Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Manavgat'taki büyük yangın 6'ncı gününde

Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi'nin dağlık alanındaki yangın devam ediyor. Yangına havadan ve karadan destek sürüyor. Orman işçileri ve bölge halkı yangını söndürmek için canla başla çalışıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen arazöz, su takviye araçları ve çok sayıda personel yangını söndürmek için çaba harcıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ASMEK'te çalışan Fatih Kızgın (24), orman işçilerinin ağır ve uzun hortumlarını taşıyarak yardımcı olmaya çalışıyor.

ABONE OL
Mehmet ÇINAR- İbrahim LALELİ-Alparslan ÇINAR-Adem AKALAN- Aslı DURAN/ANTALYA,(DHA)

Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da saat 12.00 sıralarında 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, altıncı gününe girdi. Yangınlar, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda zeytinlik ve bahçenin yanı sıra ormanlık alanda etkili olan yangına, havadan ve karadan müdahale edildi. Yangının büyük bir alanda etkili olması nedeniyle birçok ev kullanılmaz hale geldi. Manavgat'a sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş ve Alanya'nın bazı mahallelerine de sıçrayan yangında, 7 kişi yaşamını yitirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgedeki çalışmaları koordine ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise söndürme çalışmalarını koordine etmek üzere bir başka yangın bölgesi Marmaris'e geçti.

GÜNDOĞMUŞ'TA 7 MAHALLE TEHDİT ALTINDA

Altıncı günde Manavgat'ta Çardak Mahallesi Beydiğin mevkisi, Yaylaalan, Tilkiler, Sevinç ve Ahmetler Köyü'nün Akseki bölümünde devam eden yangına, karadan ve havadan müdahale ediliyor. 29 mahallesi bulunan Gündoğmuş'un kırsaldaki 7 mahallesi de alevlerin tehdidi altında. Ortagonuş Mahallesi tamamen yanarken, Ümütlü, Senir, Çayırözü ve Narağacı mahalleleri tedbir amaçlı tamamen boşaltıldı. Çayırözü ve Narağacı'nda yalnızca yetişkin erkekler kaldı. İlçe merkezine güvenli bir noktada oluşturulan 70 konut, ilçe merkezinin tahliyesi halinde kullanılmak üzere hazırlandı.

'GÜNDOĞMUŞ YANARSA BATI TOROSLAR YANAR'

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, sabotaj idddialarını değerlendirdi. İlçe ve çevresinde meydana gelen yangında yaşamını yitiren olmadığını belirten AK Partili Özeren, "Vatandaşımız panik yapmasın. Helikopter ve uçak sayısı artırılacak. Yangına hızlı şekilde bugün müdahale edilecek. Yangınla ilgili vatandaşlarımız günlerdir nöbet tutuyordu. Kimse gelip burada sabotaj ateşi yakmamıştır. Yangının Ermenek ve Oymapınar barajları arasındaki yüksek gerilim nakil hattında rüzgar kaynaklı kıvılcım oluşup çıktığını düşünüyoruz. Savcılık bununla ilgili soruşturma yürütüyor. Gündoğmuş'un yanmaması lazım. Gündoğmuş yanarsa Batı Toroslar yanar, yangının önünü alamayız" diye konuştu.

AHMETLER'DE TIRMIKLI MÜCADELE

Yangın tehdidi altındaki Manavgat'ın Ahmetler Mahallesi'nde oturanlar, tırmıklarla gün boyu tampon bölge oluşturmak için mücadele etti. Kırsal alandaki bir mahalle olan Ahmetler'deki köylülere, Manavgat ve Antalya'da yaşayanlar da gelerek destek verdi. Mahalleye 2,5 kilometre kadar yaklaşan ormanlık alandaki yangının önünü kesmek isteyen mahalleli, sabah saatlerinden itibaren ormanla köy arasında tampon bölge oluşturmak için 40-50 metre genişliğindeki çalılık alanı tırmıklarıyla temizlemeye çalışıyor.

TIRMIKLA TAMPON BÖLGE

Gebece tarafındaki yangının Ahmetler'e doğru ilerlediğini belirten köy halkından eğitimci Mustafa Koç, 'tahliye edin' denilmesine rağmen, halkın köyü terk etmediğini ve birlikte tampon bölge oluşturulması kararı alındığını açıkladı. Bu kapsamda hem köyde ikamet edenler hem de köy dışındaki Ahmetlerliler ile 'Tırmığını al da gel' diye başlattıkları kampanyaya destek veren gönüllülerin katılımıyla, ormanlık alanla yerleşim merkezi arasındaki çalılık, makilik yanabilecek bölgede, 40-50 metrelik tampon bölge oluşturarak yangının önünün kesilmesi hedefleniyor.

KADINLAR ÖN CEPHEDE

Ormanlık alandaki yangının söndürülmesi çalışmalarına köylülerin destek verdiğini de anlatan Koç, "Köy halkı olarak hep beraber ortak kararla hareket ediyoruz. Bugün ormanlık anandaki yangına helikopterlerle de ciddi düzeyde söndürme desteği geldi. İnşallah ormanlık alanımız da kurtarılır. Bugün herkes çok yoruldu ama günün özetini bu görsellerde görebilirsiniz. Herkesin gönlünde yer eden Ahmetler'in kadınları köylerini terk etmedi ve yine ön safta cephedeydiler. Kadınlarımızla ve köylülerimizle bir kere daha gurur duydum. Ahmetler bugünkü kadar hiç kalabalık olmadı. Hiç tanımadığımız insanlardan, bölgelerden, belediyelerden destek yağdı. Herkese teşekkürler" diye konuştu.

ORMANA GİRİŞLER YASAK

Antalya Valiliği tarafından yayınlanan genelgeyle il genelinde ormanlık alana girişler, 30 Temmuz'da yasaklandı. Yangın riski nedeniyle alınan karara göre, 31 Ağustos'a kadar 'Antalya il sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır. Bu ormanlar çerçevesinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır' kararı alındı. Bölgede yangınla mücadele eden ekipler, bu yasak kararına rağmen vatandaşların ısrarla piknik alanlarına girmeye ve mangal yakmaya çalıştığını, bunun da işlerini bir hayli zorlaştırdığını ifade etti. Diğer bir sıkıntının da tahliye kararı alınan mahalle ve köyleri, vatandaşların boşaltmamakta direnmesi olduğu kaydedildi.

