Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Maden faciası davasında 5'inci duruşma; 2'nci günde de tanıklar dinleniyor

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 5'inci duruşmasının 2'nci günü, başladı. Tanık olarak dinlenen madenci Hasan Tamur, eksi 320 kotundaki yangına 15-20 metre mesafe yaklaştıklarını söyledi.

ABONE OL
Ayhan ACAR/BARTIN, (DHA)

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde geçen yıl 14 Ekim'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı, 15 kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

HER MADENCİ İÇİN 25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İlk duruşması 25 Nisan'da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca 'olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 19 sanığın ise 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi. Davanın 5'inci duruşması, dün başladı. Dünkü duruşmada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinde yer alan maden işçileri ile amirleri tanık olarak dinlendi. Duruşmanın 2'nci günü de Bartın Adliyesi'nin giriş katında oluşturulan duruşma salonunda başladı.

'PATLAMANIN OLDUĞU ALANDA HİÇ GÖREV YAPMADIM'

Maden ocağında nezaretçi olarak çalıştığı söyleyen Hasan Tamur, "Olay günü Kozlu tahlisiye ekibi iie kurtarma çalışmasına katıldık. Kozlu kurtarma ekibi ile aşağıya doğru 2,5 kilometre ilerledik. Bir süre sonra, orada bazı arkadaşlarımız 'Eksi 320'de yangın var' dediler. Biz de yangına müdahale etmek için o alana doğru gittik. Orada yangını gördüm. Açık aleve 15-20 metre yaklaştık, ama değerler patlama noktasında ulaştığı için hemen ocağı boşalttık. Orada hayatını kaybeden arkadaşlarımız da vardı. O bölgede, 3 yerde çalışma vardı. Ama 2 çalışma bölgesinde hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Bunu iyi düşünmek gerekir. Benim çalıştığım yer; doğal havalandırma, mekanize olan bir yer. Patlamanın olduğu alanda hiç görev yapmadım" dedi.

Duruşmada tanıkların dinlenilmesine devam ediliyor.

ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILAN MADENCİLER TANIK OLARAK DİNLENDİ

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu 23 sanığın Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 5'nci duruşmasında, kazadan öncesi ve kaza anında arama-kurtarma çalışmasına katılan maden işçileri ve kurumda görevli mühendisler tanık olarak dinlendi.

'PATLAMADAN ÖNCE HAZIR BEKLEYEN TAHLİSİYE EKİBİ YOKTU'

Maden ocağında barutçu olarak çalışan Enis Akıncı, “O gün rutin olarak patlatmalarımızı yaptık. Sonra eve gittim. Daha sonra arkadaşlarımla ocakta patlama olduğu haberi aldıktan sonra, ocağa geldik ve aşağıya indik. Yeraltına indiğimizde bantlarda kaymalar ve tahribatlar olduğunu gördüm. Bütün vantüpler yanmış, her yer toz duman karmakarışıktı. 1-1,5 saat orada bekledik. Sonra gaz yükselmesi var diye, yukarıya çıktık. Biz lağım atacağımız zaman mutlaka merkezi gaz izleme merkezini arayıp, onlardan onay aldıktan sonra lağım atardık. Her seferinde gaz izlemeyi arardık. Başka bir durum ise; mesela biz o gün indik ama biz tahlisiye ekibi değildik. Şu anda patlamadan sonra maden yönetimince alınan karar neticesinde 24 saat bekleyen tahlisiye ekibi var, ama patlamadan önce hazır bekleyen tahlisiye ekibi yoktu” dedi.

‘PATLAMADAN 30-35 DAKİKA SONRA OCAĞA İNDİK’

Emniyet servisinde çalışan maden işçisi Necmi Demirel verdiği ifadede ise şunları söyledi:

"Olay günü patlamadan bir önceki vardiyada çalışıyordum. Kuyu başında revirci olarak görev yapıyordum. Patlama anında yukarıya ses gelmedi, sadece telsizden duyduk. Patlamadan sonra hemen inemedik, amirlerimiz bize inmeyin dediler, tahlisiye ekibini bekledik. Ondan sonra inelim dediler. Aradan 30-45 dakika geçtikten sonra sedye istediler sonra eksi 250 kotuna kadar Yener Saygın arkadaşımızın cenazesi gelmişti onla birlikte bende yukarıya çıktım. Taş tozu uygulaması eksi 350 kotuna yapılmıyordu ve yetersiz olduğunu biliyorum."

Müşteki avukatlarının eylem planından haberiniz var mı? Sorusuna ise Necmi Demirel, "Hayır ben böyle bir şey görmedim” diye cevap verdi.

Duruşmada 23 tanık maden işçisi dinlendi. Tanıkların dinlenmesine yarın devam edilecek.

 

Diğer Haberler

  1. Haluk Levent hastaneye kaldırıldı
  2. Bir yılda ambulanslara 73 kez taşlı saldırıda bulundu
  3. Belgrad Ormanı'ndaki İBB tabelaları kaldırıldı; DKMP tabelaları asıldı
  4. Gezi Parkı davasında yargılanan 'Çarşı' üyelerine beraat
  5. Muğla'daki helikopter kazasında hayatını kaybeden pilot Çiçek, toprağa verildi
  6. Kırşehir'de çiçek hastalığı görüldü; 13 köyde hayvan hareketi durduruldu
  7. AFAD'dan sağanak ve fırtına uyarısı
  8. Atay: Bölgesel kariyer fuarlarına katılan öğrenci sayımız 1 milyonu geçti
  9. Antalya'da 2 gün fırtına ve sağanak uyarısı
  10. Toprak bebeğin ölümünde anne ile sevgilisine ağırlaştırılmış müebbet

© Copyright 2024

DHA