Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Muz üreticilerinin soğuk hava nöbeti

Türkiye'nin en büyük örtü altı muz üretim merkezlerinden Antalya'nın Manavgat ilçesinde üreticiler seralarda ısının 7 derecenin altına düşmemesi için gece sabaha kadar nöbet tutuyor.

ABONE OL
Mithat ABAKAN/ANTALYA, (DHA)-

Manavgat, son 10 yıldaki yatırımlarla örtü altında 20 bin dekarlık alana muz ekimi yapılarak Türkiye'nin muz üretim merkezi haline geldi. Havanın soğuduğu son günlerde Manavgatlı üreticiler seraların ısısını 7 derecede tutabilmek için büyük gayret sarf ediyor. Üreticiler, seralarda kullanılan çeşitli iklimlendirme sistemleriyle muz bitkilerini ve ürün verimini korumayı hedefliyor. Hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde otomatik olarak harekete geçen iklimlendirme sistemlerinin yanı sıra, geleneksel yöntemlerle de seraların ısısı korunmaya çalışılıyor. Üreticiler, iklimlendirme sistemlerinden termosifon sistemiyle ısıtılan veya yer altından çekilen 22 derecedeki suyun buharının yanı sıra, sisleme ve dumanlama yöntemini de kullanıyor.




Manavgat'ta 12 dönümlük kapalı alanda muz serası olan Hasan Çetin ve Hasan Göktaş, soğuk gecelerde seradaki bitkileri korumanın önemine değindi. Muzun tropikal tür olduğunu ve büyük ısı dalgalanmalarına dayanamadığını belirten Hasan Göktaş, sıcaklığın 7 derecenin altına düşmesi durumunda muz bitkisinin strese girdiğini ve üründe verim kaybı olduğunu söyledi. Seranın ısısını muhafaza etmek için karbondioksit salınımı ve yer altından gelen sıcak su buharını kullandıklarını anlatan Göktaş, "Seraların içinde sıcaklık 7 dereceye yaklaştığında kutularla satın aldığımız karbondioksit gazını seranın içine salıyoruz. Bunun 2 tür faydası oluyor. Yukarıdan gelen soğuk havayla muz bitkisi arasında bariyer oluşturuyor ve soğuk havanın aşağı geçmesini önlüyor. Aynı zamanda karbondioksit olduğu için bitkinin sürekli fotosentez yapmasını ve canlı kalmasını sağlıyor" dedi.

Karbondioksit salınımının yanı sıra yerin 110 metre altından artezyenden su çıkardıklarını anlatan Göktaş, "Çıkardığımız bu suyun sıcaklığı yaklaşık 22 derece civarında. Yerden yaklaşık 1,5 metre yüksekte kurduğumuz borularla su bütün serayı dolaşıyor. Boruların her bir metrelik bölümünde mikro başlıkların bulunduğu fıskiyeler var. Buralarda çıkan su soğuk havanın etkisiyle buharlaşıyor ve ısıyı sabit tutmaya yardımcı oluyor" diye konuştu.

Muz bitkisinin soğuktan korunmasının diğer örtü altı bitkilerinden farklı olduğunu kaydeden Göktaş, "Muz, çok fazla sıcaklık dalgalanmalarını sevmiyor. Isının stabil kalması gerekiyor. O yüzden biz, muz üreticileri saat 21.00'den sabah güneş doğup, dışarısı ısınana kadar seradan ayrılamıyoruz" dedi.

Diğer Haberler

  1. RTÜK Başkanı Şahin'den medyaya 'Narin Güran' uyarısı
  2. Güngören’de 1 ay önce çöken yol, tekrar çöktü
  3. Park ettiği otomobilinde ölü bulundu
  4. Karşıya geçmeye çalışan yayaya otomobil çarptı; kaza anı kamerada
  5. Özlem'in öldürülmesiyle ilgili eski eşi ve 8 sanığın yargılandığı dava başladı
  6. Pandemide yemek götürdüğü ihtiyaç sahibiyle tartışan zabıta memuru görevden uzaklaştırıldı
  7. İstanbul Valiliği ile Petrol Ofisi Grubu arasında Okul Spor Kulüpleri Ligi Reklam ve Sponsorluk Protokolü imzalandı
  8. PKK'lı teröristleri tedavi ettiği iddia edilen 3 doktora gözaltı
  9. 'Gece yalnız yürüyen kadınların yüzde 56'sı kendini güvende hissediyor'
  10. Karşıya geçmeye çalışan yayaya otomobil çarptı; kaza anı kamerada

© Copyright 2024

DHA