Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Malatya’da 5.9 büyüklüğünde deprem; çevre illerde de hissedildi

Malatya’nın Kale ilçesinde Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen depremde Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da 4 binada hasar oluştu, merkez üssü Kale ilçesinde 1 kişi hafif yaralandı. Depremin ardından Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman’da okullarda eğitime 1 gün ara verildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, depremde 94 kişinin yaralandığını, 2 binanın ağır hasar aldığını söyledi.

ABONE OL
Tekin YALÇINKAYA-Tamer ÖREN-Seyfettin EKEN- Gıyasettin TETİK- Serhat Ozan YILDIRIM-Akif ÖZALP/DİYARBAKIR, TUNCELİ, SİİRT/ELAZIĞ, (DHA) - MALATYA (DHA)

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin vurduğu Malatya, saat 10.46’da büyük bir depremle sallandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünü Kale ilçesi, büyüklüğünü ise 5.9 olarak açıkladı. Yerin 10,07 kilometre derinliğinde olan deprem, paniğe neden oldu.

BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Malatya’nın yanı sıra Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Tunceli, Sivas, Erzincan, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Bingöl’de de hissedildi. Birçok ilde deprem ile birlikte vatandaşlar evlerinden çıktı ve güvenli alanlara yöneldi. Yüzlerce kişi parklarda ve açık alanlarda gelişmeleri takip ederken, birçok kişi de araçlarıyla güvenli gördükleri müstakil evlerinin bulunduğu köylerine gitti, trafikte yoğunluk oluştu. Saatlerce dışarıda bekleyenler, bir süre sonra evlerine dönmeye başladı.



EKİPLER SAHAYA ÇIKTI

Depremin ardından Malatya ve bölge illerinde valilikler ve tüm kamu kurumları, teyakkuz durumuna geçti. AFAD ekipleri depremin ardından saha tarama çalışmaları başlatırken, valiliklerde de oluşturulan kriz merkezlerinde gelen çağrılar yanıtlandı ve tek tek kırsal bölgeler jandarma aracılığı ile kontrol edildi.

374 İHBAR GELDİ

Ekipler sahada tarama çalışması yaparken 112 Acil Çağrı Merkezlerine 374 ihbar geldi. Depremden etkilenen illerden gelen ihbarların ardından Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ’da 4 binada hasar meydana geldiği bildirildi. Elazığ’daki kısmı hasar gören binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılırken, Malatya’nın Zaviye ile Şanlıurfa’nın Şeyh Çoban mahallelerinde hasar gören 2 binanın daha önceki depremlerden hasar gördüğü için boşaltılan binalar olduğu anlaşıldı. Deprem nedeniyle Malatya’nın Kale ve Pütürge ilçelerinde de dağlardaki kayalar yola düştü. Herhangi bir olumsuzluğa neden olmayan kayalar, trafikte de tehlike oluşturmaması için ekipler tarafından yoldan kaldırıldı.

KALE'DE YIKILAN BİNADA 1 KİŞİ YARALANDI

Depremin merkez üssü olan Kale ilçesinde bir bina yıkıldı, bir kişi hafif yaralandı. Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, depremin ardından tüm mahallelere ulaştıklarını ve ciddi bir hasar olmadığını belirterek, "İlçemizde her yere ulaştık ve bir binanın yıkıldı 1 kişinin de hafif yaralandığı bilgisini aldık. Deprem nedeniyle binalarda sıva çatlakları gibi hafif hasarlar dışında olumsuz durum yok. Ekiplerimiz hala çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

5 İLDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Merkez üssü Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman’da okullarda eğitime 1 gün ara verildi. 5 ilin valiliklerinden yapılan açıklamalarda, deprem nedeniyle kentlerde bulunan tüm eğitim kurumlarında bugün tatil kararı alındığını duyuruldu.

VALİ YAVUZ: ULAŞAN OLUMSUZ YOK

Malatya Valisi Serdar Yavuz, depremin ardından herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı. Sosyal medya hesabındaki açıklamasında, Kale merkezli depremin ardından saha taraması yapıldığını anlatan Vali Yavuz, paylaşımında şunları ifade etti:

"Kale ilçemizde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde kurumlarımıza ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam etmektedir. Hemşehrilerimize geçmiş olsun."