BAŞKAN BÖCEK: BİZ YANIYORUZ, CİĞERİMİZ YANIYOR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, şu an itibarıyla Manavgat, Gündoğmuş, Alanya ve Akseki olmak üzere 4 ilçede, 13 mahallede yangınların devam ettiğini açıkladı. Çarşamba günü saat 12.00 sıralarında başlayan yangının söndürülemediğini belirten Başkan Böcek, "Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Tabi ki canlarımızı kaybettik, 7 vatandaşımız oldu kaybettiğimiz, onlara Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Manavgatlı hemşehrilerime başsağlığı diliyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 646 araç ve bin 767 personelimizle vatandaşlarımızın dertlerine derman olmak için 7/24 çalışıyoruz. Bunun yanında Orman Bölge Müdürlüğü ve yangın söndürme ekipleriyle iş birliğiyle devam ediyoruz. Ayrıca bakanlarımız burada. Manavgat siyaset üstü bir yer, içimiz yanıyor, geleceğimiz yanıyor, can kayıplarımız var ve binlerce ormanda yaşayan canlılarımız da yanıyor. Bu bakımdan gerçekten çok üzgünüz" dedi.



SU SORUNU YAŞANAN 69 MAHALLEDEN 2'Sİ KALDI

Su konusunda 69 mahallenin etkilendiğini, 73 jeneratörle halka su verebilmek için Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin gece gündüz çalıştığını kaydeden Başkan Böcek, "Şu anda sayı 2'ye düştü ancak tabi artmaz anlamına gelmez. Önümüzdeki süreci en iyi şekliyle değerlendiriyoruz. Muhtarlar Derneği aracılığıyla bütün muhtarlardan gelen talepleri de yerine getirmeye hızla devam ediyoruz. Can kayıpları dedik; vatandaşlarımız ineklerini, küçükbaş hayvanlarını kaybetti. Onlarla ilgili bir taraftan tespitler yapılıyor, tespitleri yapılanları gömme işlemlerini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

'ARTIK SÖNDÜRELİM'

Yangınların Gündoğmuş'ta çok hızlandığını açıklayan Başkan Böcek, şunları söyledi:

"Bunların da önleminin alınması için gereğini yapıyoruz ama uçaklar, helikopterler onlar da yardımcı olmaya çalışıyor. Hava şartları çok sıcak Antalya'mızda, bir taraftan da rüzgar dezavantaj ve hızla yangın devam ediyor. Bu süreçte 30 bin dekar faydalı-ekili alanlar da zarar gördü. Ayrıca 2 bin 800 yapı yandı. Geçmişte hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ağılları, 3-5 köy evi yanardı ama burada merkez de yandı. O bakımdan kurum kuruluş iş birliği içinde gereğini yapıyoruz. Hiçbir zaman buralarla ilgili de siyaset yapılmasını istemem zaten yapmadım, yapanları da istemem ama biz yanıyoruz, ciğerimiz yanıyor, Manavgat'ımız yanıyor. Artık bunu söndürelim, diye uğraşıyoruz. İnşallah Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın."



İLLERDEN DESTEK EKİPLERİ

Bütün Antalyalılar, büyükşehirler ile diğer il ve ilçe belediye başkanlarının telefonla aradığını da anlatan Böcek, "Hepsi personelleriyle İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Denizli, burada siyaset yok, bütün siyasi partilere mensup belediye başkanları ve hayırseverler arıyor. Onların yardımları için de teşekkür ediyoruz. Başta 191 personelle İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Denizli, Konya, Kütahya gibi illerle beraber 107 araç, 286 personel var. Yani gerçekten bütün il-ilçe belediye başkanı arkadaşlarımız herkes katkı koymak istiyor" diye konuştu.

YURT İÇİ- YURT DIŞI UÇAK VE HELİKOPTER ÇAĞRISI

Belediye olarak aşevinin bölgede olduğunu da anlatan Başkan Böcek, halka günde 2-3 öğün sıcak yemek ikramı yapmaya çalıştıklarını söyledi. Eksikleri ne varsa taleplerini gerçekleştirdiklerini ve yardımcı olduklarını belirten Böcek, "Yanıyoruz, inşallah bir an önce, bu yangını söndürelim. 4 ilçede toplam 13 mahallede devam ediyor ama biz bir an önce yangının söndürülmesini istiyoruz. 7/24, gece gündüz, itfaiye ekiplerimizle arazözlerle her şeyle söndürmeye çalışıyoruz ama uçaklar, helikopterlerle ilgili bir an önce herkesin, bütün büyüklerimizden yurt içi- yurt dışı her yerden bu konuyla ilgili tek amacımız, canlılar ölmesin yangınımız söndürülsün" dedi.

ALANYA'DA 2 MAHALLEYE TAHLİYE

Alanya'da Güzelbağ ve Bayır mahalleleri için dün akşam saatlerinde, yangının yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle tahliye kararı verildi. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, tahliye kararıyla evlerini boşaltmak zorunda kalan ve kalacak yeri olmayan vatandaşlar için Güney Hüddoğlu Düğün Salonu, Nebahat Şifa Öğrenci Yurdu ve Oba Kız Öğrenci Yurdunu hazırlattı. Vatandaşlar, belediye otobüsleri, TIR ve kamyonlarla riskli bölgeden uzaklaştı. Ayrıca, yangın bölgesindeki hayvanlar da belediye araçları ile güvenli alanlara taşınıyor.



Başkan Yücel, "Bütün gün hem havadan yangın uçakları, hem de arazinin elverişli olduğu alanlarda ekipler, yangını söndürmek için çalıştı. Gündüz kontrol altına alınan yangın akşam saatlerinde rüzgarın da etkisiyle yeniden büyüdü. Can kaybı yaşanmaması için hem insanlarımızı hem de bölgedeki tüm hayvanları belediye araçlarımızla güvenli bölgeye taşımak zorunda kaldık" dedi.

Başkan Yücel, 2 bin 500 nüfuslu Güzelbağ Mahallesi'nde yangının kontrol altına alındığını belirtirken, ilçede yangının etkili olduğu tek noktanın Susuz Yaylası olduğunu söyledi. Başkan Yücel, "Güzelbağ ormanlık alanda etkili olan yangının tekrar alevlenmemesi için soğutma çalışmaları sürüyor. Hava şartları nedeniyle kontrol altına alındı, söndürüldü dediğimiz yangınlar tekrar alevlenebiliyor. O yüzden konuşmak için erken" dedi. Bölgede hasar tespit çalışmalarına da başlandı.



