Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Marmara'da batan geminin enkazından ilk görüntüler geldi; mürettebatı arama çalışmaları sürüyor

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sonar cihazı ile gemiyi 51 metre derinlikte tespit ederken, yan yatmadan ve parçalanmadan, bir bütün halinde deniz tabanına oturan gemiden ilk görüntüler de geldi.

ABONE OL
Esra TÜRKER-Denizhan KARAHANCI-İsmail Hakkı SEYMEN-Mehmet İNAN/ BURSA, (DHA)

 Marmara Adası Badalan Limanı’ndan, Gemlik Limanı'na gitmek üzere 14 Şubat'ta saat 20.30’da kalkış yapan, 1250 ton mermer tozu yüklü 'BATUHAN A' isimli ticari geminin, dün sabah saat 06.20'de battığı ihbarı alındı.

Karacabey ilçesinin kuzeyinde 4 mil açıkta batan gemiyi arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek için Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturulurken, AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Arama kurtarma faaliyetlerine 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı, 2 Kıyı Emniyet botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun römorkörü ile RHIB bot da katıldı.

51 METRE DERİNLİKTE TESPİT EDİLDİ

İzmit Körfezi'nde bulunan araştırma gemisi TCG ÇUBUKLU ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli mayın avlama gemisi TCG AYVALIK da bölgeye ulaşırken, Karadeniz açıklarındaki arama-kurtarma gemisi TCG AKIN da destek için bölgeye gelmek üzere yola çıktı.

Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 Seahawk helikopteri Çanakkale Deniz Hava Üs Komutanlığı'nda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 AS532 tipi helikopter de bölgeye hareket etmek üzere Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda hazır bekletilirken, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, BATUHAN-A isimli kargo gemisindeki 6 mürettebatı arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Deniz Kuvvetleri'nin sonar cihazıyla gemiyi 51 metre derinlikte tespit ettiği kaydedildi.

YAN YATMADAN BATMIŞ

Su altından kaydedilen görüntülerde, geminin yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanına düz şekilde oturduğu görüldü. Geminin battığı pozisyonun arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracağı değerlendirilirken, geminin 3 boyutlu görüntüleri de kayıt altına alındı.

Gece boyunca faaliyetlerini sürdüren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve gemiler, bölgede arama yaparken, dalgıçlar da bugün batık gemiye ulaşmak için dalış gerçekleştirecek. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da arama-kurtarma çalışmalarını denize açılacağı gemiden takip ve koordine edecek.

BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: ÇALIŞMALAR 456 PERSONELİMİZLE DEVAM EDİYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çalışmaların denizden, havadan ve karadan sürdürüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

“15 Şubat Perşembe günü Karacabey kuzeyi 4 mil açığında battığı ihbarı alınan BATUHAN A isimli ticari gemide bulunan altı mürettebatı arama kurtarma çalışmaları 2. gününde 456 personelimiz ile hız kesmeden devam etmektedir. BATUHAN A isimli ticari gemideki mürettebata ulaşmak için kurumlarımızca koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimizin tüm imkanları seferber edilmiş olup en kısa zamanda altı mürettebatımıza ulaşmayı hedefliyoruz.”

SONAR GÖRÜNTÜSÜYLE TESPİT EDİLEN BATIĞIN 'BATUHAN A' OLDUĞU KESİNLEŞTİ

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanlığı, sonar görüntüsü ile deniz yüzeyinin 51 metre altında tespit edilen batık geminin, 'Batuhan A' olduğunun kesinleştiğini, sabah saatlerinden itibaren batığa dalış faaliyeti gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakanlıktan, Marmara Denizi İmralı Adası'nın güneybatısında batan 'Batuhan A' yük gemisinin mürettebatını arama kurtarma çalışmalarına ilişkin son durum bilgisi paylaşıldı.

Dün saat 06.32'de Bakanlık Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne uydu yardımlı arama kurtarma sisteminden (COSPAT-SARSAT) 'Batuhan A' gemisine ait acil durum sinyali alındığı belirtilerek, "İvedilikle tüm deniz ve hava arama kurtarma unsurlarına bildirim yapılarak deniz olayı bildirilmiş, Türk Radyo vasıtası ile bölgedeki gemilere duyurular yapılmaya başlanmıştır.