‘RİSKLİ YAPILARDAN UZAK DURUN’ ÇAĞRISI

AFAD ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam ederken, depremden etkilenen kentlerin vali ve belediye başkanları, vatandaşları riskli yapılardan uzak durmaya çağırdı. Daha önceki depremlerde hasar gören ve boşaltılarak yıkılması beklenen binaların son deprem ile birlikte risk oluşturduğuna dikkat çeken yetkililer, vatandaşları bu tip hasarlı yapıların bulunduğu alanlara çok yaklaşmamaya özen göstermemeleri konusunda uyardı.

ADIYAMAN’DA DAĞDA TOZ BULUTU

Depremden en çok etkilenen kentler arasında yer alan Adıyaman’ın Gerger ilçesinde dağda toz bulutu oluştu, bölgedeki vatandaşlarda endişeye yol açtı.

BELEDİYE BAŞKANI BASIN TOPLANTISINDA DEPREME YAKALANDI

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ise basın toplantısı sırasında depreme yakalandı. Toplantıya katılan belediye yetkilileri ile gazetecilerin kısa süreli tedirginlik yaşadığı depremin ardından toplantı yarıda bırakıldı.

AFAD: ELAZIĞ'DA 4 KİŞİ SAĞ KURTARILDI

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekipleri ile emniyet ve jandarma ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam ettiği belirtilerek, "Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir. Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir. Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pütürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

BAKAN YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME VAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya'nın Kale ilçesi merkezli 5.9'luk depreme ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezimize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341'i bilgi; 33'ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.

BAKAN URALOĞLU: SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da sosyal medya hesabından açıklama yaparak, "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremde ilgili kurumlarımızın saha tarama çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar ulaşım ve haberleşmeye dair herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten memleketimizi korusun" açıklamasında bulundu.

ALTUN: GEÇMİŞ OLSUN

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Şu ana kadar deprem sebepli herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiş olup, ilgili birimlerimizin her biri kendi alanlarında tarama faaliyetlerini sürdürmektedir.

Depremle ilgili özellikle medya kuruluşlarımızın sansasyon ve dezenformasyondan uzak, sorumlu yayıncılık bilinciyle hareket etmelerini beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

ELAZIĞ’DA, BİNADAN DÜŞEN SIVA PARÇALARIYLA 4 KİŞİ YARALANDI

Malatya merkezli 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Elazığ’da Rüstempaşa Mahallesi Dağıstan Sokak’taki Dağıstan Apartmanı ile Ömeroğlu Apartmanı C Blok’ta hasar oluştu.

Dağıstan Apartmanı’nda 4 kişi, düşen sıva parçalarıyla yaralandı. Binadan tahliye edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

SON ANDA KURTULDULAR

Öte yandan, deprem anında Kültür Mahallesi Şehir İdris Doğan Caddesi’nden geçen 2’si kadın 4 yayanın üzerine, yanlarında bulunan bir binadan sıva parçaları düştü. Yayalar şans eseri kurtuldu. Olay anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

SÜRÜCÜSÜNÜN KONTROLÜNÜ YİTİRDİĞİ OTOMOBİL TERS DÖNDÜ

Deprem sırasında sürücüsünün kontrolünü yitirdiği 23 DB 656 plakalı otomobil, kaldırıma çarptı. Çarpmanın etkisiyle ters dönen otomobilin sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücü, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Sürücüsünün sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

PANİKLE BALKONDAN ATLAMAK İSTEDİ

Deprem anında Hürriyet Caddesi’ndeki bir apartmanın 2’nci katında bulunan iş yerindeki 1 kişi de balkona çıkarak aşağıya sarktı. Daha sonra kararından vazgeçen kişi, tekrar balkona çıktı.

O anlar, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

77 ARTÇI SARSINTI OLDU

Malatya’da 5.9 büyüklüğündeki depremin olduğu saat 10.46’dan 13.44’e kadar, bölgede büyüklükleri, 0.7 ile 3 arasında değişen 77 artçı sarsıntı oldu.

HAMİLE KADIN YARALANDI

Malatya'nın Kale ilçesindeki 5.9 büyüklüğündeki depremde Şeyhçoban Mahallesi'nde Ali Kılıç'a ait tek katlı müstakil evin yan tarafına yapılan ek balkonda çökme oldu. Çökme sırasında balkonun yakınlarındaki hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç (34) yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan Kılıç, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Acil serviste tedaviye alınan Hatice Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.



