Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Küçükçekmece'de felaketi yaşayan mahalle sakinleri anlattı

İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağış Küçükçekmece'yi de vurdu. İlçede yağışın etkisiyle, araçlar metrelerce sürüklendi, yollarda çökme meydana geldi. Can pazarının yaşandığı semtte vatandaşlar da hem canlarını hem de mallarını kurtarmak için seferber oldu. Selin ardından temizleme çalışmaları devam ediyor.  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da selden etkilenen Küçükçekmece’de incelemelerde bulundu.

ABONE OL
Gökçe KARAKÖSE, Serdar ALTINTEPE- Emre Can URAN - Altan ÇİMEN- Özkan ÖZGER / İSTANBUL, (DHA)-

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış, şehrin doğusunda yer alan ilçelerde sele sebep oldu. Küçükçekmece'de Atatürk ve Mehmet Akif Mahalleleri, selden en çok etkilenen yerlerden biriydi. Evlerin bodrum katının sular altında kaldığı, bir gecekondunun çöktüğü Atatürk Mahallesi'nde sabah saatlerinden itibaren temizlik çalışmaları başladı. Mehmet Akif Mahallesi'nde ise bir binanın zemin katı yıkıldı.

Derenin yanında olan bina önündeki yol da çöktü. Mahalleli ise hem yardım etmek hem de arabalarını kurtarmak için akşam saatlerinde sokağa döküldü. Mahalleli, yağışın sele dönüşmesini metro çalışması nedeniyle saclarla örtülen sokağa bağladı. Arabasını kurtarmak isterken elinden yaralanan Eyüp Aydoğan, "Saclar engel olduğu için su yükseldi ve arabaların dolmasına, paramparça olmasına sebep oldu. Sac bariyerleri kaldırarak suyun oradan geçmesini sağlamak istedim. Su aşırı geldi, beni de suya düşürdü" dedi.  

Küçükçekmece'de selin etkisi havadan da görüntülendi.  

CAN PAZARI YAŞADIK, PERİŞAN OLDUK  

Mahalle sakini Hasan Topal da, "Arabaların içi pislik içinde, insanlar böyle şeylerden hastalık da kapabilir. Derenin içine iki tane araba düştü. Onlar derenin içinde düşmeseydi bu kadar olmazdı. Sel buraya doğru gelmeye başladı. Arabaları tutalım derken kendi canımızdan olacaktık" dedi.  

Hüseyin Gizik, "Bir yağmur geldi, ne olduğunu anlayamadık. Bir baktık sel bastı, bütün arabalar su içinde yüzüyor. Evden dışarı çıkamadık, müdahale edemedik. Feci şeyler yaşadık. Binanın bodrumu ağzına kadar su dolu. İkinci katın basamağına kadar su çıktı. Arabaları sürükledi, biri oraya, biri buraya vurdu. Benim arabam minibüsün üstünde kaldı. Su çekildikçe aşağı düştü. Arabalar pert, olduğu gibi su içinde" dedi. 

Eyüp Aydoğan, "Bu hadisenin daha fazla etkili olmasının sebebi metro etrafındaki sac bariyerlerin olması. O yüzden su buraya doldu. Araçların pert olmasına sebebiyet verdi. Burası ve diğer taraf meyilli olduğu için gelen su parktan öbür tarafa gidiyordu. Saclar engel olduğu için su yükseldi ve arabaların dolmasına, paramparça olmasına sebep oldu. Sac bariyerleri kaldırarak suyun oradan geçmesini sağlamak istedim.

Su aşırı geldi, beni de suya düşürdü. Arabanın üstüne çıktım, boğulma tehlikesi de geçirdim. Yüzücü olduğum için çok endişe etmedim ama birçok arkadaşım beni oraya götürmek istemedi. Ben yardım olsun, mal ve can zayiatı olmasın diye gittim. Bazı araçların kaskosu var, bazılarının kaskosu yok. Kaskosu olmayan araç sahipleri bu konuda zor durumda kalacak. Bir can pazarı yaşadık, çok perişan olduk" diye konuştu. 

KİMİ CAMDAN, KİMİ DE İP ATARAK KURTARILDI 

Mahalle sakini Celal Öztürk de, "İki araba dereye yuvarlandı, bir araba sıkıştı. Köprüdeki sular yukarı doğru gelmeye başladı. Biz kaçmaya başladık, giderleri açıyorduk. Bir Suriyeli aile vardı, kadın ve 2 çocuk. Kapıyı zorladık, kırdık, yine açamadık. Onları camdan çıkardık, evimize götürdük. Yan taraftaki duvar komple patladı, sular götürdü. Sonra demir kapı açıldı ve aileler aşağı doğru kaçtı. Arabaların içinde insanlar sıkıştı onu da ip atarak kurtardık.