BİBERONLA BESLEDİĞİ OĞLAĞIYLA KAÇTI

Manavgat'ta 6 gündür devam eden yangın nedeniyle birçok ev ve ormanlık alan yandı. 7 kişinin hayatını kaybettiği yangında yüzlerce hayvan da öldü. Değirmenli Mahallesi Selimli Mevkii'nde çiftçilik ve hayvancılık yapan 2 çocuk annesi Zeynep Yüksel, yangının 2'nci gününde evinde uyurken, kızının uyarısıyla bir anda alevlerin evine yaklaştığını gördü. Ailesiyle birlikte canlarını kurtarmak için evinden çıkan Yüksel, bu sırada kaçmaları için koyunlarının bulunduğu ahırın kapısını açtı. Koyunlar alevlerden kaçarken, ahırda bulunan yavru oğlak ise kaçamadı.



Yüksel, 4 ay önce annesi ölen ve o günden bu yana her gün biberonla 2 litre süt içirerek beslediği 'Akkız' adlı oğlağını geride bırakmaya gönlü razı gelmedi. 'Üçüncü kızım' dediği oğlağı araçlarına alan Yüksel, evini geride bırakıp ailesiyle birlikte alevlerin arasından kaçtı. Alevlerin sönmesiyle birlikte evine dönen Yüksel, Akkız'ı da tekrar biberonla beslemeye başladı. Akkız ise karnı doyduktan sonra Yüksel'in kucağına çıkıp omzuna başını koyarak yatıyor.



Akkız'ı bırakıp gitmeye gönlünün razı gelmediğini söyleyen Yüksel, "Uyuduğumuz sırada yangının arasında kaldık. Kızım uyandırdı bizi. Baktığımızda alevlerin evimize kadar geldiğini gördük. Yapacak bir şey bulamadık ve hayvanları salıp kaçtık. Bir oğlağımız vardı, o da gitmiyordu. Ya arabanın altında kalacak ya da yangında kalacak diye kıyamadık, bırakıp gidemedik, onu da arabaya aldık. 2 kızım var benim, bir kızımız da o. Annesi öldü zaten, 4 aydır sütle besliyoruz onu. O da ailemizin bir ferdi" dedi. Burcu MUTLU/ALANYA (Antalya), (DHA)

YANGINDA KRİTİK GÖREV 'ATEŞ KUŞLARI'NIN

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 6 gün önce başlayan orman yangını, hala devam ediyor. Hem havadan hem de karadan müdahalenin sürdüğü yangın için Türkiye'nin birçok noktasından ekipler, destek için geldi. Rusya, Ukrayna, Moldova, İran ve Gürcistan'dan gelen helikopterler, yangınla mücadelede kolaylık sağlıyor. Helikopterler, yangın söndürme faaliyetlerine sabahın erken saatlerinde başlayıp, hava kararana kadar devam ediyor. Hava kararınca ikmal ve bakım için de 'yuva' denilen Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne geliyor. Burada pilotlar dinlenirken, helikopterlerin ise bakım ve ikmalleri yapılıyor. Pilotlar, kendi aralarında Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ne 'yuva', helikopterlere ise 'ateş kuşu' diye hitap ediyor. 'Ateş kuşları' devasa görüntüleriyle pistte yer alıyor.



'HEDEF 3 GÜN İÇİNDE SÖNDÜRMEK'

Türk pilotlarla birlikte Rus ve Ukraynalı pilotlar da görev alarak yangınla mücadele ediyor. Denizli'den geldiğini belirten pilot Seyrani Girok, yer ve hava ekibinin canla başla çalıştığını söyledi. Yangının üstesinden geleceklerini belirten Girok, "Önceliğimiz insanların canlarını, evlerini kurtarmak. Ormanlarını da kurtarmak istiyoruz. 3 gün içinde yangınları tamamen söndürmek istiyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Adana ve Marmaris yangınını söndürüp buraya geldim. İnşallah bunu da söndüreceğiz" dedi.



SU TANKI 2,6 TON SU ALIYOR

Helikopterlerin su atışı yaptığı tankın içine çok sayıda kişi rahatlıkla girebiliyor. Büyük boyutlarda üretilen tank, helikopterin alt kısmına mekanizmayla bağlanıyor. Su doldurma havuzlarına giden helikopter, 2 bin 600 kilo suyu hazneye doldurup, yangın bölgesine geldiğinde tankın alt kısmından suyu bırakıyor.



METEOROLOJİDEN UYARI

Öte yandan Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, yayımladığı meteorolojik değerlendirmede hava sıcaklıklarının kıyı kesimlerde mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Günün en yüksek sıcaklıklarının Muğla'da 38-41 ve Antalya'da 40-43 dereceler civarında seyredeceğinin tahmin edildiğini belirten Meteoroloji yetkilileri, "Hafta boyunca kıyı kesimlerde etkili olması beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle, öğle saatlerinde (11.00 ile 16.00 saatleri arasında) başta yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları önem arz etmektedir" uyarısını yaptı.

Hava sıcaklıklarının 6 Ağustos'ta mevsim normallerine döneceği kaydedildi.

BEYDİĞİN'E KARADAN MÜDAHALE EDİLEMİYOR

Manavgat'ın Çardak Mahallesi Beydiğin mevkiindeki dağlık alanda çıkan yangın devam ediyor. Karadan müdahale edilemeyen yangına havadan müdahale yapılırken, vatandaşın tedirgin bekleyişi sürüyor. Sarp arazi yapısı nedeniyle karadan müdahale edilemeyen yangını söndürmek için helikopterler çok sayıda sorti yapıyor. İtfaiye araçları ise yeni açılan Konya kara yolu üzerinde tampon bölge oluşturmak için alana doğru yol açtı. Ağaç kesme motoru olan halk, tampon bölge oluşturmak için ağaç kesimine başladı. Birçok arazöz, itfaiye, su takviye araçları ve orman işçileri de yangına müdahale için hazır bekletiliyor. Beydiğin Camii önünde orman işçilerine su, ayran, sandviç gibi birçok kumanya standı oluşturuldu. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu ve AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik, buradaki yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

...