DEPREME YAKALANANLAR O ANLARI ANLATTI

Malatya’nın Kale ilçesinde Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğünde depreme Diyarbakır’da yakalanan Özgür Ulaş (17), "Depremi hissettik. Ailemizle hemen dışarıya kaçtık. Bütün komşular kapıyı çala çala aşağı indi. Aşağı indiğimizde herkes dışarıdaydı” dedi.

Depreme evdeyken yakalanan Doğancan Güneş ise (15) "Evdeydim uzanıyordum. Üstümü giyinip aşağı kaçtım. Geçen yıl da hissettim. Geçen yılın depremi daha kuvvetliydi. Bu deprem ise az sürdü" diye konuştu.

Belediyede temizlik personeli olarak çalıştığını belirten Erkan Karatay (28) da "Deprem anında oturuyordum. Geçen yılki Kahramanmaraş depremi daha uzun ve etkiliydi. Bu ise daha kısa sürdü. Deprem anında karmaşık duygular içerisindeydik. Biz işteyiz, ailemiz ne yaptı ne etti diye aradık. Hepsi dışarı çıkmıştı. Çok şükür bir şeyleri yoktu. Depreme hazırlıklıyız, gerekli tüm tedbirimizi almışız. İlk yardım çantası ve yiyecek içecekler, hepsini evde bir köşede hazırlamışız. Deprem olursa onları alacağız" diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TAN TUNCELİ’YE TAŞINMIŞTI, DEPREME YAKALANDI

Kahramanmaraş’ta yaşayan ve 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından Tunceli’ye taşınan depremzede Özden Gülüm, “Çocuklarla evde oturuyorduk. Depremi hissedince çok korktuk ve kendimizi dışarı attık ama dışarı atınca da insan yukarıdan üzerine bir şey geleceğini düşünerek daha da kaygılanıyor. Çok şükür bir şey olmadı. Temennimiz en büyük zelzele böyle kalsın. Tekrarı olmasın. Elbette kaygılandık. Daha önce de depremi yaşamış bir depremzede olarak kaygılarımız yüksek. Gerek evlerde, iş yerlerinde güvenle yaşamak istiyoruz. Ülkemiz deprem ülkesi ama bir Japonya gibi ne yazık ki yeterli önlemler alınmıyor ve her akşam bu kaygıyla yatmak bizi gerçekten yıpratıyor” dedi.

DİYARBAKIR’DA, BARAJ ETRAFINDA TOZ BULUTU OLUŞTU

Depremden etkilenen Diyarbakır’ın Cüngüş ilçesi sınırlarındaki Karakaya Barajı’nın çevresindeki dağlardan toz dumanların yükseldiği görüldü. O anları, balıkçılar cep telefonuyla kayda aldı.

SİİRT’TE 2 KATLI EVDE HASAR MEYDANA GELDİ

Siirt’te Algün Mahallesi 1127 Sokak’ta, Murat Orhan’a ait 2 katlı ev, depremde hasar gördü. Evde çatlakların oluştuğu görülürken Orhan, durumu AFAD Siirt il Müdürlüğüne bildirdi. Ekipler hasar tespit için çalışma başlattı.

ELAZIĞ VALİSİ HATİPOĞLU: BİZE 94 YARALI SAYISI İNTİKAL ETTİ

Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Elazığ’da Vali Numan Hatipoğlu, AFAD İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Depremde yaralananları tedavi gördüğü hastanelerde ziyaret eden Vali Hatipoğlu, sarsıntıda 94 kişinin panik nedeniyle yaralandığını, 2 binanın da ağır hasar aldığını söyledi. Vali Hatipoğlu, “Yaşanan depremler sonrasında biz Belediye Başkanımız ve ilgili kurumlarla birlikte AFAD’da bir araya geldik, bütün ekipleri sahaya çıkarttık. Şükürler olsun ilimizde yıkılan, enkaz altında kalan vatandaş olmadı.

