Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Muğla'nın 2 ilçesinde orman yangını

Muğla'nın Yatağan ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Muğla'ya bağlı Yatağan, Ula ve Datça ilçelerindeki orman yangınlarına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen toplam 3 kişinin yakalandığını duyurdu.

ABONE OL
Fırat AKAY - Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA) - Salih HÜDAVERDİ/ ANKARA, (DHA)

Yatağan'ın kırsal Yava Mahallesi yakınlarındaki ormanda saat 13.30 sıralarında yangın çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda arazöz ve hava aracı sevk edildi. Ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

ULA'DA DA ORMAN YANGINI ÇIKTI

Muğla'nın Ula ilçesinde kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda, saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanı fark edenler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu. İhbarın ardından bölgeye çok sayıda arazöz ve hava aracı sevk edildi. Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.

ARI KOVANLARI YANDI

Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Her iki ilçedeki yangınlara toplam 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz 14 su tankeri, 5 dozer ve 294 personel müdahale ediyor. Alevleri sıçradığı Yatağan'ın Yava Mahallesi'ndeki içi arı dolu 30 kovan da zarar gördü.

İKİ MAHALENİN BOŞALTILMASI İSTENDİ

Öte yandan Yatağan Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, alevlerin ilerlediği Nebiköy ve Kafaca mahallerinin tedbir amacıyla boşaltılmasının istendiği bildirildi.


KARA YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada, Aydın-Muğla kara yolunun Yatağan-Çine arasındaki bölümünün çift yönlü olarak trafiğe kapatıldığı bildirildi.

Açıklamada, "Aydın-Muğla Karayolu’nun Yatağan-Çine arası devam eden yangın söndürme çalışmaları nedeniyle her iki yönde araç trafiğine kapatılmıştır. Ulaşım Söke kara yolundan sağlanacaktır. Sürücülerin işaret ve işaretçilere dikkat etmesi önemle rica olunur" denildi.

KÖYLÜLER TANKERLERLE SEFERBER OLDU

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki yangını söndürme çalışmalarına destek için köylüler seferber oldu. Köylüler traktörlerine bağladıklar tankerlerle kuyudan aldıkları suyu Kafaca Mahallesinde bulunan sulama göletine taşıdı.

Burada helikopterler için su takviyesi yapan köylüler göletin sürekli dolu olmasını sağladı. 100’e yakın traktör aralıksız olarak gölete su taşıdı. helikopterler bu sayede yangın bölgesine aralıksız olarak sorti yaparak, alevlere müdahalede bulunabildi.

Traktörüyle su taşıyan köylülerden Önder Sungur, "Yatağan Kafaca bölgesindeki gölete yangından dolayı su getirdik. Helikopterler buradan su alıyor" dedi.

YATAĞAN'DAKİ YANGINDA ARICILIK YAPAN BABA-OĞULA GÖZALTI

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatan jandarma bölgede yaptığı incelemede yangının kovanların bulunduğu bölgeden çıktığını belirledi. Arıcılık yapan M.Ş. (68) ve oğlu İ.Ş. (47) gözaltına alındı. Yangının baba - oğulun arılara körük ile duman verirken, yangına neden oldukları saptandı. Gözaltına alınan M.Ş. ve oğlunun jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.


 

BAKAN YERLİKAYA: MUĞLA'DA YANGINLARA SEBEBİYET VERDİĞİNDEN ŞÜPHELENİLEN 3 KİŞİ YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Muğla'ya bağlı Yatağan, Ula ve Datça ilçelerindeki orman yangınlarına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen toplam 3 kişinin yakalandığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bugün Muğla'ya bağlı Yatağan, Ula ve Datça ilçelerindeki orman yangınlarına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen toplamda 3 kişinin yakalandığını bildirdi. Yerlikaya'nın paylaştığı bilgilere göre, Yatağan Yava Mahallesinde çıkan yangına ilk belirlemelere göre arıcıların neden olduğu tespit edildi ve 2 şüpheli gözaltına alındı. Datça’da ise Batır Kızılbük mevkisinde çıkan orman yangınına sebebiyet verdiği şüphesiyle 1 kişi yakalandı.