'MANAVGAT'IMIZ YANIYOR'

Manavgat yangını sürerken Antalya Büyükşehir Belediyesi 646 araç, 1767 personel ile yangın bölgesinde görev yapıyor. Belediye ekipleri, diğer illerden gelen 107 araç 286 personeli ile birlikte gece gündüz yangını söndürmeye çalışıyor. 28 Temmuz gününden bu yana Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 46 mahalleden gelen 66 bin 931 yardım talebi karşılandı. Bölgede bulunan 3 aşevi 5 günde 22 bin 400 kişilik 2 öğün yemek çıkardı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yangının kısa sürede söndürülmesi için çalışmaların gece gündüz devam ettiğini belirterek, "Antalya Büyükşehir Belediye itfaiyemiz, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer illerden gelen ekiplerimiz havadan karadan canla başla mücadele ederek söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Bu yangını en kısa sürede söndürebilirsek içimiz biraz rahatlayacak ama acımız büyük. 7 canımızı kaybettik. Canımız yanıyor. Manavgat'ımız yanıyor" dedi.

'BURALAR SİYASETİN YERİ DEĞİL'

Bu dönemde siyasetin yeri ve zamanı olmadığını söyleyen Başkan Böcek, "Buralarda siyasetin yeri zamanı değil, her kim olursa olsun bana ve partimize yakışmaz. Burada kimin bir adım öne çıktığıyla uğraşmıyoruz. Görüyorum ki bunu siyasete dökmeye çalışanlar olabiliyor. Olabilir ama ben bunda değilim. Benim derdim 27 yıllık başkanlık yaptığım süreçte, doğup büyüdüğüm bu topraklara sahip çıkmak. Canlarımız yanıyor insanlar mağdur" diye konuştu.

'ÇOK ZOR DURUMDAYIZ'

Bölgede elektriklerin olmadığını bu durumun da çalışmaları zorlaştırdığını belirten Başkan Böcek, "69 mahallemizde su yoktu. 73 jeneratörle su vermeye çalışıyoruz. İki mahallemiz dışında diğer mahallelere su veriyoruz. İki mahallemize de arazöz ve hazır paket su yardımıyla destek olmaya çalışıyoruz. Burada elektrikler yok. Zor durumdayız. Canımız, geleceğimiz, canlılarımız, Manavgat'ımız yanıyor. Ne yapılması gerekiyorsa gece gündüz bizim ekibimiz ormanın ekibi çalışıyor, artık büyüklerimiz de ne yapması gerekiyorsa yapsın artık.

Yangın sürecinde 30 bin dekar ekili alan üzerinde 2 bin 800 yapı inşaatı kül oldu" diye konuştu.

YANGINLARA YOL AÇMAMASI İÇİN ÇÖPLER TOPLANIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 6 gündür devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. Ekipler, yangınları söndürmek için gece gündüz demeden alevlere müdahale ediyor. Orman yangınlarından dolayı Türkiye'nin her yerinden gelen yiyecek ve içecekler de mahalle sakinleri ile ekiplere dağıtılıyor. Alandan alınan yiyecek ve içeceklerin yol kenarları ve çevreye atılması üzerine belediye işçileri, yangınların daha fazla büyümemesi ve başka alanların yanmaması için çöpleri topluyor.



Manavgat Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri yangın bölgesinde hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor. Belediye ekipleri, Türkiye'nin her yerinden gelen yardımlar yangın noktalarına ulaştırılırken, bu ürünler yangında görev alan ekipler ile mahalle sakinlerine dağıtıldı. Yol kenarlarına bırakılan, ayran, su ve meşrubat türleri herkes tarafından ücretsiz alınabiliyor. Belediye temizlik görevlileri, ücretsiz olarak alınan ürünlerin yol kenarlarına atılan cam başta olmak üzere plastik ve benzeri çöplerini toplayarak olası bir yangının önüne geçmeye çalışıyor.

'İKİNCİ BİR YANGINA SEBEBİYET VERMESİN DİYE'

8 yıldır belediyede temizlik görevlisi olarak çalışan Bayram Ali Şen (45), "Bölgemiz cayır cayır yanıyor. Başkanımız Şükrü Sözen'in talimatıyla arkadaşlarımızla beraber yangın alanına yakın noktalarda cam, pet şişe gibi yangına sebebiyet verebilecek maddeleri topluyoruz. Bütün Manavgat bölgesindeki arkadaşlarımız ormanlık alanda temizlik yapıyoruz. Burada bunları topluyoruz ki ikinci bir yangına sebebiyet vermesin" dedi.

Daha önce 2008 yılında meydana gelen yangını yaşadıklarını ifade eden Şen, "O zaman ki yangını da yaşadık ama şu an ciğerlerimiz yandı. Antalya bölgesinde nefes alacak alan kalmadı. İçimiz yanıyor. Cennet gibi olan bir yer cehenneme döndü. Dikili bir ağaç kalmadı, her yer yandı" diye konuştu.

YANGINI ANLATIRKEN AĞLAYAN MUHTAR: KOZALAKLAR EL BOMBASI GİBİ PATLADI

Manavgat'taki yangında dün mahalle etrafındaki büyük ormanlık alan ve üç evin yandığı Sırtköy'ün muhtarı Mehmet Çil, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun ziyaretinde, yaşananları anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yangın Komuta Merkezi'nde genel durum değerlendirmesi toplantısına katıldı. Bakan Karaismailoğlu, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ile birlikte yangının etkili olduğu Sırtköy, Şişeler, Yukarıkaşıklar, Salur ve Evrenleryavşı mahallerine ziyarette bulundu. İlk ziyaretini yangında çevresinde tüm ormanlık alanların küle döndüğü ve 3 evin yandığı Sırtköy'e yapan Bakan Karaismailoğlu, mahalle sakinleriyle ve mahalle muhtarı Mehmet Çil ile görüştü. Dün yaşanan yangınla ilgili olarak muhtar Mehmet Çil, yangın anlarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Köyde 3 evin yandığı, ancak evlerde yaşayanların Manavgat'taki çocuklarının evinde olduğunu anlatan muhtar Çil, "Göz göre göre geldi" dedi.



Muhtar Çil, yanan 3 evin ormanlık alandaki yangından kozalakların el bombası gibi patlayıp, evlerin bahçesine düşmesi neticesinde tutuştuğunu anlattı. Büyük bir felaket olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, acil yapılabilecek konularla ilgili bilgi aldı. Bakan Karaismailoğlu, devletin tüm imkanlarıyla köylülerin yanında olduğunu dile getirdi.