Gemiye yapılan telsiz çağrılarına cevap alınmaması üzerine, Liman Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden, geminin acentesinin yapmış olduğu gemiye ait personel listesi beyanındaki tüm denizcilerimizin, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi'ndeki mobil cep telefonları ile temas kurulmaya çalışılmış maalesef herhangi bir yanıt alınamamıştır. Tekraren tüm arama kurtarma unsurlarına, geminin EPİRB cihazından alınan COSPAT-SARSAT acil durum sinyalinin, geminin batmış olması nedeniyle otomatik olarak uydu sinyali göndermiş olabileceğinin kuvvetle muhtemel olduğu bilgisi verilerek, uydudan alınan gemi pozisyonuna ilaveten Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemimiz'den alınan geminin son pozisyonu da paylaşılmıştır" denildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı sonar kabiliyetli gemi tarafından dün 51 metrede geminin enkaz görüntüsüne ulaşıldığını hatırlatılarak, "Yapılan çalışmalar neticesinde, sonar görüntüsü ile deniz yüzeyinin 51 metre altında tespit edilen geminin, gece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzce ROV cihazı ile yapılan sörveyinde 'Batuhan A' gemisi olduğu kesinleşmiştir. Bugün sabah saatlerinden itibaren anılan batığa dalış faaliyeti gerçekleştirilecek olup, denizde ve sahilde arama kurtarma faaliyetlerine de aralıksız devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

 BATAN GEMİNİN KAPTANININ OĞLU: 40 DAKİKADA NASIL MÜDAHALE EDİLEMEDİ

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları 456 personelle devam ederken, kayıp mürettebatın ailelerinin Karacabey’de oluşturulan kriz merkezindeki endişeli bekleyişi de sürüyor. Geminin kaptanı Hasan Mehmet Uyanık’ın (69) oğlu Abdullah Uyanık, umutlu olduklarını söyleyerek, “Gemide çalışan ikinci kaptan Mehmet Uyanık, babam oluyor kendisi. Babam 40 senelik denizciydi. Tecrübeli bir ilk denizciydi kendisi. Dün haber geldi, amcam tarafından. Ben de teyit etmek amaçlı baktım. Gerçekten o gemiymiş ve telefonları kapalıydı. Beklemeye başladık. Sahil Güvenliği aradık, Sahil Güvenlik çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Karacabey'e geldik gece 01.30’da. Sonrasında Kaymakam Bey geldi. Sağ olsun ilgileniyorlar. Yetkililer çalışıyor. Bir serzenişim olacaktı. Burada SOS veriyor gemi, 06.32’de veriliyor. 07.12’de SOS sinyali kesiliyor. Bu arada 40 dakika bir zaman var. Bu 40 dakika içinde nasıl müdahale edilemedi, ona şaşıyorum. Ben de 3 sene gemicilik yaptım, gemilerde çalıştım. Yetkililerden rica ediyorum. Buradan bu tahkikatın yapılmasını rica ediyorum. Bundan sonra canlar yanmasın. İnşallah umudumuz var diyelim. Allah'tan ümit kesilmez. Bekliyoruz, yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

 ’40 DAKİKADA NASIL ULAŞAMADILAR?’

Uyanık, geminin acil durum sinyali verdiği saat ile sinyalin kesildiği saat arasındaki 40 dakikalık zamana dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Olayla ilgili çok detaylı bilgim yok. Siz ne biliyorsanız ben de onu biliyorum. Yani medyadan izlenen kısmını biliyorum. Zaten bana da en son ulaştı. Öncesini bilmiyorum yani. Akşam 20.30 itibariyle kalkıyor. Marmara Adası tarafından kalkıyor. Karacabey dolaylarında olay gerçekleşiyor. Tabii bu arada 40 dakika bir zaman yani normalde ben şeyi anlayamıyorum. Yani Sahil Güvenliğin ulaşmama şansı nasıl oluyor yani. Burası açık bir deniz değil, açık bir yer değil. Karadeniz değil, Akdeniz değil, onu anlayamadım, anlayamıyorum yani.”


 BATAN GEMİYE VE MÜRETTEBATA AİT MALZEMELER SAHİLE VURDU

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli, 51 metre derinlikte tespit edilen gemiye ulaşmak için dalış hazırlıklarını sürdürürken, batan gemideki 6 kişiye ulaşmak için Bursa'dan Bandırma'ya kadar uzanan koylar taranıyor.