Hiç kimse evinden çıkamadı. Bodrum katları hep su doldu. Yukarıdan bir araba geldi o araba köprünün altında arabayı sürükledi. Şoförle beraber komple dereye yuvarlandı. Ona ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. 5 dakikalık bu olay oldu, ondan sonra her yer sular altında kaldı" diye konuştu. 





 



İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece Kırlangıç Sokak’ta incelemelerde bulundu.

Yerlikaya burada selden hasar gören dükkanlara da girdi. Vatandaşın da yaşadıklarını ve sorunlarını dinleyen Bakan Yerlikaya’ya incelemeleri esnasında İstanbul Valisi Davut Gül ve Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu eşlik etti.  

Bakan Yerlikaya, çöken evinin içerisinde kedilerini arayan Meryem Akmaz’la da bir araya geldi. Burada Akmaz’ın yaşadıklarını dinleyen Yerlikaya, iki kedisini de bulan Akmaz’a kalacak yer ayarlayabileceklerini ifade etti.  

HANE VE İŞ YERLERİNE DESTEK ÖDEMESİ  

Bakan Yerlikaya, incelemeleri sonrasında açıklamalarda da bulundu. Yerlikaya, “Meteorolojini bize vermiş olduğu rakamlara göre metrekareye 128 kilogramdan başlamak üzere daha aza inen rakamlarla yağış alındı. Valiliğimizin koordinasyonunda, AFAD İl Müdürlüğümüz, AFA Başkanlığımızın da desteğiyle beraber, büyükşehir, İSKİ, emniyetimiz, jandarmamız, hepsi kendi bölgelerinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, her zaman olduğu gibi büyük bir iş birliği, büyük bir gayretle sel ve su baskınlarından olumsuz etkilenen bütün iş yerleri, evler, haneler, bunların sularla tahliyesiyle ilgili büyük gayret ve çaba içerisine girildi. Büyük geçmiş olsun. Dün de söylediğimiz gibi bir yabancı uyruklu olmak üzere bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Baş sağlığı diledik. Yaralılarımız var. 31 yaralımız var, bunların sadece 8 tanesinin bu sabah itibariyle tedavi süreçleri devam ediyor. Hayati tehlikelerinin olmadığını biliyoruz. Geçmiş olsun diyoruz. Burada esnaflarımızı ziyaret ediyoruz, hane sakinlerimize geçmiş olsun ziyaretinde bulunuyoruz. Sabah da duyurduk. İlk etapta AFAD’tan İçişleri Bakanlığı olarak hem hane sakinlerine hem de iş yerlerine bir destek ödemesi, acil can suyu diyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız da hanelere 10 bin liranın yanında 5 bin lira verecek ama bu bununla kalmıyor. Zarar tespitlerimiz, valiliğimiz, ilçe kaymakamlığımız, defterdarlığımız tek tek yapıyor. Az önce girmiş olduğumuz iş yerinde de zarar tespitiyle ilgili komisyonun geldiğini biliyoruz. Bunlar ortaya çıktıktan sonra bizim bir algoritmamız var, çalışma tarzımız var. Diğer sellerde olduğu gibi bunlarla ilgili süratli çalışmalarımızı bitirip nasıl bir destek ödemesi yapacağımızı sizler aracılığımızla hemşerilerimize duyuracağız. Eyüp’te bir ahırda 5 hayvanın telef olduğuyla ilgili bir rapor var ama bunun yanında İstanbul İl Tarım Müdürlüğümüz ekipleri yine tarımsal alanlarla ilgili, hayvanlarla ilgili, seralarla ilgili zarar tespitleriyle ilgili çalışmalarını yapıyor. O çalışmalar da bittiği zaman sizler aracılığıyla bunu hemşerilerimize duyuracağız. Onlarla da ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızın nasıl bir destek ödemesi yapacağını tekrardan ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.  

 

KIRKLARELİ’NDE ARAMAYLA İLGİLİ 700’ÜN ÜZERİNDE GÖREVLİ ÇALIŞIYOR 

Kırklareli’ni de biliyorsunuz. Sabah bakan yardımcımızla görüştüm. AFAD Başkanımız olay olduğu andan itibaren ordaydı. İğneada, Sislivadi’de… Çok lokal bir yerde gerçekten kısa zaman içerisinde dün sabah saat 06.00 ile 08.00 arasında, 2 saat içerisinde çok güçlü bir yağmur alındı. Maalesef ruhsatsız, hatta mühürlü olduğunu duyduk ki bununla ilgili savcılık da şu anda çalışmasını başlattı. Bungalov evlerde kalan misafirler sele kapılıyor. Bu sabah bir kayba, aranan cesede ulaşıldı maalesef. Şu anda 3 kayıp var. Aramayla ilgili 700’ün üzerinde çalışan görevliler var. İnşallah onları da en kısa zamanda bulmak istiyoruz. Bir an önce yakınlarına teslim etmek istiyoruz. Baş sağlığı diliyoruz, üzüntümüz çok büyük" dedi. 