HAYVANLAR İÇİN TÜRKİYE'NİN İLK SAHRA HASTANESİ

Manavgat'ta 6 gündür devam eden yangın, insanlar dışında hayvanları da olumsuz etkiledi. Özellikle hayvancılık yapılan köylerdeki büyükbaş ve küçükbaşların bazıları öldü, birçoğu da yaralandı. Yangında yaralanan hayvanlar için ücretsiz tedavi sunan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Manavgat merkeze, Türkiye'de ilk defa tam teçhizatlı sahra hastanesini kurdu.

Hastanede yangında yaralanan koyun, kaplumbağa, güvercin, tavuk, kedi ve köpek gibi tüm hayvanlara müdahale ediliyor. Yangında yanan veya dumandan etkilenen hayvanlara ilk müdahalenin yapıldığı hastanede, ameliyat ve yoğun bakım üniteleri de bulunuyor. Hastaneyi görenler de Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen veterinerlere yardım ediyor. Burada tedavi edilen hayvanlar, sahiplerine geri verilmeyip HAYTAP'ın Bursa'daki 'Emekli Hayvanlar Çiftliği'ne götürülecek.

HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Türkiye genelinde çıkan yangınlar nedeniyle birçok canlının mağdur olduğunu söyledi. Şenpolat, "Biz HAYTAP olarak 3 gündür Marmaris, Manavgat ve Osmaniye'de örgütlenip bölgede saha taraması yaptık. Birçok hayvanın yangınlardan zarar gördüğünü gördük. Arkadaşlarımızla anında yaralı hayvanlara müdahale etmeye çalıştık. Bu hayvanlar arasında çiftlik hayvanları dışında kaplumbağa, tavşan, kedi ve köpekler vardı. Oldukça fazla hayvanın zarar gördüğünü görünce, buraya Türkiye'de ilk defa sahra çadırı kurduk, içinde yoğun bakım ünitesi ve ameliyat masasına kadar her şeyin olduğu bir yer" dedi.

'HAYVANLARIN DA CANI YANIYOR'

Hastanedeki hayvanları dün yangın bölgelerinden indirdiklerini söyleyen Şenpolat, "Arkadaşlarımız burada hayvanların yanık, serum gibi tedavilerini yapıyorlar. Aynı çadırın bir benzerini de Marmaris'te kuracağız. Hayvanlar sadece kedi ve köpeklerden oluşmamaktadır. Çiftlik hayvanları dahil olmak üzere bu canların canı ciddi biçimde yanmaktadır. Koyunlar arasında bacakları kırılanlar, vücutları yananlar, sesi çıkmayan hayvanlarla karşı karşıyayız. Belediyelerin, bakanlıkların kedi ve köpekler için bakım merkezleri oluyor ama bu hayvanlar için de böyle yerlerin yapılması lazım. Biz burada öncülük yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yangından kurtarılan hayvanların acı çektiğini belirten Şenpolat, "Böyle doğal afetlerin meydana geldiği durumlarda çok çok arka planda kalan hayvan dostlarımızın da bir şekilde tedaviye ihtiyacı olduğunu, acı çektiğini herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Bu hayvanları kurtarabilirsek hepsini HAYTAP'ın 'Emekli Hayvanlar Çiftliği'ne nakledeceğiz. Ömürlerinin geri kalan kısmını hiçbir eziyet görmeden, kesilmeden, acı çekmeden bizlerle beraber yaşayacaklar" dedi.

MANAVGAT'TA 50 BİN HEKTARA YAKIN ALAN KÜL OLDU

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 28 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00 sıralarında 4 ayrı noktada başlayan ve 6'ncı günde 4 ilçeden 12 mahallede süren yangından 50 bin hektara yakın alan etkilendi. Kent tarihinin en büyük yangını, 6'ncı günde de Manavgat ve komşu ilçeler Gündoğmuş, Akseki ve Alanya'da olmak üzere 12 mahallede etkisini sürdürüyor. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilden gelen itfaiye ekiplerinin yanı sıra havadan ve karadan müdahalelerin sürdüğü yangın, Manavgat'ta Çardak, Beydiğin ve Ahmetler, Alanya'da Güzelbağ, Bayır ve Bayırkozağacı, Akseki'de Güneyyaka, Kepez ve Hocaköy, Gündoğmuş'ta ise Narağacı, Umutlu ve Senir mahallelerinde devam ediyor.

Manavgat ve çevre illerinde birçok mahallede hem ormanlık alan hem de yerleşim alanları yanarken, 6 günlük süreçte toplam yanan alan miktarı, Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin tahminlerine göre 50 bin hektara yaklaştı.

37 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Bugüne kadar 4 ilçede 54 mahallenin etkilendiği yangında, 37 mahalle tahliye edildi. Yangında 31 bin 200 dekar meyve bahçesi ve seralardan oluşan tarım alanı da zarar gördü. Ayrıca çoğu evlerden oluşan 2 bin 800 yapı da yangından etkilendi. Çok sayıda büyükbaş ve küçükbaşın yanı sıra binlerce yaban hayvanının da öldüğü yangında kayıplar, her geçen gün yükseliyor.

DAHA ÖNCE DE 2 BÜYÜK YANGIN ÇIKMIŞTI

Manavgat'ın Bucakşeyhler Mahallesi'nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Yangının olduğu bölgede, eski manken Tuğba Özay'ın çiftliği de hasar görmüştü. Manavgat ilçesi Taşağıl Mahallesi'nde, 31 Temmuz 2008'de çıkan ve 5 günün sonunda kontrol altına alınabilen Taşağıl orman yangını, Türkiye'nin en büyük orman yangını olarak tarihe geçmişti. Manavgat ve Serik ilçeleri sınırlarında 16 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu yangında yüz binlerce ağaç ve canlı yok olmuştu.

