Özel halk otobüsü sahiplerinden İBB binası önünde ödeme protestosu
Özel halk otobüsü sahipleri, Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde, İBB’den ödeme alamadıkları gerekçeksiyle protesto düzenledi. Basın açıklaması yapan esnaf temsilcisi Erhan Güneş, “Bizim iki temel problemimiz var. Kimse bizi siyasi tartışmalara çekmesin, birinci problemimiz ödemelerimiz, ikinci problemimiz ise İETT Genel Müdürlüğü tarafından bize dayatılan psikolojik baskı. Bu iki problem çözülürse işimize devam ederiz, hiç kimsenin siyasetiyle işimiz yok." dedi.
İstanbul’da İBB binası önünde, özel halk otobüsü esnafı ve işletmecileri İBB’den ödeme alamadıkları gerekçeksiyle protesto gösterisi düzenledi. Toplanan kalabalık, basın açıklaması yaparak İBB’ye yönelik taleplerini dile getirdi.
"ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
Basın açıklama yapan esnaf temsilcisi Erhan Güneş, "Araçlarımızın tamir ve bakımını yapamıyoruz. Elimizden geleni yaptık ama artık dayanacak gücümüz kalmadı. Böyle giderse İstanbullulara hizmet veremeyeceğiz. Lütfen sesimizi duyun, mağduruz. Ekrem başkanla görüşmemiz için bütün İstanbul halkı olarak bize destek verin. Ulaşım sisteminin yüzde 50’sini özel halk otobüsleri yürütüyor. Özel halk otobüsleri eğer ki çalışamayacak durumu gelirlerse İstanbul halkı mağdur olur, bunun da sorumlusu özel halk otobüsleri değildir" dedi.
"ARAÇLARIMIZA BAKIM, ONARIM YAPAMIYORUZ"
Araçların bakım ve onarımlarını yapamadıklarını ifade eden Güneş, "Şu an bizim İBB’den 3 bin 41 özel halk otobüsünün 5 milyar liraya yakın alacağı var. Araç başı 1 milyon 700 bine yakın alacağımız mevcut. Alacaklarımızı tahsil edemediğimiz için araçlarımıza bakım, onarım yapamıyoruz. Araçlarımız yolcuyu mağdur ediyor, rotasyondan çekiliyorlar herhangi bir hizmet veremiyorlar. İETT Genel Müdürlüğü’nü istifaya çağırıyoruz. İETT Genel Müdürlüğü İBB’yi halkın önünde mağdur etmektedir" ifadelerini kullandı.
"ARTIK DURMA NOKTASINA GELDİK"
Güneş, "Biz mavi özel halk otobüsleriyiz, yollarda kalan hiçbir araç bize tabi değil. Biz ona rağmen burada mücadele ediyoruz. İETT’nin yıllık 29 buçuk milyar lira bütçesi var. Bizim 5 milyar lira alacağımız var. Biz ona rağmen bu araçları yürütebiliyoruz ama artık satacak bir tarlamız, evimiz, arabamız kalmadı. Biz artık durma noktasına geldik" diye konuştu.
"İÇERİDEKİ ALACAKLARLA İLGİLİ BİZE BİR PROGRAM SUNSUNLAR"
İki temel problemleri olduğunu ifade eden Güneş, "Bütün masraflarımız içinde akaryakıtımız dahil 450 bin lira faturayla çalışıyoruz. İçerideki alacaklarla ilgili bize bir program sunsunlar. Biz durma noktasına geldik. Bir sabah İstanbullular sefere çıkamadıklarında büyük mağduriyet oluşacak. Her geçen gün özel halk otobüsleri yatıyor, her tarafta perişan durumdayız. Artık filomuzu işletecek durumumuz kalmadı. Bizim iki temel problemimiz var. Kimse bizi siyasi tartışmalara çekmesin, birinci problemimiz ödemelerimiz, ikinci problemimiz ise İETT Genel Müdürlüğü tarafından bize dayatılan psikolojik baskı. Bu iki problem çözülürse işimize devam ederiz, hiç kimsenin siyasetiyle işimiz yok" dedi.
Hak sahipleri ve yakınları da ödeneklerini alamadıkları iddiasıyla eylemdeydi.
"6 YILDIR ÖDEMELER GERİDEN GELİYOR"
Esnaf Murat Uçar "Hepimiz esnafız. İstanbul’a 7/24 emek veriliyor. 3 bin 41 araba, 7 bin tane şoför var. 10 bin tane hak sahibi, 100 bin insan ekmek yiyor. Ödemeler neden düzgün yapılmıyor? Seçim var yapamıyoruz, ödenek alamıyoruz dediler. İnsanların hakkını verin. 6 yıldır ödemeler geriden geliyor. Her arabanın bin 500, bin 700 lira alacağı var. Benim neden belediyeden 2 milyon alacağım olsun?" diye konuştu.
Sema Altıkardeş ise "Biz burada hak sahipleri olarak, mağduriyetimizi seslendirmek için buradayız. Sadece şoförler, otobüs sahipleri değil, hepimiz mağduruz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Sadece hakkımızı istiyoruz" dedi.
Eylem yapan gruptan gelen talepleri dinleyen İBB Meclis üyesi Abdulcebbar Barış, "Evet, alacaklarınız var, alacaklarınızı hiç kimse gasbedemez. Sizin hakkınız her zaman baki olacak. Bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.