Arama çalışmalarına deniz ve havanın yanı sıra karadan da destek veriliyor. Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi'nde oluşturulan kriz merkezinden çalışmalar koordine edilirken, sahil boyunca karadan sürdürülen çalışmalarda 1250 ton mermer tozu yükü olan gemideki bazı malzemelerin kıyıya vurduğu belirlendi. Varil, can yelekleri, urgan ve bir ayakkabı bulundu.

Can yeleklerinden birinde geminin adı olan BATUHAN yazdığı görüldü. Bulunan ayakkabının ise gemide aşçı olarak çalışan Zeynep Kılınç’a (33) ait olduğu değerlendiriliyor.

VALİ DEMİRTAŞ: SAAT 17.00'DEN İTİBAREN DALIŞ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi'nde oluşturulan kriz merkezinden çalışmaları koordine eden Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 51 metre derinlikte tespit edilen gemiye ulaşmak için saat 17.00 itibarıyla dalışın gerçekleştirileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Kriz merkezindeki arkadaşlarımızla birlikte sabah olay yerine gittik. Buradaki arkadaşlarımızla görüştük. Yapmış olduğumuz görüşmede alanda 9 tane gemi, 2 tane uçak, 1 tane helikopter, yaklaşık 500'e yakın da personelin çok fedakar bir şekilde çalıştıklarına gözlerimizle gerçekten şahit olduk. Öncelikle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. İnşallah en yakın zamanda 6 kardeşimizi kurtarırız diye düşünüyorum. Bugün Allah kısmet ederse saat 17.00 veyahut da 18.00 civarlarında dalış gerçekleştirilecek. Şu an Akın gemisi tamamen yerleşkesini sağladı. Sağlamlaştırmaya çalışıyorlar, bulunmuş oldukları yerleri. Kısmet olursa saat 17.00'den sonra, eğer bir aksilik çıkmazsa, dalgıçlarımız dalmaya başlayacaklar. İnşallah kurtarma operasyonunun o saatten sonra başlayacağını düşünüyorum."

'HEPSİNİN GEMİDE OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL'

Kayıp 6 mürettebatın gemide olup olmadığının henüz belirlenemediğini belirten Vali Demirtaş, "Görüntüleme cihazlarıyla dün geceden itibaren çalışmalar başladı ama tabii hepsi gemide mi değil mi o ancak, dalgıçlarımız aşağıya indikten sonra tespitini yapabileceğiz. Şu an bunu söylemek erken olur diye düşünüyorum. İnşallah saat 17.00'den, 18.00'den sonra bu çalışmaları da hem milletimize hem de ailelerine bu hayırlı haberleri vereceğiz diye düşünüyorum" dedi.

'MÜRETTEBAT 6 KİŞİDEN FAZLA DEĞİL'

Vali Demirtaş, Liman Başkanlığı'na bildirilen listede adı bulunan ancak 2 gün önce gemiden ayrılan Doğuşcan Yaylak'ın yerine kimin gemide yağcı olarak görev aldığına ilişkin soruya ise "Bir çalışan yerine, başka bir eleman gitmiş. Mürettebat 6 kişi yani. 6 kişiden fazla değil. Şu an önümüzdeki bilgi de bu. O gelişme düzeltildi yani" diye yanıt verdi.

'DENİZ KUVVETLERİ PERSONELİ DALIŞI GERÇEKLEŞTİRECEK'

Hava şartlarının sert olduğunu ancak 51 metre derinlikteki gemiye dalış için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve dalışı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin yapacağını söyleyen Vali Demirtaş, "Deniz Kuvvetleri, bunu çok rahat bir şekilde yapabileceğini söylediler. Oradaki komutanlarla da zaten telefonlarla ve temsilcilerle görüşmemizi sağladık. Kendileri çok rahat bir şekilde yapabilecekler. Eğer ihtiyaç duyulursa Kıyı Emniyeti'ndeki arkadaşlarımız da şu anda hazırlar. Bir sıkıntı yok. Hem Kıyı Emniyeti'nin dalgıçları hem de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın dalgıçları orada. Hava şartları biraz daha sert. Rüzgar da dalga da var. Ama inşallah saat 17.00'den sonra arkadaşlarımız, olağanüstü bir şey olmazsa, inmeye başlayacaklar" diye konuştu.