KAPLUMBAĞAYI KURTARDILAR

Manavgat yangının 6'ncı gününde birçok mahalle küle döndü, yangının dün etkili olduğu Sırtköy'ü çevreleyen alandaki tüm ormanlık alanlar da zarar gördü. Sırtköy'de 3 ev de yanarken, dünkü yangında, itfaiye ekipleri tarafından söndürme işlemleri sırasında ormandan kaplumbağa kurtarılarak, mahalle merkezine getirildi. Pendik Belediyesi'nden bölgedeki çalışmalara katılan yıkama ekibinden Şaban Çakmaz, kaplumbağanın arkadaşları tarafından söndürme işlemlerinde ormanda bulunduğu ve kurtarılıp getirildiği belirtilerek, "Biz de burada veteriner arkadaşlara teslim edeceğiz, sağlığı yerinde bir şeyi yok gibi görünüyor. Sadece biraz serinleteceğiz" dedi.

Kaplumbağa suyla serinletildikten sonra da veterinerlerin kontrolünde ıslak havluya sarıldı.

ÖLEN KARDEŞİNDEN YADİGAR TAVŞANLARI DUMANDAN ETKİLENDİ

Köydeki Şule Alagöz ise veteriner hekimlere, 2 hafta önce denizde boğulan kardeşinden yadigar 2 tavşanını tedavi için getirdi. Tavşanların isimlerinin 'Rafet' ve 'Prenses' olduğunu belirten Alagöz, "2 hafta önce ölen kardeşim bakıyordu onlara, o yüzden çok değerliler. Kardeşim Barış Alagöz, 12 Temmuz'da kaybolup 15 Temmuz'da Evrenseki'de denizde boğulmuş olarak bulunmuştu" dedi.

Yangının evlerine gelmediğini ancak yoğun duman oluştuğunu anlatan Şule Alagöz, tavşanlardan 'Prenses'in özellikle dumandan etkilendiğini ve yerde kıvranıp bayıldığını söyledi. Veteriner hekimler ve bölgedeki sağlık ekipleri, tavşanlara pet şişe kapağı ve avuçlarıyla önce su içirdi ardından göz damlası sıkıp, diğer tedavilerini yaptı.

112 VE UMKE EKİPLERİ SAHADA

Öte yandan Manavgat ve çevresinde, orman yangınından etkilenenlerin yardımına Sağlık Bakanlığı'nın 112 ve UMKE ekipleri koşuyor. İl Sağlık Müdürlüğü'nün 112 ve UMKE ekipleri, 44 araç ve 128 sağlık personeliyle bölgede hizmet veriyor. Yangın söndürme çalışmaları sırasında yaralanan orman işçilerine ilk müdahaleyi yapan ekipler, yangında hasar gören köyleri de ziyaret ederek dumandan etkilenen ve yaralananların sağlık kontrollerini yapıyor, ilaç ve hijyenik bakım ihtiyaçlarını da karşılıyor. Psikologlar ve çevre sağlığı teknisyenlerinden oluşan ekipler, köy köy dolaşıp tıbbi ilk yardımın yanında yangından etkilenenlerin dertlerini dinleyerek ruhsal destek veriyor.

YANGINDAN 555 KİŞİ ETKİLENDİ

Antalya İl Sağlık Müdürü Doktor Ünal Hülür, "Bugün itibarıyla 555 vatandaşımız yangından etkilendi. 538 kişinin tedavileri yapılmış ve şifayla taburcu edilmiştir. Halen 10 hastamızın tedavileri devam etmekte olup, 5 kişi Manavgat Devlet Hastanesi'nde, 2 kişi Özel Akdeniz Hastanesi'nde, 2 kişi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve 1 kişi de Özel Side Anadolu Hastanesi'nde tedavi görmektedir. Yangında hayatını kaybeden 7 vatandaşımıza da Allah'tan rahmet dileriz. Yangından etkilenenlere her türlü tıbbi desteği vermekteyiz. Yangının söndürülmesinde canla başla görev yapan herkese ve yaralılarımızın her anında yanında olan cesur sağlık çalışanlarımıza teşekkürü borç bilirim" dedi.

MAHALLELİ AĞAÇ DALLARIYLA SEFERBER OLDU

Antalya'nın Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi yakınlarındaki orman yangını, şiddetli rüzgarla etkisini sürdürüyor. Rüzgarın öğleden sonra yön değiştirmesiyle yangın, mahalle merkezine doğru ilerlemeye başladı. Dağ yamacında devam eden yangın, bir anda mahalle yakınlarına kadar ulaştı. Yangını görenler, hemen duruma müdahale etmek istese de rüzgar nedeniyle bir anda etrafı sardı. Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri, arazözlerle yangının olduğu noktaya doğru ilerlerken, söndürme helikopterleriyle de çalışmalara destek verildi.

...



Mahalleli, evlerini boşaltırken, bazı kişiler, ağaç dallarıyla yangının evlerine ulaşmasını engellemeye çalıştı. Mahalleli, itfaiye ve orman ekiplerinin geldiği arazözlerin hortumlarını da tutarak, yangını söndürmek için çaba harcarken, kepçelerle de yangının ilerlemesini engellemek için setler oluşturuldu. Alanda bulunan sağlık ekipleri de göz damlaları dağıttı. Alevler ayrıca zaman zaman 20 metreyi geçen yüksekliğe ulaştı.



EVLERİNİ BOŞALTMAK İSTEMEDİLER

Jandarma ekipleri, yangının evlere doğru gelmesi üzerine, sahiplerinden boşaltmalarını istedi. Birçoğu evini boşaltırken, bazıları gitmemek için direndi. Alevleri görenler, hızla mahalleden uzaklaştı. Yangının evlerine doğru geldiğini gören bazı kişiler, gözyaşı döktü. Yangın, mahalle içine girmezken, yüksek noktada yer alan 3 ev kısmen hasar gördü.

1 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Yangını söndürmek için çaba gösteren mahalleliden 1 kişi, dumandan etkilendi; sağlık ekipleri tarafından oksijen verilirken, ambulansta ilk müdahale yapıldı. İtfaiye ve orman ekipleri, yangını söndürmek için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

ALEVLER GÜNDOĞMUŞ MERKEZE YAKLAŞTI

Alevlerin dün akşamdan bu yana tehdit ettiği Gündoğmuş ilçesinde Ümütlü Mahallesi ve ilçe girişindeki Senir Mahallesi, saat 15.00 sıralarında duman altında kaldı. Sabah saatlerinde uzak noktadan görülebilen Senir Mahallesi, akşam saatlerine doğru tamamen dumanla kaplandı. Alevlerin evlere sıçrayıp sıçramadığı henüz bilinmezken, mahalleye girişe izin verilmiyor. İtfaiye ekipleri, Senir Mahallesi'nde yangın söndürme çalışmalarına devam ederken, helikopterlerle de havadan müdahale ediliyor. Alevler, ilçeye yakın noktadaki Bernek Dağı'na da ulaştı. Dağın yamacında bulunan ilçeyi alevler tehdit ediyor.

