Pahalılık etiketlerinin tasarımcısına gözaltı
İzmir'de görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, tasarladığı, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin görselleri ile pahalılık vurgusu yapılan yazıların yer aldığı etiketler nedeniyle gözaltına alındı. Akkoyun, 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'Seçim kanununa muhalefet' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi.
Görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının olduğu etiketler tasarladı. Akkoyun, üzerinde 'Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde. Oy verirken aklında bulunsun', 'Bu ürün bizim yüzümüzden pahalı. Oy verirken aklında bulunsun' yazılarının yer aldığı etiketler sosyal medyada paylaştı. Paylaşımın ardından etiketler, bazı kişiler tarafından marketlerde satışa sunulan ürünlerin üzerine yapıştırıldı.
Şikayet üzerine çalışma başlatan polis ekipleri, bugün saat 08.00 sıralarında Mahir Akkoyun'u evinde gözaltına alındı. Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Akkoyun, ifade işlemlerinin ardından 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'Seçim kanununa muhalefet' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Mahir Akkoyun'un, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde işlemlerinin sürdüğü bildirildi.
AKKOYUN, SERBEST BIRAKILDI
Tasarladığı, üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin görselleri ile pahalılık vurgusu yapılan yazıların yer aldığı etiketler nedeniyle gözaltına alınıp, adliye sevk edilen görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, serbest bırakıldı. Akkoyun'un savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı. Akkoyun'un ifadesinde, "Grafik tasarımcısıyım. Twitter hesabımda siyasi gündem olan etiketleri tasarladım. Hesabımda sadece etiketlerin dökümünü tasarladım. Marketlerdeki ürünlere yapıştıran ben değilim ve kimin yapıştırdığı hakkında da bir bilgim yok. Bu tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaştım. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur. Hazırladığım görselleri kullanmak için pek çok kişi mesaj gönderdi. Mesajlara tek tek cevap vermek zaman aldığından hesabımdan genel bir açıklama yaptım. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Yakalama kararı hukuka aykırı. İşleme itiraz etmekteyim" dediği öğrenildi.
Akkoyun'un avukatı Berfin Kaya ise "'Cumhurbaşkanına hakaret' suçu yasal unsurları oluşturmamaktadır. Müvekkil yalnızca hayat pahalılığı ile ilgili düşüncelerini paylaşmıştır. İfade özgürlüğü ve siyasilere ilişkin eleştiri hakkı kapsamı altındadır. Müvekkilin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.
Serbest bırakılan Akkoyun'u adliye çıkışında ailesi ve yakınları karşıladı. Burada konuşan Mahir Akkoyun, "Yaptığım tasarımların birçoğu, bu ülkede halihazırda var olan yoksulluğu, sefaleti, yüksek fiyatları ele alan ve bunlara dair bir şey söyleyen tasarımlardı. Milyonlarca insanın bu tasarımları benimsemesi, sokaklara ve marketlerdeki ürünlere yapıştırması, benim tam da olarak hayat pahalılığını gündeme getirme amacımı pekiştirdi. Söylediğim şeyin sadece benle sınırlı kalmaması, birçok insanın söylediği şeyle aynı olması; bir gün öncesinde belki binleri aşan şeyin bugün milyonlarca insanın dillerinde olması benim için mutluluk verici. Bu yoksuzluğu, sefaleti gündeme getirmemden rahatsız oldular. Rahatsız etmeye de devam edeceğim" ifadelerini kullandı. Mahir Akkoyun'un annesi Yüksel Akkoyun ise "Hak yerini buldu. Çok mutluyum. Oğlum ses getirdi" dedi.
İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz da "Etiketlerde kelimesel anlamda hakaret içeren bir cümle yok. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından bunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği ve suç teşkil etmediği yönünde bir karar var. Bu karar sonuna kadar doğrudur. Bu kararın İzmir'deki bir mahkeme tarafından verilmesini takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.