MÜRETTEBATIN GEMİDE OLDUĞU DEĞERLENDİRİLİYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi'nde oluşturulan kriz merkezinden çalışmaların koordinesi sağlanırken, 6 mürettebatın, denizin 51 metre derinliğinde tespit edilerek görüntülenen 'BATUHAN A' isimli gemide olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

DALIŞIN YAPILACAĞI TCG AKIN’IN HALATI KOPTU

Öte yandan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın, 51 metre derinlikte tespit edilen gemiye ulaşmak için saat 17.00 itibarıyla dalışın gerçekleştirileceğini belirttiği, TCG AKIN Gemisinin yer sabitleme çalışmaları sırasında halatının koptuğu ve dalışın gerçekleştirilemediği öğrenildi. Arama çalışmalarını denize açılarak takip eden Vali Mahmut Demirtaş, gerekli önlemlerin alınmasının ve sabitlemenin yapılmasının ardından, ‘BATUHAN A’ isimli gemiye ulaşmak için dalgıçların bu gece ya da yarın sabah erken saatte dalışı gerçekleştireceğini belirtti. Demirtaş, " Hava muhalefeti ve beklenmeyen olumsuz gelişmeler nedeniyle dalış saat 17.00 itibarıyla yapılamadı. Bu gece ya da en geç yarın sabah dalgıçlarımız batan gemiye ulaşacak. Ekiplerimiz, büyük bir özveri ve fedakarlıkla 6 mürettebatın bulunması için çalışıyor. Gece- gündüz demeden hem Mudanya hem de Karacabey ilçelerinde kurulan kriz merkezlerinde süreç yakinen takip ediliyor" dedi.

GEMİNİN BATMA NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

1300 ton yük kapasiteli ticari geminin, 1250 tonluk normal yük ile seyir halindeyken batmasının nedeni de araştırılıyor. Gemide taşınan mermer tozunun üzerinin kapatıldığı brandanın sabitlenmediği ve fırtına nedeniyle bir kısmının havalanarak yükün üzerine deniz suyunu taşıdığı, aynı zamanda yağışın, üzeri açılan mermer tozuna direkt temasıyla, yükün artan ağırlığının geminin dengesini bozduğu belirtiliyor. Böylece ağırlığı artarak dengesi bozulan geminin, yan yatıp su almaya başlayarak battığı ihtimali üzerinde duruluyor.


GEMİ BATMADAN DAKİKALAR ÖNCE KAYDETTİ

Marmara Denizi açıklarında 6 mürettebatıyla birlikte batan 'BATUHAN A' isimli gemiden çekilen son görüntüler ortaya çıktı. Görüntüde isminin Hüseyin Tutuk olduğu öğrenilen gemicinin çektiği son anlar yer aldı. Tutuk'un ailesine gönderdiği görüntüde geminin su aldığı net bir şekilde görülüyor. Hüseyin Tutuk isimli gemicinin liman başkanlığına bildirilen listede adının yer almadığı görülürken, Doğuşcan Yaylak'ın yerine gemiye yağcı olarak bindiği değerlendiriliyor. Yine görüntülerde Hüseyin Tutuk isimli gemicinin, "5'inci, 6'ncı elbisem bu gece saat 01.00'den bu yana. Allah'ım sen yardım et ya Rabbim. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabbim gemi batıyor. "demesi dikkat çekiyor.



Diğer Haberler

  1. Parktaki kameriyede çay içen arkadaşlar arasında bıçaklı kavga; 1 yaralı
  2. Araçta tartıştığı kişiyi bıçakla öldürdü
  3. Motosikleti ve cep telefonu göl yakınında bulunan genç için suda arama çalışması başlatıldı
  4. Kızını almaya okula gitti, cipinde beklerken fenalaşıp öldü
  5. Hakkari'de taşımalı eğitime 'kar' engeli
  6. Trafikte tartışan sürücüler birbirlerine ateş açtı; 1'i yoldan geçen 2 yaralı
  7. Alper Gezeravcı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencileriyle buluştu
  8. Gökçeada ve Bozcaada'ya feribot seferlerine fırtına engeli
  9. Sinem'i 7 yerinden bıçaklayan eski eşine 20 yıla kadar hapis talebi
  10. Çilingirle girilen evinde başı parçalanmış cesedi bulundu

© Copyright 2024

DHA