Sadece 1 binada kapı oturmasından dolayı mahsur kalma oldu, orada da 4 vatandaş çıkartıldı. Deprem anında trafikte ve yine bulundukları mekanlarda panikten dolayı yaralanmalar oldu. Rüstempaşa’daki hasarlı binayı ziyaret ettik. Burada da AFAD ekiplerimiz inceleme yapacaklar. İlk tespitlere göre 2 ağır hasarlı binamız var. Daha önce yıkım sırasında hasar alan bir binaydı süreci devam ediyordu. Başka bir binamız da ağır hasarlı. Bunun dışında ekipler alanda taramalarına devam ediyorlar. Daha önceki duyurularımız olmuştu gereksiz trafiği işgal etmeleri noktasında.

Bu duyurumuzu tekrar ediyoruz gerekmedikçe trafikte olmamaları önem taşıyor. İlimizde çok büyük bir sorunumuz bulunmamakta. Bazı köy yollarımızda ihbar var ama kapalı yolumuz yok onların da müdahalesini ekiplerimiz yapıyor. Ben tekrar bölgemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. En son 94 yaralı sayısı intikal etti bize. Bunların büyük kısmı panik anında veya o sırada bir işle meşgul olan vatandaşların dolayı yaralanmalar var. Ekiplerimiz müdahale ediyorlar. Yoğun bakımda şu anda daha çok kalp ritminden dolayı rahatsızlığı olan 2 vatandaşımız var. Onlar da depremden dolayı değil panik dolayısıyla oluşan rahatsızlıklar. Bu akşam okullarla ilgili tekrar değerlendirme yapacağız, hayatın olağan akışının tekrar başlaması arzusundayız. Şu an itibarıyla 2023 deprem dolayısıyla bütün ekiplerimiz oldukça duyarlı ve üst safhada çalışıyorlar” diye konuştu.


'ELAZIĞ’DA 16 AĞIR HASARLI BİNA TESPİT EDİLDİ, 104 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU'

Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Elazığ'da Vali Numan Hatipoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saha taramalarında 13'ü kent merkezinde, 3'ü de kırsal bölgede olmak üzere 16 ağır hasarlı binanın tespit edildiğini söyledi.

Vali Hatipoğlu, açıklamasında, "Merkez üssü Malatya’nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası yapılan ihbarlar ve ekiplerimizin gerçekleştirdiği saha taramaları sonucunda, şu ana kadar 13'ü il merkezinde, 3'ü de kırsal bölgede 16 ağır hasarlı bina tespit edilmiştir. Deprem sırasında yaşanan panik nedeniyle çeşitli sebeplerle yaralanan 104 vatandaşımız hastanelere başvurmuş olup, bunlardan 95'i ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. 9 vatandaşımız ise tedbir amaçlı olarak hastanede tedavi altına alınmıştır. Deprem sonrası oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle 21 trafik kazası meydana gelmiş, bunların 12’si yaralanmalı, 9’u maddi hasarlıdır. Trafik ekiplerimiz gerekli yol güvenlik önlemlerini alarak vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde ulaşımlarını sağlamıştır. Depremin etkisiyle yaşanan kaya düşmeleri sonucu kapanan 7 yol, Özel İdare ve Karayolları ekiplerimizin çalışmaları sonucunda yeniden ulaşıma açılmış olup trafiğe kapalı herhangi bir yolumuz bulunmamaktadır” dedi.

Diğer Haberler

  1. Acil servis doktoruna darp iddiasına tutuklama
  2. Kastamonu'da polis eşi tarafından vurulan kadın, Ankara'da toprağa verildi
  3. Gurbetçi çift ‘Banka kasasındaki 8 kiloya yakın altınımız kayboldu’ diyerek polise başvurdu
  4. Kütahya’da orman yangını büyümeden söndürüldü
  5. Aile sağlığı merkezinde doktorun kalp krizi geçirdiği arbedenin sanığına ilk duruşmada tahliye
  6. Polisten kaçan şüpheli evin bacasında yakalandı
  7. Eşinin tabancayla ensesinden vurduğu Semira, kurtarılamadı
  8. Annesinin ölümüne neden olan sürücünün serbest bırakılmasına tepki gösterdi
  9. İçki içip, sopayla otomobilinin camlarını kırdı
  10. Bayrampaşa'da eşini ve kızını öldüren sanık hakim karşısında

© Copyright 2024

DHA