Bakan Yerlikaya, "Ormanlarımız milli servetimizdir. Geleceğimiz olan evlatlarımıza bırakacağımız en değerli mirastır" ifadelerini kullandı.

BAKAN YUMAKLI’DAN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen perşembe gününden bugüne kadar 109’u orman yangını, 138’i kırsal olmak üzere 247 yangına müdahale edildiğini, bunlardan 241’inin kontrol altına alındığını söyledi. Bakan Yumaklı, “Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangınımız yok” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muğla’nın Ula ilçesinin Yangın Yönetim Merkezi’nde açıklamada bulundu. Bakan Yumaklı, “En son saat 01.00’de İzmir’de Karşıyaka Yamanlar yangınının kontrol altına alındığı bilgisini vermiştik ve o saatten itibaren 5 yangının aktif olarak devam ettiğini söylemiştim. Bunlardan birincisi İzmir Menderes‘teki Tahtalı Barajı’nın her iki yanında da devam eden yangındı. Bunun enerjisini düşürüldüğünü söylemiştim. Aynı şekilde arkadaşlar müdahaleye devam ediyorlar. Ancak arazinin çok sarp kayalık ve ulaşılma sorunu sebebiyle farklı yollardan ulaşarak yollar açarak birbiri peşine hortumlar ekleyerek buraya ulaşıyorlar, müdahaleler devam ediyor. Bu gece boyunca da devam edecek tehlike arz eden herhangi bir durum yok. İkinci yangın Aydın Bozdoğan‘daki yangındı. Bu yangınla alakalı da arkadaşlarımız bütün gece müdahalelerine devam ettiler ve biraz önce biz keşiften döndük tekrar son haline baktık.

Herhangi bir problem kalmamış görünüyor. Çok büyük oranda kontrol edildi. Bozdoğan’ın ki birkaç kez söylemiştim, bize endişeye sevk edebilecek kadar geniş bir alana yayılmıştı. Üçüncüsü Karabük’tü. Karabük’teki yangın da an itibari ile kontrol altına alınmış vaziyette. 5 yangından 1’i kontrol altına alındı. Manisa Gördes yangını o da dün itibari ile aslında çok yaklaşmıştı ancak rüzgarın çok kararsız ve farklı yönlere şiddetli esmesi sebebiyle arkadaşlarımızı zorladı. Müdahalelerine devam ettiler. Çok büyük oranda tamamlandı. Gece soğutma çalışmaları devam edecek. Uşak Eşme bizi uğraştırdı. Çünkü burada da ulaşılamaz yerler vardı. Burada da büyük oranda kontrol sağlandı. Bununla ilgili de son bilgiyi yarın vereceğiz. Sabah son kontrollerden sonra aynı zamanda soğutma işlemleri de devam ediyor. Hemen arkadaşlarımız ilk müdahaleye başladılar” diye konuştu.

241 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Konuşmasına devam eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Mersin Silifke kontrol altına alınmış oldu. Muğla Yatağan‘daki yangın için de şu anda herhangi bir tehlike yerleşim yeri tehlikesi olmadığını söylemek istiyorum. Yatağan’da Nebiköy, Kayırlı ve Ramada bu üç köyde 58 ev tedbiren tahliye edildi. Bir risk yok. Ancak yine de tedbirli olmakta fayda var. Bir bölümü itibari ile bazı yolların kapatılması söz konusu olmuştu ama akşam rahatlayınca bu yollarda açılmış oldu. Perşembe günü sabahtan bu saate kadar 109’u orman, 138’i kırsal olmak üzere 247 yangına müdahale edildi. Bunlardan 241’i kontrol altına alındı. Bizlere destek olan valiliklerimiz, yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz, kamu kurumlarımız, vatandaşlarımız ve her kimler varsa hepsine çok teşekkür ediyorum. İkazlarımıza uyup tedbir alan ve hassasiyet göstererek bizlere yardımcı olan bizlerden de dualarını esirgemeyen vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangınımız yok. Önümüzdeki pazar gününe kadar Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bizlere olan uyarılarını dikkate alalım. Mümkün olduğu kadar kapalı alanların dışında aleve ateşe sebep olabilecek herhangi bir şey yapmayınız. 15 Eylül’e kadar dediğim gibi bütün ilgili kurumlar başta Orman Genel Müdürlüğü alarm durumunda. Bunlara hiç gerek kalmasın” dedi.

KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla'nın Yatağan ilçesinde çıkan yangına ekiplerin karadan müdahalesi devam ederken, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Görevlilerden bilgi aldıktan sonra açıklama yapan Aras, “16 Ağustos'ta başlayan yangınlar bölgemizde çok etkili oldu maalesef. 16 Ağustos'ta iki büyük yangın başlamıştı biri Milas Beçin’de biri de Bozdoğan tarafından Kavaklıdere'ye doğru gelen yangın. Tabii bu ikisiyle ilgili hem Sayın Valimizin başkanlığında toplanan kriz masası hem de Büyükşehirde oluşturduğumuz kriz masası faaliyetteydi. Orman Genel Müdürlüğümüzün, Orman Bakanlığımızın hava araçları zamanında aslında müdahale ettiler buralara ama tabii alan çok büyük. Sadece burada da yangın yok, Manisa, İzmir yangınları da çok etkili. Hava araçlarının bir bölümü de o bölgeye gitti. Ama buna rağmen o iki bölgedeki yangın artık kontrol altına alınmıştı. Tabii bugün itibariyle 3 yangın daha bölgemizde çıktı. Bunlardan bir tanesi bugün Yatağan, Yava ve Nebiler bölgesinde yangın çıktı. Bu yangında ekiplerin üstün gayretleriyle kısmen kontrol altına alındı. Şu anda da karadan soğutma çalışmaları da sürüyor. Gece olması hasebiyle hava araçları çok fazla şu anda faaliyet gösteremiyor ama yine gece görüşlü iki helikopter başka bir bölgede şu anda yangını önlemeye ve soğutmaya çalışmakta.

Şu anda dediğim gibi bölgedeki yangını takip ediyoruz. Bir de Menteşe ilçemizin Yaraş bölgesinde çıkan ve oradan da Ula'nın Armutçuk bölgesine doğru ilerleyen bir yangın daha var ki şu anda en riskli bölgenin orası olduğunu görebiliyoruz. Şu anda orada da dediğim gibi iki tane havadan müdahale eden gece görüşlü helikopterler ve ekipler var. Biz de Büyükşehir olarak zaten bu 16 Ağustos'tan itibaren kriz durumuna geçtik. Ve bütün izinleri iptal ettik. 24 saat esasına göre mesai yapıyoruz. İtfaiyemizi takviye ediyor sadece tabii biz değil bütün diğer kurum, kuruluşlar, herkes, jandarmamız, Orman Bölge Müdürlüğü, ilçe belediyelerimiz, yine gönüllülerimiz herkes şu anda müdahaleleri yapıyorlar. Umarım bir an önce bunları da söndürürüz ama bugün yine iki riskli bölgede yangın daha çıktı. Bir tanesi Datça Kızılbük’te çıkan yangın ve bir tanesi de Bodrum Gölköy'de çıkan yangın. Bunlar da çok büyümeden itfaiyemizin ve ormancılarımızın üstün gayretiyle söndürüldü. Ancak yani bu yangınların çıkış sebebini bir düşünmek lazım. Şu anda o kadar riskli bir dönemdeyiz ki Sayın Bakanımız sürekli bu konuda açıklama yapıyor, diyor ki ormana lütfen girmeyin çok dikkatli olun be bu yangınların birçoğu da insan hatasından kaynaklanan yangınlar. Evet bazen doğal yollarla da çıkabiliyor ama büyük ölçüde insan hatasından kaynaklanıyor. O yüzden herkesin çok dikkat etmesi lazım. Yani bölgemizdeki orman varlığı çok yüksek. Muğla’mızın yüzde 68’i ormandır. Yüzde 8’ini 2021 yılında kaybetmiştik şimdi de bütün bu yangınlarla beraber bir bölümün daha maalesef kaybettik. Orada yanan sadece orman değil. Bir üretim de orada kayboluyor. Bazı yerlerde zeytinlikler maalesef yandı. Herkes çok dikkatli olsun, bizim çağrımız budur” dedi.

© Copyright 2024

DHA