CAMİLERDEN TAHLİYE ANONSU

Yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesinin tahliye edilmesine karar verildi. İlçedeki camilerden tahliye anonsları yapılmaya başlandı. Şiddetli rüzgar, alevleri ve dumanı ilçe merkezine doğru yönlendirirken, güvenli noktadaki 70 konutun, olası tahliye durumuna hazırlandığı öğrenildi.



GÜNDOĞMUŞLULAR YANGIN KORİDORU OLUŞTURUYOR

Gündoğmuş'a bağlı Serinyaka ve Çiçekoluk mahallerindekiler, orman yangınına karşı Antalya- Gündoğmuş yolunun güney yönünde 10 metrelik koridor oluşturmaya başladı. Serinyaka Mahallesi'nin muhtarı Nadir Şahin'in çağrısı ile Manavgat ve Alanya'da yaşayan Serinyakalılar ve Çiçekoluklular, mahallelerine akın etti. Halk, yol kıyısındaki ağaçları kesti, otları temizledi, bazı ağaçları da budadı. Şahin, "Şu anda Muratpaşa Belediyesi'nden bir dozer yola çıktı. Açtığımız koridoru temizleyecek. Yolla birlikte yaklaşık 17-18 metrelik koridor oluşturduk. Yangın, 7 kilometre uzağımıza kadar geldi. 2 mahalle nöbetteyiz" dedi.

BAKAN KURUM AKSEKİ'DE

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Akseki ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'ndeki yangında, evleri hasar görenlerle bir araya gelerek, 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. Yangın nedeniyle hayatını kaybeden Hasan Ali Yüksel'in ailesine taziye ziyaretinde bulunan Kurum, aileye, yeni yapılacak mahalle konağına Hasan Ali Yüksel'in isminin verileceğini bildirdi. Murat Kurum, daha sonra Yüksel'in kabrini ziyaret etti. Kurum'a Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve Akseki Kaymakamı Volkan Hülür de eşlik etti.

SARIGÜL: UCUZ SİYASET ZAMANI DEĞİL



Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Manavgat ilçesindeki Ulualan Yangın Yönetim Merkezi'ni ziyaret ederek, yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşen Sarıgül, açıklamasında, ülkenin ciğerinin yandığını, doğada yaşayan birçok canlının da kaybedildiğini söyledi. Sarıgül, "Özellikle orman teşkilatımız ve güvenlik güçlerimiz büyük gayret içindeler. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Yangın üzerinden siyaset yapmayı asla doğru bulmayız. Bugün ucuz siyaset yapma zamanı değil. Bugün yaraları sarma zamanı" dedi.

BAŞKAN BÖCEK'TEN DESTEK ÇAĞRISI

Yangının başladığı 28 Temmuz'dan bu yana Manavgat'ta çalışmalara katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, alevlerin sardığı Gündoğmuş ilçesine geçti. Yangının ilçe merkezine yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş'un tahliye edilmesine karar verildiğini belirten Başkan Böcek, yardım çağrısı yaptı. Böcek, "Efendim Gündoğmuş'tayız. Şu anda arka tarafta gördüğünüz gibi yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin, helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar" dedi.

Başkan Böcek, Gündoğmuş halkının, hava desteğinin yetersiz olduğu konusunda kendisine dert yandığını söyledi.

GÜNDOĞMUŞ MERKEZİ TAHLİYE EDİLİYOR

Orman yangının yaklaşması üzerine 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçe merkezinin tahliyesine, saat 17.00 sıralarında başlandı. İlçenin girişinde bulunan Senir Mahallesi ve çıkışındaki Ümütlü Mahallesi'nde devam eden yangın nedeniyle ilçe merkezi, yoğun dumanla kaplandı. Dernek Dağı zirvesinde alevlerin yükselmesi ve ilçe merkezine rüzgarın da etkisiyle hızla ilerlemesi, paniğe neden oldu. Cami hoparlörlerinden ilçenin hızlıca tahliye edilmesi yönünde anonslar yapıldı. Kadın ve çocuklar ile yaşlılar, valizleriyle ilçeden uzaklaşmaya başladı. Bazı kişilerin koyun ve keçilerini kamyonetlere yükleyip, alandan uzaklaşmaya çalıştıkları görüldü.

Öte yandan ilçe merkezine Antalya Valisi Ersin Yazıcı geldi ve tahliye işlemlerini yerinde inceledi. Gündoğmuş Belediyesi'nce aracı olmayanların tahliyesi için belediye bünyesindeki otobüsler servis aracı olarak kullanılıp, halk güvenli noktaya götürülüyor.


MANAVGAT'TA 2 MAHALLE TEHDİT ALTINDA

Manavgat ilçesinin batı tarafındaki Çardak Mahallesi ile Beydiğin Mahallesi arasındaki ormanlık alan büyük ölçüde yanarken, Beydiğin'deki yerleşim alanlarına orman ve itfaiye ekiplerinin yoğun mücadelesi sonucu girişi engellendi. Ancak dağlık alandaki mahallenin ormana yakın kısmındaki üç ev yangında zarar gördü. Yangın rüzgarın da etkisiyle Beydiğin'den Çardak ve Kızıldağ mahallelerine doğru ilerliyor. Yangın çam ağaçlarıyla kaplı ormanda hızla yayılıyor.

ÇAVUŞOĞLU: MUHİTTİN BEY'E HİÇ YAKIŞMADI BU SÖYLEMLER

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki tahliye işlemlerini yerinde görmek için gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP'li Muhittin Böcek'in "Gündoğmuş'ta yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin. Helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum. Yanıyor insanlar" açıklamasını değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Şu anda da şehrin çok yakınında değil yangın. 9 helikopter burada çalışıyor. Yangın tepede olduğu için uçaklar o noktaya yanaşamıyor. Arkadaşlarımız buradan Isparta'ya da destek veriyor. Elbette Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Muhittin Böcek de bizimle birlikte çalışıyor. Sürekli telefonla da görüşüyoruz. Başkan Böcek'in şehre ilgi göstermesi doğal. Ancak gelip buraya 'İnsanlar yanıyor. Uçak helikopter gönderin' demesi ve panik yaratması doğru değil. Muhittin Bey'e hiç yakışmadı bu söylemler. Genel başkanına ve o partiden milletvekillerine yakışır ama kendisini tanıdığım için ona yakıştıramadım" diye konuştu.



