Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Samandağlı üreticilerin, DSİ'nin 'tarımsal sulama' kararından dönülmesi isteği

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki pompa istasyonunun yıkılması ve kanalet hatlarının zarar görmesinin ardından bölgeye tarımsal sulama için su verilemeyeceği açıklandı. Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü'nce alınan karardan geri dönülmesi gerektiğini belirten Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, "Burada 42 bin dekar alanda narenciye bahçesi var. Buraların yaz aylarında sulanması lazım" dedi.

ABONE OL
Semih ERSÖZLER/HATAY, (DHA)

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde 48 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti, binlerce iş yeri hasar  gördü. Depremden etkilenen binlerce kişi de hayatlarına devam edebilmek için başka şehirlere göç etti. Göç ve diğer sorunlar nedeniyle bölgede tarımsal faaliyetler kısa süre sekteye uğradı. Hatay'ın Samandağ ilçesinde hasadı yapılamayan ürünler kaldı.

Felaketin ardından geçen zamanda çiftçiler, tarımsal üretime tekrar başlamak için kollarını sıvadı. Ancak DSİ 6. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle Samandağ pompa istasyonunun tamamen yıkıldığı, kanalet hatlarının zarar gördüğü belirtilerek, 2023 yılında sulama tesislerinden sulama hizmeti verilemeyeceği, çiftçilerin su ihtiyacı yağışlarla karşılanabilecek bitkilerin ekimine teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi.

'BU KARAR, TÜM AĞAÇLARIN KURUMASI DEMEK'

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, kararın geri alınması gerektiğini söyledi. Kararın çok talihsiz olduğunu belirten Kamacı, "Depremden kaynaklı kanallara su basan pompaların zarar gördüğü, dolayısıyla 2023 yılında Samandağ'a sulama suyu verilemeyeceği noktasında bir karar verildi. Bunu kabul etmek; buradaki tüm ağaçların kuruması ve ürün almamak demek" dedi.

Yağışların az olduğu yaz aylarında tarlaların, bahçelerin sulanması gerektiğini belirten Kamacı, "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, bakanlığımıza sesleniyoruz. Lütfen, bizi bu zor günümüzde yalnız bırakmasınlar. Burada 42 bin dekar alanda narenciye bahçesi var. Buraların yaz aylarında sulanması lazım. 20 senede yetişen bir ağaçtan bahsediyoruz. Bu Türkiye ekonomisine de darbe vurmaktır. Zaten depremden önce bu sulama için dekar başına 800 lira veriyoruz" diye konuştu.

Bölgede çiftçilik yapan Rasim Emir, "Bu yıl, su verilmezse; Samandağ'daki bahçelerin yüzde 90'ı kurur. Burada ne sebze ne meyve kalır. Bu çok mühim bir konu. Depremde zaten seralarım zarar gördü, 1 ton biberim gitti. Su verilmezse; bu yıl en çok sayıda mandalina bahçesi kurur. Burada ne kadar bahçe varsa; hepsi kanallardan su çekiyor" dedi.

DSİ’DEN AÇIKLAMA

Hatay'ın Samandağ ilçesindeki pompa istasyonunun yıkılması ve kanalet hatlarının zarar görmesinin ardından bölgeye tarımsal sulama için su verilemeyeceği açıklandı. DHA’nın konuyu gündeme getirmesinin ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı.

‘ÇALIŞMALAR DEVAM ETMEKTEDİR’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Deprem bölgesindeki ilçelerimizden Samandağ'da bu yılki tarım sezonunda sulama yapılabilmesi amacıyla çalışmalara başlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Samandağ ilçesinde 'bu yılki tarım sezonunda sulama yapılamayacağı' yönündeki iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremler sonrası, DSİ ekiplerimiz, bir yandan AFAD koordinasyonundaki arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek verirken diğer yandan deprem bölgesindeki baraj ve göletlerin incelenmesi, konteyner ve çadır kentlerin içme suyu ve kanalizasyon hatlarının açılması, içme suyu kuyularının hizmete sokulması, hasar gören isale hatları, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin onarımı için 8 bin personel ve 3 binden fazla ekipman ile gerekli faaliyetleri ivedilikle yürütmektedir.”

BAŞKA BÖLGELERDEKİ POMPALAR YERLEŞTİRİLECEK

Çalışmaların başladığının belirtildiği açıklama, şöyle devam etti:

"Afetten etkilenen ilçelerimizden Hatay’ın Samandağ ilçesinde de 1200 hektar tarımsal alana sulama suyu sağlayan 2 adet pompa istasyonumuz depremde yıkıldığı için kullanılamaz hale gelmiş, çiftçilerimizin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla ilçe kaymakamlığına resmi yazı yazılarak durum hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Depremden etkilenen bölgelerimizde tarımsal üretimin devamı, çiftçilerimizin en kısa sürede islerinin başına dönebilmeleri amacıyla gerekli önlemler ivedilikle devreye sokulmaktadır. Bu minvalde, Samandağ ilçemize depremde hasar gören pompa istasyonlarının yenilenmesi için ihale süreci planlanmış, tarımsal üretimin kesintiye uğramaması için kısa vadeli önlem olarak da hasar görenlerin yerine başka bölgelerdeki pompaların yerleştirilmesi için çalışmalara başlanmıştır.”

Diğer Haberler

  1. Batman'da kuruyemiş dükkanından hırsızlık kamerada
  2. Kaza yapan otomobile polis otosu çarptı
  3. Ceza yazılan ehliyetsiz sürücü, polise mukavemette bulununca gözaltına alındı
  4. Yalova'da mevsimin ilk kar yağışı
  5. MSB: Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi
  6. Bolu Dağı geçişinde kar yağışı başladı
  7. Bakan Yardımcısı Karaloğlu: Türkiye’nin deprem tehlike haritasını çıkartacağız
  8. Çayırhan'da madencilerin eylemi 4'üncü gününde
  9. İzmir'de sağanak etkili oldu
  10. Balıkesir'de lodos; tekneler battı

© Copyright 2024

DHA