BİREYSEL OLARAK DA TEDBİR ALMAK DURUMUNDAYIZ 

İklim değişikliğine de dikkat çeken Yerlikaya, “Sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada artık iklim değişikliğinden kaynaklanan ani sistem geçişleri… Öyle yağmur tahminlerinde bulunuyor ki… 7 saat sonra sarı turuncu alarm, şu nispette metrekareye yağmur yağacağıyla ilgili duyurular geliyor. Bunlar artık o kadar sık yapılmaya başlandı ki lütfen bunu kanıksamayalım. Duyurulanlarla ilgili mutlaka bireysel olarak da kendimiz de bu tedbirleri almak durumundayız. Tedbir, tedbir diyoruz. Çok kısa zaman içerisinde büyük bir yağmur miktarı kotla ilgili, yerleşim yeriyle ilgili, eğimle ilgili eğer bir sorun varsa mutlaka onun kısa vadede biz kendimiz tedbirimizi almamız gerektiğini düşünüyoruz. Buradaki hemşerilerimizin de zararlarının bir an önce giderilmesiyle de ilgili onların yanında olduğumuzun bilinmesini istiyorum" dedi. 

 

KÜÇÜKÇEKMECE'DE HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İstanbul'da dün akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren kuvvetli yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. Selden en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Küçükçekmece'de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Hasar gören ev ve iş yerlerinde temizlik yapılıyor.

Sel'den en çok etkilenen Mehmet Akif Mahallesinde ki vatandaşlar belediye ekiplerinin ve komşularının yardımıyla toparlanmaya çalışıyor. Atatürk caddesinde ki evlerinde kızıyla birlikte yaşayan Yeter Yıldız, "Biz dün gece oturuyorduk. Bir 10-20 dakikalığına yürüyüşe çıkmıştık. Yanda ki arkadaşımın kızı aradı. 'Yeter abla evi su basıyor, neredesiniz?' dedi. 'Yağmur'a tutulduk, geliyoruz' dedim. Koşarak geldik, benim evimin önünde bir şey yoktu. Onların su doluydu. Onlara yardım edelim dedik. Benim kızım, yengem ve ablam evin içindeydi.

Yardım ederken bir baktım, karşı taraftan su o kadar hızlı geliyordu ki insanları, arabaları uçuruyor. Ben çığlık atıp, yengemi ve ablamı çıkartmaya çalışırken iki dakikada hepimiz evin içine dolduk. Benim tek derdim çocuğumu kurtarmaktı. Onları kurtardım.

Yukarı çıkana kadar boyumuza kadar su doldu. Her şey iki saniye içerisinde oldu. Kendimizi nasıl dışarıya attığımızı bilmiyorum. Eşyalarımın hepsini yeni almıştım. Kızımın sözü vardı. Yeni almıştım, yeni boya yaptırmıştım, yeni temizlik yapmıştım.

Hepsi mahvoldu, hiç bir şey kullanılmıyor. Ne beyaz eşyalarım, ne dolaplarım. Tek şükür ettiğim, kızımla bana bir şey olmadı" diye konuştu.

"DERE PATLADI, KOŞARAK KAÇTIM"

Mehmet Akif Mahallesinde bulunan bir ayakkabı üretim atölyesinin deposunun sahibi Muhammed Tamim, "Burası bizim iş yerimizin deposu.

Gece buraya gelmiştim. Aşağıya inecektim, burada boru patlamıştı. Girmedim, bekledim.

O anda dere patladı. Koşarak kaçtım. Merdivende bekledim ve sonra eve döndüm. Sabah geldik. Belediye geldi, İçişleri Bakanı geldi. Ben durumu anlattım. 'Depo olarak kullanıyoruz' dedim. 'Biz zararı karşılayacağız' dediler. Birkaç makine kırıldı.

O da çöpe gidecek her halde, bazı küçük eşyalar da kayboldu. Hala suyu çekiyoruz, sabahtan beri. Maddi hasar çok var. 3-4 makine var. Şu piyasada 20-40 bin lira arasında" dedi.

Diğer Haberler

  1. İzmir'de raylara düşen kişi, trenin altında kalıp öldü
  2. Diyarbakır’da 'irtikap' suçlamasıyla 1’i doktor 3 kişi tutuklandı
  3. Adana'da 15 ton çeşme suyunu zemzem suyu diye şişelediler
  4. ‘Kandıralı Ferdi’ tahliye oldu
  5. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CNN Türk'te canlı yayın konuğu oldu
  6. DKMP'den gülümseten paylaşım; fotokapana yakalanan hayvanların sesi oldular
  7. Adıyaman'da akaryakıt tankeri ile otomobil çarpıştı: 4 ölü, 3 yaralı
  8. Avcılar'da bina boşluğunda atık malzemeler yandı, bir binada hasar oluştu
  9. Adana'da 22 ilkokul öğrencisi, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
  10. Sultangazi'de sokak sokak kovaladıkları adamı silahla öldürdüler

© Copyright 2025

DHA