'UÇAKLAR TERS RÜZGAR NEDENİYLE KALKAMADI'

Uçakların Gazipaşa Havalimanı'nda konuşlu olduğunu, ters rüzgar nedeniyle kalkış yapılamadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Gündoğmuş'ta vadide bir yangın başladı. Müdahale etmek zordu ama zamanla rüzgarın etkisiyle mahallelere yanaştı. Bazılarını tahliye ettik. Gündoğmuş'a da yanaştı. Dün akşam tüm orman teşkilatıyla sabah erkenden uçak ve helikopterlerin buraya yönlendirilmesi karını aldık. Sabah uçak ve helikopterler geldi. Gazipaşa Havalimanı'na gelen uçaklar ne yazık ki saat 11.00'e kadar ters esen rüzgar nedeniyle kalkamadı" dedi.



'YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI GÖZÜKÜYOR'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise sosyal medya aracılığıyla çok fazla dezenformasyon olduğunu belirtti. Karaismailoğlu, yangını duyunca hızla bölgeye geldiklerini belirterek, "Yanan bölge kontrol altına alındı sayılır. 10 helikopter sürekli yangına su taşıyor. Ancak yalan yanlış bilgilerle sosyal medyada insanların aklını bulandırıyorlar. Canla çalışan arkadaşlarımızın moralini bozmaya kimsenin hakkı yok. Yangın kontrol altına alınmış gözüküyor. Takibini yapacağız" diye konuştu.

BÖLGE HALKI CANLA BAŞLA YANGINI SÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Manavgat ilçesi Beydiğin Mahallesi'nin dağlık alanındaki yangın devam ediyor. Yangına havadan ve karadan destek sürüyor. Orman işçileri ve bölge halkı yangını söndürmek için canla başla çalışıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen arazöz, su takviye araçları ve çok sayıda personel yangını söndürmek için çaba harcıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde ASMEK'te çalışan Fatih Kızgın (24), orman işçilerinin ağır ve uzun hortumlarını taşıyarak yardımcı olmaya çalışıyor.



Yangının çıktığı bölgeye yakın bir noktada yaşayan vatandaşların ise tedirgin bekleyişi hala devam ediyor. Yangının çıktığı alana yakın bir köyde yaşayan amcası için endişelenip gözyaşlarına boğulan genç kadın, telefonda amcasının sesini duyarak rahat bir nefes aldı.



DEMRE'DE DAĞLIK ALANDA YANGIN

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Davazlar Mahallesi Divle mevkiindeki dağlık alanda, akşam saatlerinde orman yangını başladı. Yangın yerine ulaşmak çok zor olduğu için karadan müdahale edilemiyor. Müdahale için yangın söndürme helikopteri bekleniyor.

AHIR ÇATISI ENKAZINDAKİ KEÇİ, 6 GÜN SONRA CANLI ÇIKTI

Antalya'nın Manavgat ilçesi Oymapınar Mahallesi'nde 6 gün önce başlayan orman yangınının ilk gününde, Tahir Yılmaz'a ait ahır ve ev tamamen yandı. Altı gün sonra ekipler çöken ahır çatısının enkazını kaldırdığında, altında canlı bir keçi olduğunu gördü. Hayvana ilk müdahaleyi ekipte gönüllü çalışan veteriner hekim Hasan Gökhan Özhasenekler yaptı. İlk aşamada su verilen ve oldukça susadığı gözlenen hayvan, serum ve yanık tedavisi uygulanarak, gözetim altına alındı.

Mehmet AKIN/MANAVGAT, (DHA)

DEMRE’DEKİ YANGIN EL BİRLİĞİYLE SÖNDÜRÜLDÜ

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Davazlar Mahallesi'ndeki Divle mevkiinde çıkan orman yangını, yaklaşık iki saat süren çalışma ile söndürüldü. Yangına 6 arazöz, 2 su tankeri ve ekiplerle müdahale edildi. Yangın bölgesine gelen yaklaşık 250 vatandaş söndürme çalışmalarına su tankerleri, kürek, kazma ve tırmıkla destek verdi. Yangında 10 dekar makilik alan zarar gördü. Yangın bölgesinde soğutma çalışmalarına devam ediliyor.

BAŞKAN ÖZEREN: YANLIŞ ANLAŞILDIM

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, sosyal medyada yer alan "Evi eski olan vatandaşlar, 'Keşke bizim de evimiz yansaydı' diyecekler" açıklamasının yanlış anlaşıldığını söyledi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Başkan Özeren, şöyle dedi:

"Bugün tamamen iyi niyetimle yapmış olduğum açıklamanın yanlış anlaşılması bizleri derinden üzmüştür. Yaşanan olağanüstü afetten dolayı devletimizin bundan önce olduğu gibi evi yanan mağdur vatandaşların yanında olduğunu belirtmek istedim. Açıklamam yanlış anlaşıldı ve çarpıtıldı. Devletimiz şüphesiz tüm yaraları sararak mağduriyetleri giderecektir. Yangında zarar gören vatandaşlarımızın garantörü Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde devletimizdir. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. Niyetim halistir ve devlet milletinin yanındadır."

Diğer Haberler

  1. İstanbul Valisi Gül'den "evsizleri 112'ye bildirin" çağrısı
  2. Cezaevinden izinli çıktı, hırsızlıktan yakalandı
  3. Eski eşini darbeden şüpheli tutuklandı
  4. Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi
  5. Selma Ateş'e saldırıyı azmettiren şüpheli, biri eşi, 2 kişiyi öldürdü
  6. 'Doktor Terzi' son yolculuğuna uğurlandı
  7. Geri manevra yaptığı kamyonetiyle eşine çarpıp ölümüne neden olan sürücü serbest
  8. DEM Parti Esenyurt İlçe Eşbaşkanları tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi
  9. Öldürülen köpeğin bir yavrusu daha sağ bulundu
  10. Kayıp Hüsamettin’i Dicle Nehri'ndeki arama çalışması 2’nci gününde

© Copyright 2024

DHA