyledi. Son çeyrek asırda karşılıklı ticaret hacminin 4 kat arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "2022 yılı itibarıyla Türkiye-AB mal ticareti 196 milyar dolara ulaşmıştır.  AB, Türkiye'nin en büyük ihracat ve ithalat ortağıdır. İthalatımızın yaklaşık 4'te 1'ini AB'den yapmaktayız. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 41'i de AB'ye yapılmaktadır. Türkiye, AB'nin 6'ncı büyük ticaret ortağıdır. AB, aynı zamanda Türkiye'deki dış yatırımlarda ilk sıradadır. Bu rakamlar önümüzdeki engellerin karşılıklı olarak kaldırılmasının en somut göstergesidir" dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut ise konuşmasında, projenin diğer iş birlikleriyle iş dünyası ve iş birliğinde en katkı verici rolü oynadığını söyledi. Türkiye-AB ilişkileri bağlamında tüm bu ilişkilerin temel hattını oluşturduğunu belirten Landrut, "Gümrük Birliği'nin modernleştirilmesi sizlerle hem fikir olduğum bir konu. Umarım, en kısa sürede bir sonuca ulaşacağız. İş dünyasıyla iş birliğimizle AB bilgi merkezleri kampları gerçekleştiriliyor. Bunlar ülkelerin toplumla ve iş dünyasıyla bilgiye dayalı AB aktörleri vatandaşlar konusunda ülke genelinde doğru ve yerinde bilginin sağlanmasını sağlıyor. Bu, iş birliği sayesinde değerli bir rol oynuyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak her zaman sizlere desteğimizi sunuyoruz. Bu iş birliği her iki taraf için önümüzde yıllar dahilinde faydalı olacaktır" diye konuştu.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Brezilya'da
  2. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; fenomenlerin silahlı kavgasında Cansum Şener tutuklandı
  3. Kazaya müdahale eden polislere TIR çarptı: 1 şehit, 1 polis yaralı
  4. İzmir'de 33 kaçak göçmen yakalandı, 141 kaçak göçmen kurtarıldı
  5. İstanbul Boğazı çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı
  6. Otomobil beton bariyerlere çarptı: 1 ölü, 3 yaralı
  7. Tekirdağ’da 2 kuzenler başlarından silahla vurulmuş halde bulundu
  8. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
  9. Bağcılar’da terör propagandası yapan 3 kişi gözaltına alındı
  10. Maltepe'de doktora saldıran şüpheli tutuklandı

© Copyright 2024

DHA